door Roger Klaassen

Het afgelopen weekend werd er door zo’n 120 urban sketchers getekend in Amsterdam. Gisteren plaatsten we al een verslag in foto’s van het weekend – nu is het de beurt aan de tekeningen. Iedereen zal begrijpen dat het slechts een kleine selectie is uit honderden tekeningen – ik heb geprobeerd om een gevarieerd beeld te schetsen van de dag.

 


Een van meest getekende uitzichten van het weekend zal dit zijn: het uitzicht vanaf het pleintje voor Café-Restaurant Amstelhoeck, het centrale punt van het weekend. Rienk Vlieger maakte een vlotte schets van het zicht over de Amstel richting Munttoren.

 


Marlon Doomen (ofwel 11lemons op Instagram) volgde ‘Eerst kleur, dan tekenen’, de workshop van Anne-Rose Oosterbaan. Deze vrolijke, losse schets is het resultaat.

 


Een andere workshop was ‘Vormen zoeken: een schets opbouwen uit basisvormen’ van Linda Toolsema. Nathalie Renotte deed daar aan mee en maakte foto’s van de verschillende stadia van haar tekening. Daar steken wij dan ook weer wat van op!

 


Hanneke Nijdam-Bols vond landschappen schilderen maar saai – altijd weer dat groen. Begin dit jaar ontdekte ze Urban Sketching en ze deed in Amsterdam voor het eerst mee aan een sketchcrawl. Ze vond het een heerlijk sketchweekend. Dit is een schets die ze op de tweede dag maakte.

 


Alexandra Ru (ofwel Barsketcher op Instagram) maakte een hele serie schitterende tekeningen in Amsterdam. Kiezen was moeilijk, maar deze vond ik de mooiste.

 


Femke van der Zee werkt in verschillende stijlen, van heel snelle schetsen in een paar lijnen tot heel nauwkeurige, precieze tekeningen. Deze schets van een een boot en huizen aan de Amstel valt meer in die laatste categorie.

 


Gail Anne Howard was twee dagen actief als gastvrouw, fotograaf en stadsgids, maar wonder boven wonder vond ze ook nog tijd om een aantal schetsen te maken in haar ’tiny sketchbook’.

 


Gwen Glotin speelde een thuiswedstrijd in Amsterdam. Links zien we een tekening zoals we die van haar kennen: een precieze lijntekening, sfeervol ingekleurd. Ze volgde de workshop ‘Eerst kleur, dan tekenen’ van Anne-Rose en noemde het een ‘revolutie’. Rechts zien we een tekening gemaakt volgens die nieuwe aanpak. We wachten volgende posts van haar af of ze blijvend een nieuwe weg inslaat.

 


Leo van Klink tekende het beeld van een illustere artistieke voorganger, Rembrandt. De drukte van de mensen op het Rembrandtplein heeft hij mooi weten vast te leggen.

 


In de voorgaande schetsen hebben we nog geen brug gezien! En Amsterdam ligt er toch behoorlijk vol mee. We maken het goed in de laatste schetsen van dit verslag, te beginnen met deze van Inge van der Storm. Een prachtige tekening met een geweldig kleurgebruik.

 


Yvette Stephan maakte een ietwat duizeligmakend geheel van twee schetsen. Beide schetsen zijn mooi van zichzelf, en zijn de gymnastiek waard.

 


Ik hou van verkeersborden, slagbomen en stoplichten op schetsen, want ze geven de vaak toch enigszins grijze stad wat kleur. Nicole Siers maakte een verkeersbord tot hoofdonderwerp van haar schets, in zwartwit. Een origineel idee! En nu zoeken naar paal 2452 om deze plek in Amsterdam te kunnen vinden!

 


En dan een dubbelganger. Koosje Koene (boven) en ik (onder) maakten, zonder het te weten, een tekening van de Staalmeestersbrug, en wel vanaf hetzelfde punt. Koosje op zaterdag, ik op zondag. Hetzelfde onderwerp, maar hoe verschillend kunnen twee tekeningen zijn? Voor mij een van de beste redenen om mee te doen aan schetsdagen of weekenden: tekenen, kijken en vergelijken en van elkaar leren.

Alle deelnemers, bedankt voor jullie enthousiasme en gezelligheid! Organisatoren en vrijwilligers bedankt, met name Ruud, Gail, Judith, Anne-Rose, Peer, Koosje, René, Peggy, Linda! En bedankt aan onze sponsors!