door Ruud Otten

In 1971 ben ik geboren in Elsloo, het oudste boerendorp van Nederland. De oude kern van dit dorp heeft in datzelfde jaar de status van beschermd dorpsgezicht verkregen. Als kind realiseerde ik me niet dat ik opgroeide op een unieke locatie. Ik fietste over de ‘kinderkopjes’ het oude dorp in om bij de lokale kapper buttons van mijn favoriete bands te kopen als ik weer een paar guldens had gespaard.

Mijn schetsboeken zijn de afgelopen jaren gevuld met schetsen van buiten mijn eigen dorp. De afgelopen maanden ben ik Elsloo steeds meer gaan gebruiken als schetsonderwerp. In deze bijdrage een aantal schetsen van dit mooie Zuid-Limburgse dorpje, dat rustig gelegen is tussen de A2 en de Maas en het Julianakanaal.

Kasteel Elsloo, gelegen aan het Julianakanaal bij Oud-Elsloo. Het kasteel doet nu dienst als hotel-restaurant. Een ideale pleisterplaats na een wandeling in het unieke Bunderbos.

Aan de Maas dichtbij Elsloo ontstaat sinds 2015 een nieuw natuurgebied ‘Aan de Maas’ dat voorheen landbouwgrond was. De runderen en wilde paarden mogen het enorme gebied begrazen. De Maas krijgt er de ruimte waardoor er een geweldig gebied voor vogels is ontstaan. Ik ben benieuwd hoe het er over een paar jaren uit ziet. Hieronder een foto.

Natuurgebied ‘Aan de Maas’

Natuurgebied ‘Aan de Maas’

Oud Elsloo voet van de Maasberg, geschetst vanaf de overkant van het Julianakanaal.

Dezelfde voet van de Maasberg, geschetst van dichtbij. Deze schets bevindt zich nu in Maleisië, naar aanleiding van onze sketch swap met USk Kuching.

Augustinuskerk, ook wel ‘de oude kerk’ genoemd. De toren is ’s avonds verlicht en is in de verte vanuit België al zichtbaar als ik terugkeer naar huis van mijn werk.