door Roger Klaassen

Afgelopen zaterdag 20 mei was onze tweede Nationale Sketchcrawl, net als vorig jaar in Utrecht. Rond 10 uur verzamelden ongeveer honderd tekenaars om de stad met tekenpen en papier te lijf te gaan.


Verschillende sponsoren zorgden voor een goed gevulde goodie-bag. Marjolein van Braam zette ze mooi bij elkaar op de foto.


Er waren dit jaar drie workshops. Julia Henze verzorgde de workshop ‘Lettering & Urban Sketching’. Op de foto zien we haar leerlingen geconcentreerd aan het werk.


Misschien een idee voor een vervolgworkshop? Omgaan met spelfouten?


Christiaan Afman ging met zijn leerlingen aan de slag met ‘continuous line drawing’. Ik hoorde lovende recensies van zijn cursisten die genoten van het vrijuit, spontane tekenen.


Een prachtige continuous line- tekening van Annette Dicke.


René Fijten gaf de workshop ‘Negative space’. Hier bespreekt hij het werk van de leerlingen.


Schetsers in het wild! Een aantal foto’s (van verschillende fotografen) met schetsers in actie. Soms in een stil hoekje, soms ook midden op straat. De een zoekt een bankje, de ander heeft zijn eigen meubilair bij zich en weer anderen maken gebruik van alles wat op straat is te vinden: plantenbakken, paaltjes, brugleuningen… In het hele centrum was deze mensensoort te vinden.


Een populaire schetsplek was de Maartensbrug, van de Zadelstraat naar de Dom. De een tekende de ijscowagen op de brug, de ander zocht de relatieve rust op achter het ijscowagentje en tekende het uitzicht over de gracht. Boven: Gwen Glotin en Frans Koene; onder: René Fijten en Ivy Au-Yeung Pui.


Op dezelfde plek, maar dan vanaf de kade, keek Yvonne Roijen omhoog en tekende het ijscobusje vanuit een bijzonder perspectief.

En dan heb ik nog wat tekeningen verzameld die gewoon te mooi zijn om niet te laten zien.


Gail Anne en Lisette Platjouw maakten deze prachtige schetsen van de doorkijkjes onder de bruggen.


Een prachtige aquarelschets van Inge van der Storm. Voor iedereen die moeite had met de vele fietsen op de bruggetjes: zo eenvoudig kun je het oplossen.


Erin Taylor’s vrolijke tekening kan zo op een ansichtkaart ‘Groeten uit Utrecht!’


En net zo herkenbaar Utrechts is deze sfeervolle zwart-wittekening van Gaston Graaf.


Een echte reportage-tekening van Simone Albinus van de demonstratie voor LGBT-gelijkheid op het Domplein.


De onvermijdelijke groepsfoto. Bedankt aan iedereen – de organisatoren, de sponsoren en alle deelnemers voor jullie enthousiasme en gezelligheid!