door Roger Klaassen, m.m.v. Gerard Beekman

Afgelopen zondag trokken de Gelderland Urban Sketchers eropuit in Zutphen.

Verschillende tekenaars traden in de voetsporen van Jan de Beijer, die in 1745 al een urban sketch maakte van de Berkelruïne, het restant van een poort over de rivier de Berkel..

De Berkelruïne door Jan de Beijer, een tekening uit 1745

Op onderstaande tekening van Ingrid Terpstra (een van de organisatoren) zie je dat de ruïne in bijna 300 jaar niet veel is veranderd.

De Berkelruïne door Ingrid Terpstra

Hieronder zie je de ruïne op tekeningen van Annet Meulman en Louis van Andel. De oorspronkelijke Berkelpoort dateert van ongeveer 1325. Hoeveel tekeningen zouden hier al van gemaakt zijn in de loop van de tijd?

De Berkelruïne door Annet Meulman – extra bonuspunten voor de fraaie letters en het silhouet van Zutphen

 

De Berkelruïnen door Louis van Andel

Schildervrienden Gerard Lichtenbeld en Jan Baggen wisten dat de Agnietenhof al om een uur ’s middags wordt gesloten om de bewoners rust te gunnen. Ze gingen er meteen op af en hadden anderhalf uur de tijd om deze tekeningen te maken.

De Agnietenhof door Gerard Lichtenbeld

 

De Agnietenhof door Jan Baggen

Sjoukje Ganzevoort, Gerard Beekman (ook een van de organisatoren), en ikzelf vonden een rustig plekje aan het ’s Gravenhof, met uitzicht op het Oude Stadhuis en de Walburgiskerk. Sjoukje ging aan de slag met de Walburgiskerk. Haar conclusie: om de hele kerk inclusief de hoge toren erop te krijgen, zal ze op zoek moeten naar een groter schetsboek.

De Walburgiskerk door Sjoukje Ganzevoort

Gerard en ik tekenden vrijwel hetzelfde uitzicht vanaf het ’s Gravenhof met links het Oude Stadhuis en rechts een zijbeuk van de Walburgiskerk. Kijk en vergelijk en je weet waarom het zo leuk is om mee te doen aan schetsdagen en je werk te vergelijken met anderen.

’s Gravenhof door Gerard Beekman

’s Gravenhof door Roger Klaassen

Gerard en Ingrid: bedankt voor de organisatie. Meer tekeningen vind je op de Facebook-pagina van de Gelderland Urban Sketchers.