door Roger Klaassen

Zaterdag 16 september trokken 70 tekenaar eropuit in Den Bosch, tijdens onze schetsdag met de titel ’s Ketch Den Bosch. Hieronder zie je een selectie uit de vele schetsen.

De Bol

Wie Den Bosch zegt, zegt ‘Bossche Bol’. Christien Van Driel, Linda Toolsema en Annette Dicke tekenden alle drie deze plaatselijke lekkernij. Stel je voor: deze dames hadden allemaal een verre reis achter de rug om in Den Bosch te komen, gaan uitgehongerd aan tafel en weten zich dan te beheersen: eerst tekenen die Bossche bol, en dan pas opeten. Dat heet lijden voor de kunst!


Meedoen aan een schetsdag betekent ook samen tekenen en mensen ontmoeten. Annette Dicke portretteerde niet alleen haar Bossche bol, maar ook enkele van haar metgezellen.


Linda Toolsema tekende de bollen naast een mooi stukje Den Bosch. Met dank aan de zaak voor die extra (halve) Bossche bol die ons een blik gunt in het innerlijk leven van de Bol.


Dit is Christien van Driels tekening van de Bossche bollen. Je krijgt er honger van! Christien komt uit Middelburg, dus de vraag dringt zich op: wanneer zien we die tekening van een Zeeuwse bolus?

Sint Jan

Wie Den Bosch zegt, zegt ook ‘Sint Jan’. Een flink aantal van de tekenaars (waaronder ikzelf) schrok er van terug, een aantal anderen viel hem aan. Hier zien we de kunst van het weglaten en vereenvoudigen in praktijk gebracht.


Gerard Beekman pakte het hele beest aan, van voor tot achter. Zijn heldere kleuren geven de Sint Jan een zonnige glans, ondanks de grijze zaterdag.


Kitty van den Heuvel vond een mooi doorkijkje naar de imposante kathedraal. Een lekkere vlotte schets.


Minny Timmer heeft haar schets op dezelfde plek gemaakt als Kitty. Het contrast tussen de met zwart omlijnde voorgrond en de met ‘vloeibaar grafiet’ geschilderde achtergrond geeft een mooie dieptewerking.


Petra Overbeek Bloem-Samuels Brusse (ook bekend als POBSB) maakte ook werk van de Sint Jan. Met dikkere lijnen heeft ze de grotere vormen weergegeven, en met dunnere lijnen suggereert ze de fijnere ornamenten en decoraties zonder ze tot in de fijnste details te tekenen. Met een prachtig resultaat.


Dezelfde tactiek van dikke en dunne lijnen is ook in de praktijk gebracht door Gertie van der Weiden. Ze maakte eerst een andere tekening van de Sint Jan dan die hierboven. In een bijschrift bij die tekening gaf ze haar mening over de gothische ornamentiek van de Bossche kathedraal: ‘Stapelgek    word je ervan!’ Deze volgende tekening ging tien keer sneller en was tien keer leuker om te maken.


Jacqueline Hendriks is misschien wel het verst gegaan in het vereenvoudigen van de Sint Jan. De massieve, reusachtige kathedraal torent majestueus boven de bomen uit in deze wondermooie tekening.

En verder…

Dan heb ik nog wat schetsen verzameld die mij op de een of ander manier opvielen. Er zijn natuurlijk heel veel mooie tekeningen gemaakt – op alle niveau’s van vaardigheden en ervaring, in een variatie aan persoonlijke stijlen. Juist dat maakt deze schetsdagen zo ontzettend leuk. Maar ja, ik moet kiezen…


Sas Kia maakte een serie kleine, eenvoudige schetsjes, vaak met andere tekenaars als onderwerp. Alles samen vormen ze een leuke en ook wel grappige (vanwege de herkenbaarheid van sommigen van ons) reportage van de schetsdag.


Gail Howard maakte op een van de drukste plaatsen in Den Bosch – tussen Zoete Lieve Gerritje en het begin van de rondvaarten – een mooie potloodtekening die juist een fijne rustige indruk maakt.


Een mooie schets van Ilse Kleijne. Een eigenzinnig perspectief dat toch een mooie ruimtelijke indruk maakt. De huisjes lijken elkaar te knuffelen, de lantaarnpaal geeft ze de ruimte.


De tekeningen van Marije den Dekker zijn superstrak. Deze schets lijkt wel een logo waar weken aan is gesleuteld door een graficus.


Lijn Hof tekende enkele Jeroen Bosch-achtige figuren op de Sint Jan. Dit was haar eerste sketchcrawl en… het smaakt naar meer! Laat het een aanmoediging zijn voor iedereen die graag tekent, maar terugschrikt om mee te doen. Samen tekenen verlaagt de drempel en verhoogt het plezier.


En hier is de gebruikelijke groepsfoto, gemaakt door organisator Peer Wolkers.

Bedankt voor een heel mooie schetsdag, Peer! En alle deelnemers: bedankt voor het meedoen!

PS: ik heb geprobeerd van iedereen toestemming te krijgen voor het gebruik van een schets in dit artikel. Maar toch… mocht jouw schets hier staan en je wil dit niet, mail mij en ik haal hem weg.