Urban Sketchers Nederland bestaat bijna 5 jaar. We willen ons beter gaan organiseren en willen daarom verder gaan als een stichting.

Waarom is het nodig?

De belangrijkste redenen om als stichting verder te willen zijn:

continuïteit van onze activiteiten. Nu zijn we min of meer een groep enthousiaste vrijwilligers zonder vaste functies of verantwoordelijkheden. Door een aantal van ons zijn bepaalde zaken vooruit bekostigd (van domeinnamen tot buttons tot een bankrekening). Door ons wat strakker te organiseren en die zaken onder te brengen in de stichting, kunnen we functies ook overdragen als iemand van ons ermee wil stoppen.
we willen geld inzamelen om meer te kunnen gaan doen, maar kunnen nu geen bankrekening openen zonder een ‘rechtspersoon’ te zijn.
om het voor mogelijke sponsoren aantrekkelijk te maken om aan ons te doneren willen we een ANBI status krijgen (hiermee kunnen ze donaties of giften fiscaal aftrekken). Ook hiervoor moeten we een stichting worden.

Waarom een stichting?

Om ons te organiseren zijn er twee mogelijkheden: een vereniging of een stichting. Omdat we willen dat onze activiteiten gratis en voor iedereen toegankelijk zijn, is een vereniging geen goede vorm: mensen moeten lid worden en we zouden onderscheid gaan maken tussen leden of niet-leden. Als stichting hebben we geen leden. We hebben dus ook geen inkomsten uit lidmaatschappen. Daarom blijven we ook in de toekomst afhankelijk van vrijwillige donaties.

Doelstellingen

We werken aan onze statuten, waarvoor we onze doelstellingen zo zuiver mogelijk moeten formuleren. We werken er aan, maar dit moet er zeker in:

  • we willen urban sketching promoten en stimuleren; natuurlijk in Nederland maar ook in internationaal verband (we zijn een chapter van de internationale Urban Sketchers organisatie, we werkten al eens samen met onze Belgische collega’s)
  • we willen schetsdagen (Nationale SketchCrawl) organiseren, en ook lokale initiatieven stimuleren (zoals het afgelopen jaar Magisch Maastricht en Hartje Haarlem)
    activiteiten gratis en voor iedereen toegankelijk

We doen al veel van deze dingen, maar we willen dat beter doen. Het lijkt ons mooi jullie op een droge plaats met een kopje koffie te kunnen ontvangen. We zouden onze workshop-instructeurs een onkostenvergoeding (reiskosten) willen geven. We zouden tekenaars met een krappe beurs willen helpen om naar onze schetsdagen te kunnen komen. Enzovoorts.

Crowdfunding

Het oprichten van een stichting kost geld. We moeten naar de notaris voor advies en het officieel laten bekrachtigen van de stichting; we hebben begeleiding nodig bij het verkrijgen van een ANBI status; we gaan kosten maken voor een (zakelijke) bankrekening. We hebben daarvoor een crowdfundingactie opgezet (en die kost ook geld) om de oprichtingskosten bij elkaar te krijgen.
Donaties boven de 15 euro worden beloond met een kleine attentie, die we tijdens de Nationale Sketchcrawl in Utrecht (20 mei) beschikbaar zullen hebben.