Voor liefhebbers van Frankrijk en van tekenen heb ik een tip.

Bruno Mollière heeft in Frankrijk de organisatie Randocroquis (een Franse woordkunstige combinatie van randonnée = wandeling en croquis = schets) opgezet. Randocroquis doet een aantal interessante dingen.

Ten eerste geven ze een heel aardig tijdschrift Randocroqueur uit – in het Frans natuurlijk. De uitgave daarvan heeft een aantal jaren stilgelegen maar is in 2015 weer hervat met mooie boekjes (96 pagina’s op A5 formaat – voorheen waren het dunne schriftjes).Nummer 25 is de eerste in dit nieuwe boek-formaat en behandelt het perspectief. Beginners vinden er veel nieuws, ervaren tekenaars vinden er vooral bevestiging van wat ze al wisten, of ze zien eens expliciet geformuleerd wat ze al voelden – soms net zo waardevol. In nummer 26 worden enkele oude nummers gebundeld in een nieuwe layout en redactie. Dit boekje biedt een verscheidenheid aan onderwerpen en praktische tips. Oude nummers zijn ook nog te koop, maar ik vermoed dat die voor een flink deel ook weer omgebouwd gaan worden in nieuwe boekjes. De verzendkosten naar Nederland zijn helaas nogal fors.

Voor iedereen die graag naar Frankrijk reist, heeft Randocroquis in samenwerking met gemeenten op verschillende plaatsen in Frankrijk speciale wandelroutes (Sentier Randocroquis) uitgezet. Het zijn korte wandelingen (2 – 4 km) waar op verschillende plaatsen voorzieningen zijn gemaakt om te tekenen: denk aan bankjes. Op deze plaatsen zijn informatieborden geplaatst waarop stap-voor-stap te zien is hoe een collega-schetser een tekening heeft gemaakt op diezelfde plaats. Er zijn nu rond de 20 van die routes in Frankrijk en één in Zwitserland (en er is er zelfs één op Guadeloupe). Toegang is open voor iedereen en is gratis.

Een derde activiteit van RandoCroquis is de organisatie van teken- en aquarelcursussen. Ze worden zo’n beetje alle warme maanden van het jaar gegeven. Ook hier gaat alles weer in het Frans. Ik heb geen ervaring met hun cursussen – maar ze zitten op mooie locaties, afgaand op hun boekjes zijn het goede ‘schoolmeesters’ en ik denk dat ze niet echt duur zijn (maar ik heb geen vergelijking gemaakt met andere cursussen).

Van alles is informatie te vinden op de website http://www.randocroquis.com/ Daar vind je ook nog een aantal aardige tekentips (zoek naar ‘Trucs & Astuces).