Door Ruud Otten

Beste urban sketchers, 

Graag kijk ik samen met jullie naar wat een bewogen jaar mag heten voor Urban Sketchers Nederland: het jaar waarin onze community vijf jaar werd, en het eerste jaar dat we als Stichting Urban Sketchers Nederland achter de rug hebben.

Met plezier kijk ik terug op de vier nationale Urban Sketchers evenementen die we hebben mogen organiseren, samen met de vele vrijwilligers en de lokale groepen van Den Haag, Rotterdam en Groningen. Ook kwamen we met iets nieuws: een heel weekend samen schetsen tijdens Sketch Weekend Amsterdam. Op onze website groeide het aantal boeiende artikelen, waarin vaak individuele urban sketchers in de spotlight staan en hun verhaal vertellen. Daarnaast besteedden landelijke media nog nooit zoveel aandacht aan urban sketching. Dat is ook een compliment voor de vele lokale groepen die zich actief hebben ingezet in 2018.

In juli werd in Porto op het Urban Sketchers Symposium bekend gemaakt dat Urban Sketchers Nederland het 10e Internationale Urban Sketchers Symposium gaat organiseren in Amsterdam, in samenwerking met de internationale Urban Sketchers organisatie. Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang en we zetten er ook het komende half jaar nog flink de schouders onder. Graag bedank ik alvast de vele vrijwilligers die zich hebben gemeld om mee te helpen het symposium tot een succes te maken.

Naast de organisatie van dit grote evenement organiseren we in 2019 ook een aantal ‘nationale’ schetsdagen: de groepen in Middelburg (18 mei) en Gelderland (Arnhem, 5 oktober) zijn er al mee bezig. En op 23 maart is de eerste nationale schetsdag: we zijn dan te gast in het Stoommachinemuseum in Medemblik.

Het kan je haast niet ontgaan zijn: Urban sketching zit volop in de lift in Nederland. Hoe geweldig is het om elkaar regelmatig tegen te komen bij de evenementen van de lokale groepen, die zich steeds weer inzetten om mooie locaties te vinden. Als je wil, kun je in Nederland zowat elke week een schetsbijeenkomst bijwonen. En dat allemaal dankzij de inzet van vele vrijwilligers.

Mede namens het bestuur wens ik jullie een prachtig en schetsvol 2019.

Tot ziens in het voor ons allemaal zo beloftevolle nieuwe jaar,

Ruud Otten, Voorzitter
Judith Spijk, Bestuurslid
Rene Fijten, Secretaris
Roger Klaassen, Penningmeester