Gerard in actie tijdens de Nationale Schetsdag in Utrecht vorig jaar. Met bamboepen en acrylinkt tekent hij de Domtoren, stiekem gadegeslagen door een aandachtige toeschouwer.

door Roger Klaassen

In de derde aflevering van onze serie USK interviews is het woord aan Gerard Beekman, een van de initiatiefnemers van Urban Sketchers Gelderland.

Gerard woont in Arnhem en werkt al 16 jaar als begeleider van mensen met een verstandelijke beperking binnen de Stichting de Driestroom in Nijmegen. Gerard neemt het tekenen serieus: hij volgde een introductiecursus aan de toenmalige Kunstacademie in Arnhem en hij haalde een Vakdiploma Illustreren via de LOI. Naast het tekenen wil hij meer gaan schilderen met olieverf en acryl. En dat is nog niet alles: hij is ook digitaal gaan schilderen en tekenen.

Mijn favoriete schets 1: de Dom in Utrecht (fineliner en Windsor & Newton aquarelverf). Mijn eerste tekening op mijn eerste Nationale Schetsdag in 2016. Het evenement maakte veel indruk op me: zo veel urban sketchers bij elkaar! Het was een geweldige dag en werd gezellig afgesloten met een etentje. Leuke contacten gelegd.

USK Gelderland

Hoe ben je begonnen met urban sketching?

‘Op het internet zag ik het werk van Marc Taro Holmes. Zo leerde ik ook het begrip Urban Sketcher kennen, wat een wereldwijd fenomeen bleek. Ook in Nederland was men actief, maar er was nog geen groep in Gelderland. Deze heb ik opgezet in maart 2016 en samen met Ingrid Terpstra organiseer ik nu sketchcrawls. The Gelderland Urban Sketchers bestaan nu dus twee jaar. Inmiddels zijn we 135 leden en diverse sketchcrawls verder.’

‘We hebben sketchcrawls georganiseerd op verschillende plaatsen in Arnhem: Park Sonsbeek, rond het nieuwe station, de Korenmarkt, het Marktplein en het St. Elisabeth Gasthuis. Op 21 april gaan we naar Doesburg – we willen meer sketchcrawls buiten Arnhem organiseren.’

Mijn favoriete schets 2: Gelredome (fineliner en Windsor & Newton aquarelverf). De thuisbasis van Vitesse is een mooi stadion om te tekenen. Tegen de dijk, jas tussen de struiken op de grond en tekenen maar.

‘Soms ga ik wel eens alleen op pad maar sketchcrawls zijn altijd inspirerend en leerzaam, vooral als we op het eind elkaars werken bekijken. Dat blijft een feestje.’

Materialen

‘Om te tekenen gebruik ik verschillende soorten pennen. Fineliners: Faber Castel, Uniball, Pigma Pen en Pigma Micron. Vulpennen: Lamy Safari, Sailor Fude met Platinum Carbon Black inkt. Wat ik ook fijn vind tekenen is met een bamboepen en acrylinkt.’

‘Ik kleur mijn tekeningen met aquarelverf. Ik werk met aquarelpenselen van Da Vinci, de maten 8 en 12. En ook met brushpennen en waterbrushes, de penselen een waterreservoir in zit. Meestal maak ik eerst een tekening die ik daarna kleur, maar de laatste tijd begin ik ook wel met kleurvlakken en ga ik daarna pas tekenen. Dat geeft een verrassend resultaat.’

Mijn favoriete schets 3: Huissen. Ik herinner me nog goed het moment dat ik deze tekening maakte: er lag sneeuw maar door een zonnetje was het niet koud. In 20 minuten maakte ik deze tekening. Ik leerde dat het weglaten van details voor een rustige blik op de tekening zorgt. Weglaten was ook praktisch: zo suggereerde ik sneeuw.

‘Het papier: tekenen doe ik vaak op losse blaadjes die ik met klemmetjes vastzet op een tekenbord. Het papier dat ik gebruik is Carbon Mix Media en Archer aquarelpapier 300 gr cold pressed. Ook gebruik ik wel Moleskine boekjes.’

‘Naast tekenen wil ik ook eens gaan schilderen in de open lucht. Dit deed ik meestal binnen in een atelier of thuis.’

Mijn favoriete schets 4: Tijdens een sketchcrawl in Arnhem 2016 liep ik langs de Rijnkade. Mijn blik viel op de Mandelabrug. Vooral de tekst op de brug was opvallend.

Urban sketching in de praktijk

Gerard heeft geen vervelende ervaringen gehad tijden het op locatie tekenen, maar deze situatie zal voor iedere urban sketcher herkenbaar zijn: ‘We hebben een keer in de bittere kou getekend in het Openluchtmuseum in Arnhem. Door de harde wind viel mijn veldezel wel drie keer om. Ik heb stug doorgezet, maar het was veel te koud.’

De kou in het Openluchtmuseum in Arnhem.

Leuke gebeurtenissen daarentegen, die heeft Gerard vaak meegemaakt. ‘Zo is een tekening die ik maakte tijdens een sketchcrawl in het Park Sonsbeek in Arnhem van de Witte Villa terechtgekomen op een uitnodigingskaart voor een huwelijk.’

De trouwkaart met de Witte Villa.

‘Ook de uitwisseling met USK Kuching (Maleisië) vond ik een mooie ervaring en voor herhaling vatbaar.’ Dit was een uitwisseling tussen twee Urban Sketchers groepen, waarbij twee tekenaars aan elkaar werden gekoppeld – een in Nederland, een in Kuching. Ze stuurden elkaar een urban sketch ansichtkaart.

‘Het leukste is als mensen je een thermoskan koffie geven en dan zeggen ‘Teken maar lekker door ik kom zo weer even kijken’. Dat zijn de mooiste momenten voor een urban sketcher. Ik heb nu twee keer meegedaan aan de Nationale Schetsdagen in Utrecht en ik verheug me op Amsterdam.’

Mijn favoriete schets 5: Openluchtmuseum. Deze tekening is gemaakt in de bittere kou, de gevoelstemperatuur moet wel -15 geweest zijn! Veel wind ook. De opzet maakte ik met Van Dyk Brown acrylinkt, de kleuren heb ik later thuis aangebracht.

Wat of waar teken je graag? En heb je tips voor mooie locaties om te tekenen?

‘Ik teken het liefst historische gebouwen zoals kerken, molens, kastelen en oude historische panden of steegjes. Maar ik teken ook graag bruggen, stations, stadions en panorama’s. Arnhem blijft een mooie stad om te tekenen, maar onze volgende sketchcrawl in Doesburg lijkt me ook een uitdaging. Andere plaatsen die we wellicht gaan bezoeken met de Urban Sketchers Gelderland zijn Nijmegen, Zutphen, Oosterbeek en Wageningen.’

‘Mijn tips: rondom het Centraal Station van Arnhem is het goed tekenen. Moderne architectuur is uitdagend. En bovenop Rozet (bibliotheek) heb je een prachtig uitzicht over de stad.’

Mijn favoriete schets 6: de Rozet in Arnhem. Vanaf dit cultureel gebouw (bibliotheek, muziekoefenruimte, café) heb je op de bovenste verdieping een prachtig uitzicht. Eén van mijn mooiste tekeningen, door de strakke lijnvoering en het minimalistische kleurgebruik.

Hartelijk dank voor je deelname aan dit interview, Gerard! De Urban Sketchers Gelderland zijn te vinden op deze Facebook-pagina. De volgende keer hebben we nog een urban sketcher uit Gelderland: Leideke Steur.