door Roger Klaassen

Op 23 maart gaan we tekenen in het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik: een reis door de tijd naar het stoomtijdperk.

Het Nederlands Stoommachinemuseum viert dit jaar twee jubilea. 150 Jaar geleden werd het hulpstoomgemaal Vier Noorder Koggen in gebruik genomen, en dat is de plek van het huidige museum. Bovendien vroeg James Watt 250 jaar geleden het patent aan van zijn stoommachine – het begin van de industriële revolutie.

Sinds 1985 biedt het stoomgemaal aan de Oosterdijk in Medemblik onderdak aan het Nederlands Stoommachinemuseum. De kerncollectie bestaat uit enige tientallen nog werkende stoommachines en bijna 100 stoommodellen die onderhouden worden door een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Tijdens de Urban Sketchers Schetsdag zullen stokers en machinisten het vuur in de ketels brandend houden en de machines laten draaien.

Wat is er te zien (en te tekenen)?

 • het gebouw uit 1869 (en in latere jaren uitgebreid) is een prachtig negentiende-eeuws industrieel gebouw
 • binnen zie je prachtig bewaarde (industriële) stoommachines: denk aan glimmende ketels, leidingen, pijpen en buizen, vliegwielen, koper en ijzer
 • ook binnen: het ketelhuis – twee enorme ketels waar het vuur zal branden
 • buiten staat een flinke verzameling stoommachines: denk aan stoomwalsen en stoomaangedreven kranen
 • aan het water ligt de stoomaangedreven baggermolen ‘Vooruit’ (als leek zou ik zeggen: een baggerschip), die momenteel gerestaureerd wordt. Je kunt naar binnen om de machines of de kajuiten van de bemanning te tekenen (het is er krap!)
 • dan is het Stoommachinemuseum prachtig gelegen aan het water – uitzicht over het water met polders en Medemblik aan de horizon aan de ene kant; het IJsselmeer aan de andere kant.

Bij slecht weer zal het museum op een aantal plaatsen tenten neerzetten, zodat we ook buiten droog kunnen zitten.

Kortom: niet te missen!

Programma

 • 10.30 – ontvangst
 • 11.00 – start van de dag
 • 13.30-15.00 – Workshop Urban Sketchers voor kinderen. Roger Klaassen zal een workshop ‘Urban Sketchers voor Kinderen’ verzorgen. Kinderen (leeftijd tussen 8 en 12 jaar; maximaal 15 deelnemers) kunnen zich inschrijven via het museum door een mailtje te sturen : communicatie@stoommachinemuseum.nl. Tekenmaterialen zijn aanwezig, maar kinderen mogen natuurlijk ook zelf hun tekenspullen meenemen.
 • 16.00-17.00 – Groepsfoto en daarna Show & tell: Er zullen tafels worden klaargezet waar we onze schetsen kunnen neerleggen zodat we ze rustig kunnen bekijken. Een kleine tentoonstelling.
 • 17.30 – diner. Het diner zal plaatsvinden in het museum. Het wordt een Italiaans getint buffet met voorgerechten, hoofdgerechten (verschillende soorten pasta) en koffie of thee na. Inschrijven voor het diner kun je bij inschrijving voor de Schetsdag (kosten 24,75 euro, vooraf te betalen via Stichting Urban Sketchers Nederland).

Toegang

Voor Urban Sketchers geldt 23 maart het speciale evenemententarief van 3,50 euro. Museumjaarkaarthouders hebben gratis toegang. Een eerste kopje koffie of thee wordt ons aangeboden door het museum.

Lunch

Het Nederlands Stoommachinemuseum heeft een restaurant waar je kunt lunchen. Het assortiment is beperkt en eenvoudig.

Bereikbaarheid

Het Stoommachinemuseum is te bereiken met het openbaar vervoer, maar het kost je wel de nodige tijd. Met de trein ga je naar station Hoorn. Daar pak je Connexxion Buurtbus 415 naar de bushalte Watergemaal in Medemblik. Dat is een busreis van bijna 50 minuten.

Bij mooi weer is het misschien aantrekkelijk om vanuit Hoorn Connexxion Bus 139 te nemen naar het Busstation Medemblik (reistijd een half uur). Van daar is het een wandeling van iets meer dan twee kilometer naar het Stoommachinemuseum. (Of stap een aantal haltes eerder uit bij bushalte Vierkantje en de wandeling is slechts anderhalve kilometer).

Het Stoommachinemuseum heeft een flinke parkeergelegenheid. Wij raden jullie aan om te gaan carpoolen.

Het adres:
Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4
1671 HJ Medemblik

Meer informatie

Meer informatie over het Nederlands Stoommachinemuseum: klik hier.

Inschrijven kan vanaf 16 februari 8.00 uur via Eventbrite: klik hier.
Zijn de tickets uitverkocht? Zet dan je naam op de wachtlijst. Het zou kunnen dat extra tickets beschikbaar komen en/of bij afmeldingen kun je dan alsnog worden uitgenodigd in te schrijven.

Volgende schetsdagen van Urban Sketchers Nederland: 18 mei in Middelburg, 5 oktober in Arnhem.