door Mika Hell

Tijdens de schetsdagen van 2016 en 2017 in Maastricht, hebben veel tekenaars de boekhandel Dominicanen ontdekt en getekend. door hun schetsen was ik nieuwsgierig geworden naar deze boekhandel, dus ik nam de bus naar Maastricht.

In België zie je dit nooit in een kerk, dus ik was verwonderd toen ik het gebouw zag.

Het gebouw heeft me enorm geïnspireerd: ik bedacht er nieuwe verhalen (voor nieuwe strips). Ik maakte schetsen met aquarel en inkt, en ik nam veel foto’s om de sfeer vast te leggen. In mijn schetsboek noteerde ik ook dialogen en indrukken.

Ik meende aan de kolommen te kunnen zien dat het gaat om een Gotische kerk – bij een check op internet bleek het te gaan om een kerk uit de XIIIe eeuw. Daarna werd het een kloosterkerk. In de loop der eeuwen werd de kerk voor verschillende doeleinden gebruikt: het was onder andere een school en een grote fietsenstalling. In 2005 opende de boekhandel Dominicanen er zijn deuren en in 2008 wwerd deze uitgeroepen tot ‘beste boekenwinkel van de wereld’.

Toen ik er was, liepen er veel toeristen rond die net als ik onder de indruk waren van de grootsheid van het gebouw. Kortom: een inspirerende plek die niemand onberoerd zal laten.