Een video-impressie van de eerste bijeenkomst van het lokale team Amsterdam2019, op 15 september jongstleden.

door Roger Klaassen

Volgend jaar vindt het USK Symposium plaats in Amsterdam, zoals jullie weten. Al een hele tijd zijn er mensen van Urban Sketchers Nederland bezig met de organisatie van het evenement: eerst om het evenement naar Nederland te halen, nu om het ook daadwerkelijk te organiseren – in samenwerking met de internationale USK-organisatie.

Veel rond het symposium is nog niet helemaal bekend en uitgewerkt, dus we kunnen jullie op dit moment beperkt informeren. De grote lijn is dat er een centraal punt is waar we verzamelen en bij elkaar komen (de venue), dat er elke dag workshops worden gegeven door maar liefst 36 instructeurs, dat er elke dag een aantal sketchwalks zullen zijn en dat er gedurende de dag demo’s en presentaties zijn in de venue.

We gaan jullie regelmatig op de hoogte houden van het werk achter de schermen.

Even voorstellen: het lokale team

We beginnen met een voorstelrondje: het ‘local team’. Op 15 september kwam het team voor het eerst bij elkaar om kennis te maken en om de plannen en taken door te nemen.

Ruud Otten kennen jullie allemaal, hij is de voorzitter van USK Nederland. Hij is de ‘overall event coordinator’ van Amsterdam2019. Ruud heeft een veelheid aan taken en verantwoordelijkheden, dus we beperken ons hier tot zijn belangrijkste. Hij is het contact tussen het lokale team en de internationale team. Ruud is verantwoordelijk voor de venue, ofwel de hoofdlocatie van het symposium, voor de communicatie en voor de lokale sponsoring.

Gail Anne Howard was een korte tijd bestuurslid van USK Nederland. Ze moest daar door omstandigheden mee stoppen, maar ze is heel hard blijven werken voor ons. Al twee jaar is ze bezig om geschikte locaties te vinden voor de workshops tijdens het symposium – het Sketch Weekend in Amsterdam van afgelopen juni had daar ook veel aan te danken. Verder heeft ze zware taken op het gebied van logistiek, hotels, film en fotografie en verkooppunten tijdens het symposium.

Judith Spijk is bestuurslid van USK Nederland. Zij is verantwoordelijk voor het aanknopen van relaties met organisaties in Amsterdam. Denk aan contacten met musea, maar ook met de gemeente Amsterdam voor vergunningen. Judith speelt ook een rol rond de ‘scholarships’.

Anne Rose Oosterbaan moeten jullie ook allemaal kennen. Ze is de drijvende kracht achter USK Haarlem (en achter de USK NL Schetsdag in Haarlem in 2017) en ze doet al jaren vormgevingsklussen voor USK NL. Voor het symposium is Anne Rose art director: ze is verantwoordelijk voor vormgeving en layout van alle uitingen rond het symposium. Wie heeft nog niet haar filmpjes met de mascotte van Amsterdam2019 langs zien komen, de reiger Adam?

Gaston Graaf gaat zorgen voor ‘Tech & Stage’ tijdens het symposium, ofwel het beeld en geluid tijdens presentaties in het venue. Leer Gaston beter kennen door het USK Interview <https://urbansketchers.nl/2018/09/28/usk-interview-gaston-graaf/> dat we een paar weken geleden met hem hadden.

Peggy Titaley, ook wel ‘mevrouw Otten’ (of is Ruud ‘meneer Titaley’?) heeft een bijzondere taak: ‘Ad hoc coordinator’. En dat kan alles betekenen: zij kan het nog wel eens heel druk gaan krijgen met onvoorziene situaties tijdens het symposium. En tot die tijd zorgt ze dat Ruud in conditie blijft.

Linda Toolsema doet met enige regelmaat klussen voor USK Nederland. Voor het symposium zet zij zich in voor de ontvangst en registratie van de deelnemers en voor de informatiebalie.

René Fijten is ook bestuurslid (secretaris) van USK Nederland. Jullie kennen hem misschien van een van zijn workshops tijdens schetsdagen, en deelnemers aan de Schetsdag in Rotterdam herinneren zich ook vast nog zijn indrukwekkende stemgeluid. Voor het symposium is hij de contactpersoon voor de workshopinstructeurs en is hij verantwoordelijk voor de demonstraties en presentaties op de venue.

Marleen Dambrink is een van de mensen achter USK Den Haag en was dus ook één van de organisatoren van de Schetsdag in Den Haag van begin april dit jaar. Zij is de contactpersoon voor de vele vrijwilligers tijdens het symposium. Een zware en lastige taak, zo lijkt ons.

Peer Wolkers is ook zo’n betrouwbare kracht waar we vaak een beroep op kunnen doen. In het verleden organiseerde hij de Schetsdag in Den Bosch en afgelopen juni draaide hij warm voor het symposium tijdens een aantal sketchwalks in Amsterdam. Want de sketchwalks, dat is ook zijn taak voor het symposium.

Roger Klaassen is de penningmeester van USK Nederland en hij schrijft artikelen voor de website, zoals interviews en verslagen van schetsdagen. Voor het symposium is hij de contactpersoon en helpende hand voor de penningmeester van USK-internationaal.

Vrijwilligers

Een heel grote groep vrijwilligers heeft zich bij ons aangemeld om ons te helpen bij het Symposium – hartelijk dank! Helaas is het nog niet mogelijk om op dit moment meer duidelijkheid te geven over de individuele taken. Maar de hoofdlijn is dat elke workshopinstructeur en de sketchwalks begeleid worden door een vrijwilliger, dat er vrijwilligers worden ingezet bij de ontvangst en registratie van deelnemers en voor de informatiebalie. En dan zullen er ook vrijwilligers worden ingezet voor het begin van het symposium (inrichten van de venue en klaarmaken van goodiebags bijvoorbeeld) en na het symposium voor het leegmaken en opruimen van de venue.

Volgende maand meer nieuws van het lokale team.