door Roger Klaassen

Zaterdag 1 september kwamen rond de 80 urban sketchers samen voor de Sketch Day van de Urban Sketchers Nederland, in samenwerking met de Urban Sketchers Rotterdam. Op deze derde Sketch Day hadden we opnieuw geluk met het weer: een zonovergoten Rotterdam lag voor ons klaar.

Workshops

De Rotterdamse organisatie had maar liefst vijf workshops georganiseerd.

Marleen Dambrink gaf de workshop ‘Urban sketching voor beginners’. Vanaf het dak van de WTC-parkeergarage wijdde zij beginnende tekenaars in in urban sketching. Sommige tekenaars (en zeker niet alleen beginners) voelen vaak een drempel om ergens ‘in het wild’ te gaan zitten tekenen, en dan heb je aan Marleen een hele goeie om die drempel weg te nemen. Op deze schets van Annet Meulman zien we zowat alle bekende gebouwen rond Blaak, en de tekentip van Marleen.

TK Justin Ng richtte zich met zijn workshop ‘Assembling Perspectives’ op een wat meer ervaren groep tekenaars. Vanaf een binnenplaats tussen de kubuswoningen werden de deelnemers perspectivisch uitgedaagd. Scheefstaande kubussen, die onderling verspringen… Op deze schets van Andie Wieringa lijkt het zo makkelijk!

Peter Flohr stortte zich ook op de kubussen, maar had daarna nog tijd om enkele schetsers te tekenen.

Marjolein van Braam-Morris verleidde tekenaars tot het vertellen van een verhaal. René Onclin bleef bij zijn favoriete onderwerp: architectuur. Een typisch onderwerp voor urban sketching, natuurlijk.

De workshopdeelnemers aan Kitty van den Heuvels ‘Gebruik collage in je schetsen’ gingen aan de slag met de lijmstift. De combinatie van verschillende soorten papier en tekening leverde heel kleurrijke, eigenzinnige resultaten op. Op deze schets van Annie van der Meijde geven de stukjes papier en de tekening goed uitdrukking aan de drukte en onrust van de stad.

Op de tekening van Minny Timmer is de levendigheid van de stad ook goed voelbaar. De stukjes geplakt papier vormen een geheel met de tekening – soms passen ze zo goed dat ze bijna niet zijn te onderscheiden.

Frank Stoks gaf de workshop ‘Having fun drawing people in urban spaces’ – mensen tekenen dus. Een belangrijke uitdaging was het om toestemming vragen aan mensen om getekend te worden. Of Jacqueline Hendriks de mensen op haar schets om toestemming heeft gevraagd, weet ik niet. Het ziet er uit zoals ik het zou aanpakken: stiekempjes de nietsvermoedende parkbezoeker tekenen.

Diversiteit

Een van de leukste onderdelen van Urban Sketchers bijeenkomsten vind ik het verzamelen aan het eind van de dag en het bekijken van elkaars werk. Wat zijn er enorme verschillen in aanpak en stijl! Ik heb er een aantal bij elkaar gezocht.

Van Nino van Vuuren kende ik al haar monochrome inkttekeningen, maar in Rotterdam maakte ze deze fantastische, kleurrijke tekeningen. Een zinderende combinatie van aquarel en kleurpotlood.

Uit een heel ander vaatje tapt Gail Anne Howard, met deze potloodtekening van de Oude Haven. Zacht en verstild – hier hoort een rustig kabbelend muziekje bij.

Inge van der Storm tekende vanaf de Oude Haven een zicht op enkele bekende gebouwen in Rotterdam: de kubuswoningen en het Potlood zijn heel precies en fijntjes getekend.

De tekening van A Villacis Miranda laat een heel andere benadering zien. Hier is iemand in de aanval gegaan! De schoonheid van deze schets zit hem in de directheid, spontaniteit en energie.

In deze schets van Judith Spijk zien we ook deze directheid en spontaniteit terug, maar door het gebruik van andere materialen met een heel ander resultaat. De combinatie van pen, aquarel en potlood geven een idee van de drukte op straat. De boom op de achtergrond strekt zich uit naar de zon alsof hij weet dat elke mooie dag de laatste mooie dag van het jaar kan zijn.

Miryam van Es, een van de organisatoren van de dag, maakte deze schets: strak en gecontroleerd. Een typisch appartementencomplex zoals je ze veel ziet in Rotterdam – een beetje anoniem en saai – maar Miryam weet er een zekere spanning of zelfs iets onheilspellends aan te geven. Die twee boogjes daar rechtsboven… wat zou zich daar afspelen?

De laatste in de rij is deze schets van Edith den Hollander. Zij heeft een volstrekt unieke manier van werken, die ik al eerder mocht bekijken in Amsterdam. Voor elke schetsdag maakt zij een apart boekje: ze koopt op de markt een klassiek kinderboek of prentenboek dat toepasselijk is bij de stad waar ze heen gaat (ik meen dat ze dit keer het boekje ‘Avontuur in Rotterdam’ had gevonden – een prestatie op zich). Dan knipt en plakt Edith daar een nieuw boekje van: de tekst gaat eruit, de illustraties worden herschikt zodat er ruimte ontstaat – ringetje erdoor en het boekje is klaar voor gebruik op de schetsdag. Tijdens de schetsdagen tekent ze het boekje vol, waarbij haar schetsen en de oorspronkelijke illustraties een merkwaardige eenheid vormen.

De foto

Na afloop gingen we natuurlijk op de foto. Ik denk dat het de eerste keer is dat we een foto hebben kunnen maken waar vrijwel iedereen goed op te zien is – met dank aan de trap bij de kubuswoningen.

Hartelijk dank aan Urban Sketchers Rotterdam, Miryam van Es, Jeffrey de Bruin en Peter Flohr, aan alle workshopinstructeurs en aan Urban Sketchers Nederland-bestuurslid René Fijten! En natuurlijk aan alle deelnemers voor jullie enthousiasme!

De volgende Sketch Day van Urban Sketchers Nederland zal op 22 december in Groningen zijn. Dat wordt thermo-ondergoed en wollen sokken! Tot die tijd kun je vast wel ergens tekenen bij lokale Urban Sketching-groepen.