door Roger Klaassen

Zaterdag 16 december verzamelden 70 tekenaars zich in Maastricht voor onze schetsdag. Een internationaal gezelschap: ze kwamen uit België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Groot Brittannië, Finland, Australië, Hongkong – en oja: er waren ook tekenaars uit Nederland.

We werden gastvrij ontvangen door de mensen van Talentino, die hadden geregeld dat we in een deel van het museum ‘Sjoen Limburg’ bij elkaar konden komen.

In een tekenvariant van de ‘quatre mains’ (maar dan ‘deux’) maakten Marleen Dambrink en Peer Wolkers samen deze schets van het interieur van ‘Sjoen Limburg’. Hoe ver kan verbroedering gaan op schetsdagen?

Workshops

Twee urban sketchers verzorgden een workshop in Maastricht. René Fijten (hier op een foto van Lisette Platjouw) heeft al een reeks workshops voor ons verzorgd, met elke keer weer een ander thema. Deze keer was dat ‘Levende lijnen’.

Op deze tekening van Sietske Schouten zie je duidelijk het idee achter ‘continuous line drawing’: alles met één doorlopende lijn tekenen. Hier heeft het geleid tot een heldere, frisse tekening – op de grens van abstract, maar direct herkenbare situatie.

Marije den Dekker levert ons hier de notulen van de workshop. Zie een eindje verderop in dit verslag haar tekening van de kerstmarkt en één ding is zeker: haar lijnen zeggen geen uhhh.

Mathy Engelen is een specialist op het gebied van panorama’s. Hij tekende Maastricht al vanuit alle hoeken, vanaf torens, flatgebouwen en daken. Zijn workshop in het Sphinx-gebouw leverde prachtige resultaten op. Extra dank aan Mathy voor het materiaal dat hij beschikbaar stelde: tekenplanken, klemmen en papier. Hieronder een aantal Maastrichtse panorama’s, helaas wel vrij klein.

Bovenstaande schets is van Ivy Au-Yeung Pui: drie uur zwoegen op de daken van Maastricht leverde deze herkenbare skyline op. De tekening liep wat waterschade op toen we ’s avonds in een fikse regenbui naar de auto liepen.

Het panorama van Satu Burke ziet er zo geweldig ‘af’ uit. Heldere, trefzekere lijnen en arceringen die de tekening relief en diepte geven.

Aan het panorama van Peer Wolkers zie je zijn jarenlange tekenervaring goed af. Een indrukwekkend uitzicht op Maastricht. Peer weet ook heel goed wanneer hij moet stoppen, zowel met zijn lijnwerk als met kleur. Een meesterwerk!

De brug

De Sint Servaasbrug is een van de oudste bruggen van ons land. Hieronder tekeningen van Anne-Rose Oosterbaan en Jeffrey de Bruin.

Anne-Rose tekende vorig jaar bijna hetzelfde uitzicht, maar dan aan de linkerkant van de brug. Ik zou zeggen: ieder jaar terug naar Maastricht en we hebben een stukje geschiedschrijving in tekeningen. Prachtige, heldere kleuren en de ‘puntjes’ bij haar penaanzetten zijn haar handelsmerk.

Jeffrey tekende hetzelfde uitzicht. De bouwkraan werd voor hem een slagje gedraaid, dat is aardig van de bouwvakkers. Jeffrey heeft voor deze schets zijn pen ingeruild voor potlood – met een mooi resultaat.

Het Bassin

Linda Toolsema combineert kleurpotlood en inkt in deze schets van het Bassin. Met potlood schetste ze de grote vormen, met inkt werden de details ingevuld. De gekleurde lijnen maken van de hele tekening een levendig, swingende schets.

Van het hoge Noorden naar het diepe Zuiden en dan weer terug: dat is de 16 december 2017 van Sjoukje Ganzevoort in een notendop. Maar liefst negen uur treinreizen had ze ervoor over om samen met ons te tekenen. Tussen de reizen door maakte ze deze schetsen in Maastricht. Volgend jaar december is er een schetsdag van Urban Sketchers Nederland in Groningen, en voor iedereen die twijfelt of dat niet te ver weg is: denk aan Sjoukje.

