door Roger Klaassen

Afgelopen zaterdag hadden we onze eerste Schetsdag/Sketch Day van het jaar, in het Nederlands Stoommachinemuseum. Een kleine 30 schetsers verzamelden zich in Medemblik.

De ontvangst – rechts: Harry de Bles (foto’s: Ruud Otten)

We werden zeer gastvrij ontvangen door de mensen van het Stoommachinemuseum. Directeur Harry de Bles had een kort welkomstwoord voordat we aan de slag gingen. De hele dag waren de vrijwilligers van het museum behulpzaam en belangstellend, hetgeen bijdroeg aan een fijne, ontspannen sfeer. In de woorden van onze voorzitter, Ruud Otten: ‘Ik was nog nooit zo relaxed op een Nationale Schetsdag. Ik heb genoten.’ Hartelijk dank aan alle mensen van het Stoommachinemuseum!

Kinderworkshop

Ik mocht een workshop ‘urban sketching’ geven aan een aantal kinderen. In de eerste 45 minuten tekenden we het gebouw van buiten, daarna gingen we 45 minuten naar binnen om machines te tekenen. De kinderen waren erg enthousiast, en werkten geconcentreerd aan hun tekeningen

De kinderen aan het werk (foto’s: Ruud Otten & Harry de Bles)

Buiten

Ik begin mijn selectie van schetsen in de buitenlucht. Het was vrij koud, maar de dapperen onder ons waagden het er toch op.

De bovenstaande tekening is van Richard Venema. Na de opzet in potlood gemaakt te hebben, kwam hij zich binnen opwarmen om daarna vol goede moed verder te gaan met aquarel. Een sfeervolle plaat van het museum.

Nino van Vuuren maakte deze schets. Ik ben een fan, vooral van haar mooie, felle en heldere kleuren. Tijdens het diner onthulde zij het geheim achter haar palet: een tijd geleden besloot ze alleen maar kleuren te gebruiken waar ze blij van wordt. Een goede tip! Technische tip: Nino gebruikt haar kleuren meestal recht uit de napjes en mengt op papier.

Jettie van Aartsen tekende en schilderde de baggermolen (het mag geen schip worden genoemd) achteraan op het terrein van het museum. Tijdens een schetsdag in Zwolle kreeg ze een tip van Anne Rose Oosterbaan en Christiaan Afman om lekker te gaan spetteren en vrijer te gaan schilderen. Het resultaat mag er zijn!

Binnen

Binnen in het museum was het koper, staal, gietijzer, olie en vet wat de klok sloeg. Een uitdaging voor zowel de technisch onderlegde sketchers als de sketchers met oog voor de poëzie van het stoomtijdperk.

Linda Weijters concentreerde zich op details als drukmeters, oliepeilglaasjes, bouten en moeren. In de tekening zie ik precieze en nauwkeurige observatie en liefde voor technische en mechanische details terug.

Niels Mud maakte zijn schets met balpen en vulpen: balpen voor de grijze halftinten, vulpen voor de donkerste gebieden en lijnen. De foto doet wegens de lichte onscherpte zijn schets iets te kort, de schets deed me denken aan negentiende-eeuwse gravures met zijn precieze en fijne arceringen.

René Onclin zocht het hoger op in het museum en keek vanaf het ‘balkon’ uit over de machines. Een uitdagend perspectief!

Ik zocht twee machines uit vanwege de kleur. Tijdens het tekenen kwamen de belangstellende museummedewerkers regelmatig kijken en gaven toelichting bij de machines. Van de machine links heb ik slechts onthouden dat hij ‘Koos’ heet en voorzien is van een bakschuif. Van de machine rechts heb ik onthouden dat hij werd gebouwd in 1940 en op bergingsschepen werd gebruikt om gestrande of door bommen getroffen schepen leeg te pompen.

Pop-up expositie

Foto’s: Ruud Otten & Harry de Bles

Het traditionele bij elkaar komen aan het eind van de dag pakten we deze keer een beetje anders aan: de schetsboeken en tekeningen werden op tafels neergelegd – met enige overdrijving zou je het een pop-up expositie kunnen noemen. Voor herhaling vatbaar, lijkt me.

Foto: Harry de Bles (met dank aan Nino van Vuuren)

De groepsfoto: we waren met een klein groepje en we lijken nog kleiner onder de enorme schoorsteen van het museum.

Het beeld van de dag

Als je mij zou vragen naar het beeld van de dag, dan zou ik zeggen: Robert Huls. Met ongekend doorzettingsvermogen en geduld werkte hij aan zijn tekening van het museumgebouw. De poten van zijn stoel zakten dieper en dieper in de dijk, mensen vluchtten naar binnen vanwege de kou, maar onverstoorbaar werkte Robert door. Ik liep rond half twaalf van restaurant naar het museum: Robert was al aan het werk. Ik tekende machines, keek tussendoor naar buiten: Robert aan het werk. Ik gaf een workshop aan de kinderen en liep weer naar buiten: nog altijd was Robert aan het werk.

Robert Huls in actie (foto’s: Ruud Otten)

Er werd zelfs voorzichtig geopperd om te checken of Robert nog een gezonde hartslag had, maar tot onze geruststelling constateerden we dat zijn blik regelmatig van het gebouw naar het papier ging.

Dit is het resultaat van de noeste arbeid. Hulde aan de toewijding!

De volgende Schetsdagen of Sketch Days van Urban Sketchers Nederland:
18 mei – Middelburg: informatie volgt zeer binnenkort
5 oktober – Arnhem