door Roger Klaassen

Op 22 december hebben we een Schetsdag in Groningen. Er zijn nog (gratis) tickets beschikbaar! We begrijpen dat sommigen van jullie bedenkingen hebben bij het schetsen in Groningen eind december, daarom probeer ik de twijfelaars onder jullie te overtuigen om mee te doen.

De afstand

Voor veel mensen is de afstand tot Groningen een bezwaar. Mijn advies is: denk aan Sjoukje.

Sjoukje Ganzevoort, nog net geen 71 jaar jong, woont in Groningen en ik kom haar overal in het land tegen op schetsdagen. Ook tijdens de schetsdag van vorig jaar in Maastricht: een treinreis van 4 uur heen, tekeningetje maken, pannenkoekje eten en weer 4 uur met de trein terug. Naar haar eigen zeggen lag ze op tijd weer onder de wol.

Tekeningen van Sjoukje, gemaakt tijdens een vorige Winterwelvaart in Groningen

Sjoukjes reisadviezen:

  • Maak van de reis zelf een gezellig onderdeel van de dag. Zodra de trein rijdt, eet Sjoukje een broodje, wat haar helemaal in de schoolreisstemming brengt.
  • Maak reisafspraken: zo stapte vorig jaar Marike in Utrecht in met warme koffie voor Sjoukje.
  • Knoop gesprekken aan: op de terugweg van Maastricht babbelde Sjoukje tot voorbij Utrecht met twee dames die ook de Kerstmarkt in Maastricht hadden bezocht, en werd haar hele schetsboek besproken.
  • Om op de terugweg wat te knabbelen te hebben, adviseert Sjoukje Groningse mollebonen.
  • Ga nooit van huis zonder puzzelboekje.

Dus: Groningen te ver? Denk aan Sjoukje.

Feiten rond tijden

Hier zijn een aantal vertrektijden van de trein voor wie om 11 uur in Groningen aanwezig wil zijn: Amsterdam 8.18, Rotterdam 8.05, Eindhoven 7.47 en Maastricht 6.31. Met uitzondering van Maastricht toch geen tijden om van te schrikken.

En stel dat je blijft eten (we gaan vroeg aan tafel) en je neemt de eerste trein na 20.00 uur, dan ben je zo laat thuis: Amsterdam 22.13, Rotterdam 22.55, Eindhoven 23.14, Maastricht 00.31. Kortom: nog alle tijd om je in het bruisende nachtleven te storten!

De kou

Historische woorden van een erkende koukleum (ikzelf): ‘Pas als urban sketcher leerde ik ervaren wat echte kou is.’ En die uitspraak deed ik hartje zomer.

Want ja, beste mensen, we zitten als urban sketcher nu eenmaal stil en dan kan het koud worden. Een paar tips om de kou te lijf te gaan.

Handschoentips voor urban sketchers

Tip 1: kleed je warm aan. Thermo-ondergoed en daarover heen zoveel laagjes als je maar in huis hebt. Daaroverheen een waterdichte laag, want je weet nooit. Mutsen, oorwarmers, wollen sokken. Kritisch onderdeel zijn de handen: ik zelf tekende nog nooit met handschoenen, maar ik zie veel tekenaars met handschoenen zonder vingers – van zelf afgeknipte tot geavanceerde wanten met losneembaar vingertopgedeelte.

Te veel laagjes is ook niet goed

Tip 2: we tekenen tijdens een Kerstevenement. Dat wil zeggen dat er altijd wel een kraampje in de buurt is met warme dranken: soep, chocolademelk of glühwein. Die laatste optie kan ik zeer aanbevelen – in Maastricht 2016 gloeide ik na de tweede beker tot in mijn kleine teen. En wat eet je daarbij als je in Groningen bent: poffert.

Tip 3: de Groningse organisatie heeft aan alles gedacht. Deelnemers aan de schetsdag hebben gratis toegang tot het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Daar is volop ruimte om te zitten tekenen.

Hoezo koud?

Tekenen in december in Groningen, daar zou Edward Wilson zijn hand niet voor omdraaien. In 1912 maakte hij deze schets van een vlag op de Zuidpool. Een vreselijk moment voor hem en zijn expeditieleider Robert Scott: toen ze deze vlag zagen, wisten ze dat de Noor Roald Amundsen hun had verslagen in de race om de Zuidpool.

Wilson overleed op de terugweg van de Zuidpool, net als Scott en drie andere expeditieleden. Hun lichamen en hun dagboeken (waarvan verschillende met tekeningen), werden in november 1912 teruggevonden door een zoekteam.

Temperatuur op de Zuidpool in december/januari: -30/-35 graden. Gemiddelde temperatuur in Groningen in december: 6 graden. Edward Wilson zou jaloers op ons zijn.

De datum

Natuurlijk, een schetsdag plannen op de laatste zaterdag voor Kerst is lastig. Maar alleen op deze zaterdag kunnen we tekenen tijdens de Winterwelvaart. Historische schepen leggen alleen dat weekend aan in hartje Groningen.

Op de schepen is van alles te doen: er is muziek, er is theater, er zijn tentoonstellingen. Iedereen kan de schepen bezoeken. Het kan druk zijn, maar langs de kades (bijvoorbeeld achter de marktkraampjes) is er genoeg ruimte te vinden om rustig te kunnen tekenen.

Dus: kom op. Wat is leuker, lekker een dagje tekenen of in de rij staan bij de slager, de viskraam en/of de groenteboer? Laat je familieleden dit jaar de kerstboodschappen alleen doen. Dat kunnen ze best, onderschat ze niet. En als jij dan ’s avonds laat terugkeert van een koude schetsdag, hebben ze je gemist en knuffelen ze je weer lekker warm.

Schrijf je in via Eventbrite. We zien je graag in Groningen! Moi!