door Roger Klaassen

De Urban Sketchers Utrecht exposeren sinds enige tijd in de foyer van het theater ZIMIHC Witte Vrouwen. Afgelopen zondag 21 oktober was er een receptie, waar veel van de schetsers met aanhang de werken kon bekijken. Het was een flinke opkomst, een opsteker voor organisatoren Kitty van den Heuvel en Richard Venema, die er heel veel tijd in hadden gestoken.

Op de expositie hangen rond de 30 schetsen van 19 urban sketchers, die (meestal) gemaakt zijn tijdens sketchcrawls van de Utrecht Urban Sketchers. Zoals altijd is het weer een genot om te zien hoe gevarieerd de schetsen zijn in stijl en uitvoering.

Foto’s: Richard Venema

Enkele van de schetsen zijn ook te koop, en daarvan waren er een aantal verkocht. Het zal niemand verbazen dat juist de schetsen met heel herkenbare Utrechtse onderwerpen (zoals de Domtoren) verkocht waren.

Richard vertelt over het tot stand komen van de expositie: ‘Vorig jaar tekenden we tijdens een botenparade aan de Oudegracht. Die parade werd georganiseerd door het ZIMIHC (een afkorting van de hartekreet Zat Ik Maar In Hoog Catharijne), en zo werden de eerste contacten gelegd. Zij hadden een ruimte beschikbaar in hun theater en USK Utrecht kon een mooi aanbod aan Utrechtse schetsen verzorgen.’

Begin dit jaar werden de afspraken definitief en kon Kitty de oproep om schetsen beschikbaar te stellen op Facebook plaatsen. De titel ‘Utrecht gezien door Urban Sketchers’ werd bedacht en in een logo verwerkt.

Foto’s: Kitty van den Heuvel

De tentoonstellingsruimte is vrij klein, en daar kwamen Kitty en Richard op een ietwat onhandige manier achter. Richard vertelt: ‘Om bezoekers een indruk te geven van wat urban sketchers zijn, had Kitty een collage gemaakt van foto’s van verschillende sketchcrawls. In ons enthousiasme lieten we die afdrukken op A0-formaat. Met veel moeite haalden we op de fiets het grootste stuk karton dat de winkel verkocht op, om de collage te verstevigen. Aangekomen bij het theater bleek dat we de collage er wel konden ophangen, maar dat er dan geen ruimte overbleef voor de schetsen.’

Dat de ruimte klein is, is overigens eerder een voordeel, want urban sketches zijn over het algemeen natuurlijk ook vrij klein. De tekeningen hangen lekker bij elkaar en vullen de muren.

Tekening & foto: Marlon Doomen

Op zo’n bijeenkomst zijn er natuurlijk ook urban sketchers die het tekenen niet kunnen laten: Marlon Doomen maakte deze schets van de gezellige drukte. Een urban sketch met daarin urban sketches, een Droste-effect in het klein.

De tekeningen zijn nog te zien tot half november.