door Linda Toolsema

In dit vierde USk interview maken we kennis met Leideke Steur.

Leideke in actie.

Leideke Steur (56) woont in Rheden met haar man en volwassen studerende zonen. Ze werkt tegenwoordig als invalleerkracht, en is op zoek naar vast werk. Daarvoor was ze thuisblijfmoeder, en daarvoor fysiotherapeute.

Van kinds af aan was tekenen belangrijk voor Leideke. Ze heeft altijd ruimte gemaakt voor cursussen als etsen, modeltekenen en aquarelleren. In 2005 heeft ze de opleiding ‘Illustratief tekenen’ van het LOI afgerond, een stap in de richting van professioneel werken. Solo werken achter een tekentafel beviel echter toch niet. Toen heeft Leideke de stap naar het onderwijs gezet. En nu, met leservaring en bevoegdheid, maakt en geeft ze workshops urban sketching. Daarbij neemt ze mensen mee de straat op, de drempel over die ze zelf vaak niet nemen. En dan geniet ze van het plezier dat de cursisten hebben.

Mijn favoriete schets 1: Een vakantieschets uit 2016, in Mers-les-Bains aan de Franse kust. Leideke: ‘Deze schets koester ik omdat het een soort keerpunt markeert in mijn schetsen. Door het contact met Urban Sketchers wilde ik deze uitdagende huizenrij schetsen, waar ik eerder alleen een foto van zou maken. Bovendien heb ik om deze schets te maken de rest van het gezin op pad gestuurd met het verzoek mij aan het eind van de middag weer op te halen. Het heeft mij een verbrandde nek opgeleverd, contact met een Frans-Belgische schetser, en vrijwel onbegrijpelijke gesprekken met Franse voorbijgangers.’

Van picknicks tot sketchcrawls

Terugkijkend is Leideke al heel lang bezig met urban sketching, vooral op vakantie. Vanaf 1996 kreeg picknicken een belangrijke plaats in het vakantieritme. In het park of de speeltuin kwamen de kinderen uit de buggy en kon mams aan het schetsen…. mede-picknickers of het uitzicht of wat dan ook. In 2016 ontdekte Leideke Urban Sketchers Nederland op Facebook, en is ze naar de Nationale Sketchcrawl in Utrecht geweest. Dat was een superervaring, zoveel mensen met dezelfde hobby! Ze heeft daar Corinne van de Vorst leren kennen, die min of meer om de hoek woont, en diezelfde dag hebben beide dames al afspraken gemaakt om wekelijks samen te gaan tekenen. En dat doen ze nog steeds, elke dinsdag, inmiddels met zes tekenaars uit de omgeving van Arnhem. (Wil je eens mee tekenen? Neem dan contact op via Facebook met Leideke Steur van der Werf of Ingrid Terpstra.)

Mijn favoriete schets 2: Uitzicht op de St. Stevenskerk en de Grote Markt in Nijmegen, vanuit het restaurant bij de Hema. Deze schets van de Vierdaagse-stad werd geïnspireerd door de ‘Global sketchwalk challenge’ van 11 november 2017 (de wereldwijde 24-uurs sketchcrawl van Urban Sketchers ter gelegenheid van hun 10-jarig bestaan). Het was een hele uitdaging met al die daken en details, maar ook een dierbaar uitzicht voor Leideke vanwege de warme chocolademelk die ze daar van haar moeder kreeg na het shoppen.

Materialen

Leideke’s favoriete materiaal is altijd haar kleine aquareldoosje, een watervaste pen (Faber-Castell PITT artist pen, XS) en een vulpotlood. Tegenwoordig gebruikt ze af en toe een Lamy vulpen, maar dat is erg wennen. Leideke werkt graag in schetsboeken. In 2016 vulde ze de laatste pagina’s van haar trouwe vakantiedummy uit de dumpboekhandel – haar schetsmaatje sinds 2002. Nu neemt ze een Stillman & Birn Beta mee, in A4-formaat. Thuis werkt ze in een Hahnemühle Watercolour schetsboek (A5-formaat), dat ze ook voor cursisten aanschaft, maar helaas valt die nu bijna uit elkaar. Daarnaast heeft ze een simpel boekje met bruin papier, en boekjes met een hele mooie kaft met stof en kralen die eigenlijk niet voor schetsen bedoeld zijn. Ook gebruikt ze steeds vaker losse vellen papier van Fabriano Designo, omdat dat mooi helder is en lekker vloeit.

Mijn favoriete schets 3: Een van de universiteitsgebouwen in Wageningen, ‘het Forum’, getekend in februari 2018 met de dinsdaggroep. Wat Leideke aan deze schets bevalt is dat het een soort verhaal is van het gebouw. Het gebouw, het interieur én een beeld van de activiteiten die er plaatsvinden. Aangevuld met een beetje tekst. Dat maakt voor haar een schets compleet.

Gratis entree

Zoals we van de meeste schetsers horen, heeft ook Leideke eigenlijk alleen maar leuke ervaringen met het tekenen op locatie. Op vakantie verdiende ze een keer de entree voor een attractie (voor vier personen) met een tekening. Schetsend op een frisse dinsdag werd de schetsgroep bij kasteel Middachten buiten spontaan verwend met een kan koffie en koekjes. Deze groep heeft regelmatig schetsdagen met een verhaal. Meestal is dat na te lezen op de Facebook pagina van ‘The Gelderland Urban Sketchers‘. Mensen vinden het leuk je te zien schetsen, en als ze plekken herkennen in je schetsboek komen de verhalen helemaal los. Ook bijvoorbeeld op reis in Frankrijk, waar praten vaak met handen en voeten gaat.

Mijn favoriete schets 4: Groene straat in Rheden, januari 2018. Twee prachtige huizen moeten plaatsmaken voor uitbreiding van de supermarkt – het zal er vast niet fraaier op worden. Leideke: ‘Geschokt doordat het pandje ernaast al gesloopt is, ga ik er in mijn eigen dorp eens goed voor zitten. Ook al is het ijskoud, en vind ik het reuze spannend! Ik ben blij met de leuke reacties, zelfs nog weken later. Het smaakt naar meer, wat zou er nog meer kunnen verdwijnen in ons dorp, ik ga het schetsen!’

Sentiment en activiteiten

Leideke tekent graag gebouwen die haar om een of andere reden opvallen, en meestal wil ze er dan ook meer van weten. Momenteel werkt ze aan het thema ‘Sentiment in Rheden’. Die serie is begonnen met een mooi pandje dat gesloopt gaat worden, gevolgd door winkels waarvan Leideke vermoedt dat ze gaan verdwijnen omdat de eigenaar aardig op leeftijd raakt. Leuk is dat dorpsgenoten dat waarderen en ideeën aandragen. Daarnaast tekent Leideke graag mensen bij het uitoefenen van allerlei activiteiten, van picknick tot boogschieten of schapen scheren.

Wil je nog meer weten over Leideke en haar workshops? Neem dan eens een kijkje op haar site. Bedankt voor je medewerking aan dit interview, Leideke. De volgende keer ontmoeten we Marjolijn Hof.