Selfie, Oost-Indische inkt

door Linda Toolsema

Vooruitlopend op de aankomende Sketch Day in Groningen (op 22 december as.) gaan we voor dit interview op bezoek in de provincie Groningen, bij Gerard van Noorden.

Tekenonderwijs

Gerard is geboren in 1943 te Amsterdam en woont in Haren. Hij heeft aan de Academie Minerva in Groningen de lerarenopleiding voor de akte tekenen gedaan. Daarna heeft hij veertig jaar in het tekenonderwijs gezeten bij diverse instellingen voor voortgezet onderwijs, de laatste dertig jaar voornamelijk bij het Praedinius Gymnasium in de stad Groningen. Daar heeft hij het eindexamen tekenen/kunstgeschiedenis kunnen invoeren. ‘Het leuke daarvan was, dat ik elk jaar een fraaie tentoonstelling van eindexamenwerk van de leerlingen mocht samenstellen.’ Gerard hield zich daar ook bezig met urban sketching: ‘Ik heb met leerlingen veel buiten getekend, tijdens werkweken was er altijd wel een groepje leerlingen dat mee ging tekenen.’

Gelegenheidstekeningen en modeltekenen

Intussen is Gerard naar eigen zeggen ‘al vele jaren’ gepensioneerd. ‘Het gekke is dat bij mij de kunst vrij lang op een laag pitje stond. Een soort artist’s block.’ Wel maakte Gerard regelmatig gelegenheidstekeningen en schilderijen gemaakt voor zijn kinderen en kleinkinderen. Ook tekent hij een avond per week in clubverband naar model. ‘Ik hou van de snelle notering bij modeltekenen.’

Tekeningen voor gelegenheden

Via de modeltekenclub kwam Gerard in aanraking met enige leden van Urban Sketchers Groningen. ‘Hun verhalen en tekeningen en enthousiasme deden mij besluiten om mee te gaan doen. Ik zit nu ongeveer anderhalf jaar bij de club. Ik ervaar het als een grote stimulans om met elkaar bezig te zijn en inzichten te delen.’

Modeltekeningen, aquarel

Gerard schildert in zijn atelier graag met acrylverf, soms pasteus (dik opgebracht, bv. met een paletmes), soms glacerend (laagje over laagje). Op locatie heeft hij voorkeur voor Oost-Indische inkt, gewassen, ‘omdat je dan met fijne gradaties grijs kunt werken’. Of hij maakt pentekeningen, al dan niet ingekleurd met aquarelverf. Ook werkt hij met aquarelpotlood.

Dit was op reis door Spanje. Ik had m’n schildersspullen mee en een schetsblok, en had wel twintig tekeningen her en der gemaakt. Maar helaas, tijdens het tekenen van dit stadsbeeld van Cadiz is mijn auto leeggeroofd en daarbij zat mijn schetsboek! De Guardia Civil heeft zich nog voor mij uitgesloofd, maar het heeft niet mogen baten. Deze tekening heeft daarom een bijzondere waarde voor mij.

Martinkerk in Groningen, buiten en binnen

Openluchtmuseum Het Hoogeland, Warffum

Hej doar nou lang veur moeten studeern?

Het leuke van op locatie tekenen vindt Gerard vooral de contacten, en de reacties van voorbijgangers. ‘Leuk is dat mensen blijven staan om te zien wat je doet en dat ze dan reageren, zoiets als: ‘ik heb een neef, die kan ook zo mooi schilderen’, dan ben je gewoon met een pentekening bezig, maar dat maakt niet uit. Of zoiets als ‘hej doar nou lang veur moeten studeern?’ Prachtig vind ik dat!’

Maar eigenlijk werkt Gerard het liefst thuis. Lekker in zijn kleine atelier, muziek aan, koffie erbij. ‘Als ik onderweg ben op de fiets, dan zie ik vaak prachtige locaties. Ik maak dan wel foto’s, en ik hoop dan ooit nog eens die plek op te zoeken om daadwerkelijk aan de slag te gaan…’

Zelfportret in atelier, voor een kaartje voor een kleinkind

Bedankt voor je verhaal en je tekeningen, Gerard. De volgende keer gaan we naar het zuiden, naar de slimste stad van Nederland, waar we kennis maken met Maurice Schellekens.