door Roger Klaassen

De Utrecht Urban Sketchers groep wordt enthousiast geleid door Kitty van den Heuvel en Richard Venema. Zelfs in deze koude periode organiseren zij iedere maand een schetsmiddag – lekker binnen.

12 november gingen ongeveer 20 tekenaars aan het werk in het Museum Catharijne Convent, een museum voor religieuze kunst. Het museum had stoelen geregeld die we konden gebruiken in de zaal met middeleeuwse kunst, en verder mochten we in het hele museum aan de slag. Beperking: we mochten alleen ‘droge materialen’ gebruiken, dus geen inkt en/of waterverf. Sommigen van ons werkten de schetsen daarom later bij, maar ik trof ook een schetster aan bij de toiletten, waar ze haar met aquarelpotlood gemaakte tekening van een wassing voorzag – dit mogen we gerust een tekentip noemen.

Hieronder een selectie uit onze werken.


Gerard Touw maakte deze prachtige potloodtekening van een houten Christusbeeld. Een wervelende, levendige lijn en sterke contrasten maken deze tekening een lust voor het oog.


Inge van der Storm maakte deze twee schetsen met kleurpotlood en wit Conté potlood, op gekleurd papier (uit de Utrechtse goodiebag van afgelopen mei). Kijkt de rechterfiguur niet prachtig verdrietig?


Ook uit deze schets van Maria met haar gestorven zoon door Mieke Simons spreekt een groot verdriet. Een mooie potloodschets waar zoekende lijnen en krachtige halen de emotie van het beeld overbrengen.


Hannie Rieuwerts (links) en Dolly Rugebregt (rechts) tekenden hetzelfde beeld. Hannie maakte een vlotte schets waarin ze met een paar rake lijnen een dramatisch lijdende figuur vastlegt. Dolly tekende het beeld uit een ander hoek, en dan blijkt achter het dramatisch lijden een verrassing te schuilen: daar zie je dat de man een vrij stevig kind in de lucht houdt. De uitvinding van de kinderwagen kwam voor deze man – en zijn rug – een paar eeuwen te laat.


Helma Vos (links) en ik (rechts) tekenden hetzelfde beeld, waarschijnlijk zelfs vanaf hetzelfde bankje. Het beeld maakte een Oosterse en sierlijke indruk, maar het was toch echt een Europees houten beeld van de heilige Ursula, beschermvrouw van reizigers – de kleine figuren aan haar voeten.


Ivy Au-Yeung Pui maakte een overzichtstekening van een hoek van de Middeleeuwse zaal. Op de achtergrond zie je een hedendaagse Urban Sketcher aan het werk.


Kitty van den Heuvel tekende drie beelden uit de beeldengroep ‘Nederrijns altaar’, dat ook al te zien was op de vorige schets. Ondanks dat de beeldengroep een treurend stelletje mannen voorstelt, maakt de tekening een vrij opgeruimde indruk.


Op deze foto van Richard Venema zie je hoe we er warmpjes bij zaten in het Museum Catharijne Convent.


En op deze foto van Kitty zie je een deel van de productie van deze dag.

Kitty & Richard: bedankt voor de organisatie! Museum Catharijne Convent: bedankt voor de gelegenheid om te komen tekenen.