door Roger Klaassen – foto’s: Gail Anne Howard, tenzij anders vermeld

Het Sketch Weekend van 2 en 3 juni was een groot succes! Vandaag een eerste verslag – in foto’s; een verslag met tekeningen volgt later.

 


Het was de eerste keer dat Urban Sketchers Nederland een meerdaags evenement organiseerde, en ons meest professioneel georganiseerde evenement tot nu toe: pasjes, koordjes, tassen, T-shirts, goodies, buttons, een boekje, sketch walks, workshops… Maar dan kun je 120 urban sketchers ook met vertrouwen ontvangen. De volgende keer (Rotterdam, begin september) zullen we weer moeten wennen aan een eenvoudigere opzet. (Foto’s: Ruud Otten).

Workshops

Vijf workshops werden er gegeven, elk met zijn eigen thema. Voor sommigen van de instructeurs was het hun eerste workshop ooit, anderen zijn ervaren docenten – alle vijf brachten ze het er goed vanaf en de deelnemers waren enthousiast. Hartelijk dank aan onze instructeurs!

 


Koosje Koene (ook bekend van Sketchbook Skool) gaf een workshop ‘Vergeet perspectief’. De deelnemers werd gevraagd te beginnen met het tekenen van de negatieve ruimte bovenaan (de lucht) en daarna verder te gaan met een ‘continuous line’ – concentreren op de hoofdzaken, details alleen waar nodig. Door het volgen van deze methode lukte het deelnemers om lastige, onoverzichtelijke situaties helder en overtuigend op papier te krijgen.

 


Anne-Rose Oosterbaan deelde haar methode ‘Eerst kleur, dan tekenen’ – voor heel veel van ons een omkering van de gebruikelijke volgorde bij het maken van een urban sketch. Een benadering die leidde tot veel frisse schetsen.

 


Linda Toolsema ging naar de basis in haar workshop ‘Vormen zoeken: Een schets opbouwen uit basisvormen’. Op de foto bestudeert de groep nog rustig de theorie; even later ging men tot de aanval over.

 


René Fijten kijkt hier op de foto vrij streng toe tijdens zijn workshop ‘Levende lijnen’. Hoe houd je je tekening levendig en spontaan?

Peer Wolkers nam zijn deelnemers mee op een architectuurhistorische wandeling in zijn workshop ‘Stedelijke anatomie’. Op zes plaatsen tekenden de deelnemers (heel snel) een typisch stukje Amsterdam. De deelnemers kregen ook nog een keurig boekje mee. Helaas geen foto van Peers workshop waar hij zelf op staat, misschien kunnen we in een volgend verslag wat tekeningen van deelnemers laten zien.

Sketchwalks

Een nieuwigheid tijdens het Sketch Weekend waren de sketchwalks. Onder begeleiding van Judith Spijk, Gail Howard, Koosje Koene of Peer Wolkers liepen groepen sketchers samen door de stad. Op deze manier werd het tekenen met een groep en het contact tussen tekenaars aangemoedigd. Voor herhaling vatbaar!

 


Tekenen in een groep: er waren bankjes met een 100% tekenaars-bezettingsgraad te vinden in Amsterdam.

Schetsers in het wild


Veel tekenaars hadden hun eigen stoeltjes bij zich, maar andere tekenaars maakten gebruik van wat er in de stad te voorhanden is om op te zitten, tegen aan te hangen of op te leunen.

 


Handig, die tekentafeltjes die je overal in Amsterdam kunt vinden!

 


En zijn er geen bankjes, randjes of hekjes in de buurt, dan kun je nog altijd op de grond zitten of blijven staan, natuurlijk.

 


Onze voorzitter Ruud Otten vond ook nog gelegenheid om een schets te maken.

Show & Tell


Aan het eind van de dag is het een kwestie van schetsboekjes uitstallen, ruilen en rond laten gaan. Kritische blikken, bemoedigende woorden, regelrechte bewondering en alles wat daar tussen zit.

 


De oogst van dag 2. (Foto: Hanneke Nijdam-Bols)

Sponsors


Deze sponsors zorgden voor goodies of kortingsbonnen, een prettige ontvangst en diner of een financiële bijdrage aan ons Sketch Weekend. Hartelijk dank!