Haarlem, oktober 2018
Winsor & Newton aquarelverf, Derwent Inktense potloden, een Daler Rowney Sword brush (¼), Hahnemühle A5 waterverf schetsboek (landschapformaat).


door Lijn Hof

Als je je schetsen aan iemand laat zien, welke kies je dan? De mooiste, beste, spectaculairste?
Probeer je indruk te maken?
Deborah Cuiper bladerde haar schetsboeken van de afgelopen twee jaar door en kwam tot een andere, bescheidenere keuze.
‘Hoewel dit misschien niet mijn beste tekening is,’ zegt ze, ‘heb ik mij bij het maken van deze het meest vrij gevoeld en had er veel plezier mee op het moment zelf. Ik durfde veel weg te laten en heb niet overal kleur gebruikt.’

Deborah: ‘Deze schets heb ik met waterverf van Winsor & Newton gemaakt en een paar Derwent Inktense potloden voor details. Ik neem vaak meerdere waterverfpenselen mee, maar gebruik meestal alleen mijn Daler Rowney Sword brush (¼), omdat je daar snel dikke en dunne lijnen mee kunt maken. Hij is ook handig voor rechte vlakken, wat goed van past komt bij het tekenen van gebouwen. Ik werk in een A5 waterverf schetsboek landschap formaat van Hahnemühle. Van dit boekje vind ik het fijn dat ik op beide kanten kan werken, tekeningen drukken niet door.’

Wat ze mooi vond aan deze locatie was het verval.
‘Plekken die ooit bij de wereld van de mensen hoorden en nu zijn teruggenomen door de natuur. De scherpe schaduw van het gebouw vond ik opvallend, dus die wilde ik vooral laten zien. Waar ik wat minder blij mee ben zijn de graffiti letters die te veel aandacht opeisen. Maar ze horen er wel bij.’

Het terrein aan de Spaarne staat bekend als De Nieuwe Energie. Je vindt er aantal monumenten en twee grotere gebouwen die verhuurd worden.
De natuur zal er niet lang meer de baas kunnen spelen. Er zijn plannen om het terrein te ontwikkelen tot een creatieve locatie. Monumenten worden gerestaureerd en geconserveerd.
Zo kan een urban sketch een verhaal vertellen over een plek in de tijd. Over een locatie die verandert.
Maar een schets vertelt niet alleen iets over de locatie. Een tekening maakt ook verbinding met het persoonlijke.
Deborah: ‘Wat ik zo fijn vind aan urban sketching zijn mijn herinneringen aan het moment dat ik een tekening heb gemaakt. Omdat ik een poos stil sta bij een onderwerp en de omgeving in mij opneem zijn de herinneringen heel helder. Geluid, geur, temperatuur, hoe ik mij voelde die dag. Niemand anders kan het zien, maar voor mij is het heel dierbaar. En op het moment van het tekenen zelf is het fijn om er helemaal in op te gaan.’

Deborah Cuiper