Het is woensdag 2 januari 2013 en ik zit bij te komen van de jaarwisseling, zoekend naar Urban Sketchers groepen in Nederland. Die bleken tot mijn verbazing nog niet te bestaan. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en een Facebookgroep aan te maken voor alle Urban Sketchers in Nederland. Ik zou wel zien wat ervan zou worden.

In het begin groeide de groep gestaag en met name de afgelopen jaren ging het snel. De groep groeide uit tot méér dan een Facebookgroep. Dankzij jullie enthousiasme en toewijding, beste Urban Sketchers in Nederland. We zijn nu een community waarbinnen vriendschappen zijn ontstaan tussen degenen die onze evenementen hebben bezocht. Er zijn inmiddels ook vele lokale groepen ontstaan en sommigen daarvan werken samen.

Inmiddels hebben we een stichting opgericht die zich tot doel stelt om Urban Sketching in Nederland te stimuleren en onze wens is om de verbondenheid in onze community de komende tijd verder te versterken.

Aan de vooravond van ons 5 jarig bestaan, wil ik in het bijzonder de personen bedanken, die hierbij geholpen hebben en belangeloos hun vrije tijd en steun beschikbaar stellen aan Urban Sketchers Nederland:

 • de workshop instructeurs (Julia Henze, Christiaan Afman, Rene Fijten)
 • de mensen die lokaal de organisatie van onze schetsdagen op zich hebben genomen (Richard Venema, Anne Rose Oosterbaan en Peer Wolkers)
 • de bestuursleden die achter de schermen vele uren per week klaar staan (Gail Howard, Wiltfried Pathuis, Roger Klaassen en Rene Fijten)
 • Linda Toolsema en Judith Spijk, die beschikbaar zijn om te helpen als het nodig is
 • de leiders van de lokale groepen, die steeds weer mooie schetsdagen organiseren in hun stad
 • de correspondenten op ons blog
 • onze sponsoren, die ons steeds weer verwennen met hun goodies
 • Urban Sketchers België voor hun vriendschap
 • Onze donateurs voor hun financiële steun
 • Mijn steun en toeverlaat Peggy Titaley, die veel van mijn tijd en aandacht moet missen en altijd achter me staat
 • last but not least bedank ik jou, Urban Sketcher, voor je enthousiasme, dat je naar onze evenementen komt en mee doet in onze Facebookgroep

Urban Sketchers Nederland is van ons allemaal en daar ben ik trots op.

Het jaar 2018 beloofd een mooi jaar te worden, dat we alvast aftrappen met de bekendmaking van onze schetsevenementen. Daarbij zetten we een volgende stap door dit jaar geen grote sketch crawl te organiseren, maar een compleet Sketch Weekend!


zaterdag 7 april 2018: Sketch Day Den Haag

zaterdag 2 en zondag 3 juni 2018: Sketch Weekend Amsterdam

september of oktober 2018*: Sketch Day Rotterdam

december 2018*: Sketch Day Groningen

*Exacte datum wordt later bekend gemaakt


Zet je bovenstaande datums alvast in je agenda? Vergeet niet je in te schrijven voor onze nieuwsbrief, dan ben je altijd op de hoogte zodra de inschrijving voor deze evenementen start.

Ik hoop jullie weer in vele getale terug te zien bij onze evenementen.

Mede namens Gail Howard, Rene Fijten, Roger Klaassen en Wiltfried Pathuis,
Met vriendelijke schetsgroet,

Ruud Otten