Ook Gertjan Velthuizen tekende rondom het het Bassin. Gertjan vult zijn schetsboek met vrij kleine tekeningen. Doordat kleine tekeningen relatief snel te maken zijn, kan hij verschillende tekeningen van één plek bij elkaar laten zien, als in een kort stripverhaal. De twee tekenaars onder de brug linksonder, kunnen we identificeren als Linda Toolsema en mijzelf.

Maastricht Centrum

Van Marije den Dekker zagen we al wat ‘continuous line drawings’, dit is een tekening van de Kerstmarkt op het Vrijthof in haar gebruikelijke, strakke stijl. Een fijn plaatje.

Marike Stokker maakte deze tekening in de Jodenstraat in de van haar gekende stijl waarin ze verschillende materialen over elkaar heen gebruikt.

Clemens Maassen tekende het interieur van de boekhandel Dominicanen. Hij heeft dat gedaan op een manier dat het zo verdraaid eenvoudig lijkt om zo’n indrukwekkende, hoge ruimte op papier te krijgen. Maar we weten wel beter. Erg mooi.

De toren van het Stadhuis op de Markt in een energieke schets van Mika Hell.

Op een terras aan de Markt, maakte Bianca Berndsen deze vlotte schets van van de huizen en de antiekmarkt op het plein. Ze genoot van haar eerste schetsdag: van het tekenen natuurlijk, maar ook van de ontmoetingen met andere tekenaars en het opdoen van inspiratie bij anderen. Laat het voor iedereen die graag buiten wil tekenen een aanmoediging zijn om ook eens mee te doen!

Opmerkelijk

Tijdens bijeenkomsten van Urban Sketchers zag ik nog niet eerder iemand die met olieverf aan de slag ging. Leen van Bogaert maakte deze sfeervolle, snelle schetsen. Ze maakte ook een hele reeks tekeningen met houtskool, ook al zo’n ongebruikelijk materiaal bij urban sketchers. Erg fraai en het maakt nieuwsgierig naar meer.

We hadden geluk met het weer in Maastricht. Het was dan wel koud, maar vrijwel de hele dag droog. René Fijten ging nu net tijdens die ene regenbui naar buiten; we mogen dit gerust artistieke zelfkastijding noemen. Het effect van de regendruppels in de verf geven de tekening een kerstachtige sfeer, alsof er een vriendelijk sneeuwbuitje neerdwarrelt over Maastricht.

Nog een opmerkelijke tekening is deze van Sonia Vandevelde. Haar blik werd getrokken naar een oude muur, volgeschilderd met graffitti en begroeid met een klimop, die vervolgens weer wit gekalkt is. Sonia maakte foto’s van haar werkwijze, die me doet denken aan een archelogische reconstructie. Eerst tekende zij de oorspronkelijke muur, daarna tot in detail de hele graffitti die ze tenslotte weer overschilderde met een witte Posca pen. Het maakproces achter deze schets maakt deze schets nog opmerkelijker dan hij op eerste gezicht al is. Interessant.

Ik maakte zelf deze tekening op de Markt. Op zich is de tekening niet opmerkelijk, maar ik heb er een tekentip bij: zo droog je je tekening als een ober er een dienblad met bier en wijn overheen heeft laten vallen.

De foto

De gebruikelijke groepsfoto in het museum ‘Sjoen Limburg’. Iedereen hartelijk dank voor de enthousiaste deelname!

P.S. Dan was er ook nog onze Frans-Limburgse urban sketcher Florence. Bij binnenkomst in Talentino durfde ze al bijna geen drankmuntje te kopen, want ze kon ieder moment gebeld worden om te vertrekken: ze stond op het punt om oma te worden. Uiteindelijk werd dat een dag later: zondag werd haar kleindochter geboren. Om begrijpelijke redenen heeft Florence nog geen tekeningen van afgelopen zaterdag gedeeld op Facebook. Ik denk dat ik namens alle urban sketchers spreek als ik zeg: van harte gefeliciteerd en veel geluk met de kleindochter!