door Roger Klaassen

Zaterdag 1 oktober organiseerde de Gelderland Urban Sketchers (met name Ingrid Terpstra en Gerard Beekman) een sketchcrawl in Park Sonsbeek in Arnhem. Een prominent gebouw in het park is de Witte Villa. Bijna alle deelnemers tekenden deze villa – leuk om ze eens te vergelijken.

Op deze foto zie je de Witte Villa. De tekening is gemaakt door Corinne van der Vorst-Vliegenthart: een heldere tekening, prachtig ingkleurd met aquarelverf. Ik vind het leuk om te zien dat Corinne eerst een klein proefje tekent in de hoek van het papier voordat ze de tekening grootser aanpakt. Een gebruikelijke methode voor haar, zag ik in haar schetsboek.

Anne Rose Oosterbaan had haar dag niet en was op weg naar het terras voor de gezamenlijke afsluiting van de Sketchcrawl, toen Christiaan Afman haar aanspoorde om het nog één keer te proberen – er was immers nog een kwartier te gaan. En zie hier het resultaat. Anne Rose werkt op flinterdun, fragiel papier van Chinese makelij – een stuk groter dan de meesten van ons gewend zijn. Ze begint met kleur en tekent daarna delen met de pen. Een mooie heldere stijl – we moeten Christiaan bedanken voor zijn motiverende woorden.

Gerard Beekman tekende een deel van de achterkant van de Witte Villa. Hij heeft een eenvoudige, directe tekenstijl. Ik kan ook altijd waarderen hoe hij zijn kleuren heel helder weet te houden.

Hai Verstappen kende ik voornamelijk van grotere aquarellen die hij post op de Facebook-pagina van de Urban Sketchers, maar deze tekening maakte hij in een klein schetsboekje. Schuilend voor de regen onder de bomen wist hij waterschade op zijn tekening te voorkomen (daarbij kwam ook nog eens een val van zijn krukje – respect voor wie dan zijn tekening kreukvrij weet te houden). Het resultaat is een vriendelijke tekening in groen en blauw.

Sjoukje Ganzevoort kwam uit het hoge Noorden afgereisd naar Arnhem. Ze werkt met potlood op lichtgrijs papier. Deze keer kleurde ze thuis de tekening nog wat in, en dat geeft deze tekening een vrolijke toon. De reis waard, denk ik.

Dit is mijn tekening van de Witte Villa – waarschijnlijk stond ik onder dezelfde boom die Hai Verstappen droog hield. Er waren vragen over de pen die ik gebruikte, die zowel heel dun als heel dik kan schrijven (tekenen) – het is de Sailor Fude Pen. Dit is een vulpen die herkenbaar is aan de gebogen punt; er zijn twee varianten, een groene en een blauwe (die heb ik). Er zijn meerdere merken pennen met zo’n gebogen punt, en met allemaal kun je dus dik en dun tekenen.

Dan was er ook nog een heel jonge deelneemster van 11 jaar: mijn dochter Meike. Zij tekende de Witte Villa niet, maar wel een ander wit gebouwtje in het Park Sonsbeek. Ze vond het een heel leuke dag met allemaal aardige mensen. Misschien een idee om een volgende keer ook kinderen of kleinkinderen mee te nemen naar een Sketchcrawl – of er een gezinsuitje van te maken.

Dit was de oogst van de dag, en dan moet je bedenken dat we van de schetsboekjes maar één pagina kunnen laten zien. Niet iedereen tekende de Witte Villa. Zo was ook het zicht op Arnhem vanuit het park (dat tegen een heuvel aan ligt) populair.

De deelnemers: Leideke, Corinne, Sjoukje, Gerard, Ingrid, ikzelf (Roger), Anne Rose, Meike en Chistiaan.

Meer tekeningen kun je vinden op de Facebook-pagina van de Gelderland Urban Sketchers.