Sinds 2013 is Urban Sketchers Nederland actief als nationale groep. De Facebook-groep is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een zeer actieve groep met meer dan 550 leden. Sinds april 2016 is Urban Sketchers Nederland erkend als chapter van de wereldwijde Urban Sketchers organisatie. Daarnaast kent Nederland aardig wat enthousiaste lokale schetsgroepen.
En dat de Urban Sketchers gemeenschap vele enthousiastelingen kent, dat bleek wel uit het grote succes van onze eerste Nationale Sketchcrawl op 28 mei 2016 in Utrecht. Nederlanders uit alle hoeken van het land en Belgen maakten deze dag tot een geweldig evenement van Urban Sketchers Nederland. Namens de organisatie iedereen bedankt voor jullie bijdrage! Voor de mensen die geen ticket konden bemachtigen of er om een andere reden niet bij konden zijn… er is al grote vraag naar een vervolg! Dus graag tot volgend jaar.


Urban sketchers bij de prachtige pandhof van de Mariaplaats

De dag startte om 12:00 met het verzamelen van alle deelnemers op het vernieuwde Centraal station in Utrecht. De organisatie had rekening gehouden met verschillende scenario’s waaronder een regenachtige dag, maar de chaos op het spoor rondom Utrecht Centraal was ook voor hen een verrassing. Gelukkig sloten vertraagde deelnemers zonder veel moeite later aan. Na registratie, het ontvangen van een deelnamesticker, goodies en begeleidende kaart konden de deelnemers beginnen. Richard Venema ging de groep voor met een groene paraplu en trok als een ervaren en herkenbare gids de stad door en bracht iedereen de mooie en bijzondere kanten van de stad Utrecht bij.


‘Gids’ Richard Venema met paraplu

Op de verstrekte kaart stond een route aangegeven met daarop een suggestie voor een drietal interessante omgevingen om te schetsen. Uiteraard kon iedereen vrijelijk de stad door trekken, maar de aangegeven locaties waren zichtbaar in trek.


De kaart met de interessante schetslocaties

Op de Mariaplaats gaf USk-correspondent Rene Fijten een workshop perspectieftekenen in de buitenlucht, anderen waren neergestreken bij de Oudegracht of het gebied rondom de Domtoren. Het was een mooi gezicht om verspreid door de stad schetsende en schilderende mensen tegen te komen.


Rene Fijten geeft uitleg tijdens zijn workshop

Tegen 16.45 was iedereen weer verzameld op het Domplein om op de traditionele ‘urban sketchers’-groepsfoto te gaan. Dit was tevens de gelegenheid om elkaars werk te bekijken en eigen werk van een echt ‘Urban Sketchers Nederland’-stempel te voorzien. Dit was tevens het officiële einde van de eerste Nationale Sketchcrawl. Na afloop ging ongeveer de helft gezamenlijk dineren in restaurant Broers. Dit diner maakte deze nationale sketchcrawl helemaal compleet; heerlijk eten, rondgaande schetsboeken en veel gelach. Kortom iedereen ontzettend bedankt voor het bijdragen aan het succes van deze mooie dag! Houd ons in de gaten voor meer nieuws over toekomstige sketchcrawls.

USk Nederland links:
Facebook: https://www.facebook.com/groups/urbansketchersNL
Twitter: https://twitter.com/urbansketchnl

Tekst: Wiltfried Pathuis
Foto’s: Ruud Otten en Wiltfried Pathuis


Groepsfoto op het Domplein

Hieronder volgt een fotoselectie van deze geweldige dag