Tijdens onze Schetsdag van 18 mei in Middelburg zullen er een aantal workshops worden verzorgd. In een paar USK-interviews maken we kennis met de workshopinstructeurs. Vandaag: Gertie van der Weiden!


door Linda Toolsema

Gertie van der Weiden geeft een bijzondere workshop tijdens de Sketch Day in Middelburg: er wordt voor de verandering eens niet getekend, maar deelnemers maken hun eigen schetsboek!

Gertie (59) woont in Heemstede en is al bijna 40 jaar gelukkig getrouwd met Ben. Samen hebben ze “twee prachtige volwassen dochters, twee leuke schoonzonen, een lieve Duitse Dog van zes maanden en een kleinzoon om op te vreten!” Gertie werkte lange tijd met veel plezier bij de bibliotheek, maar na een aantal operaties aan haar handen heeft ze helaas haar baan op moeten geven. Dat is best moeilijk, maar Gertie probeert het positief te bekijken: dat betekent veel tijd om te tekenen!

Deze twee tekeningen zijn gemaakt op de Grote Markt in Haarlem. “De eerste helemaal op m’n gemak vanaf de vide bij Brinkman, de tweede helemaal niet op m’n gemak… op m’n krukje midden op de markt tussen de toeristen.”

Uitdaging

Tekenen heeft heel lang een grote rol gespeeld in Gertie’s leven. Als kind was ze altijd aan het tekenen. Toen ze later een grafische opleiding ging volgen, ging er een wereld voor haar open, zoveel materialen en zoveel mogelijkheden!

Vanaf 2002 was Gertie bezig met pastelkrijt. Eerst tekende ze portretten naar willekeurige foto’s van internet en later ook in opdracht. “Dat was leuk om te doen, maar de tekeningen zijn zo kwetsbaar. Alles moest worden ingelijst, en waar laat je dat allemaal…?” Na een jaar of vier is ze daarmee gestopt. Net als bij zoveel andere mensen kwam het tekenen er niet meer van. Omdat ze dat toch best jammer vond, is ze in 2014 online lessen gaan volgen bij Sketchbook Skool, en van het een kwam het ander. Urban Sketching vindt Gertie nog steeds een enorme uitdaging. “Laten we zeggen dat perspectief geen vriend van me is, maar ik blijf oefenen en vind het zo leuk om te doen!”

“Mooie herinnering aan een paar heerlijke dagen tekenen in Sevilla, afgelopen oktober.”

Meestal tekent Gertie met vulpen (Pilot Falcon of Hero 501-1), grijze inkt (Noodlers Lexington Grey) en aquarelverf (Daniel Smith). Ze kiest bewust voor de grijze inkt, want “die vind ik heel mooi omdat de lijnen net iets zachter zijn”. Voor het schilderen gebruikt ze zoveel mogelijk een mooi penseel van Rosemary of Escoda, maar omdat het waterpenseel zo makkelijk is pakt ze die in de praktijk toch steeds weer. “Misschien moet ik hem maar gewoon thuis laten!”

Sketchcrawl Den Haag. “Al was het in eerste instantie een teleurstelling dat we het Mauritshuis niet konden tekenen, toch bleek het allemaal best mee te vallen. We hebben heerlijk getekend!”

Workout

Ondanks dat Gertie het soms best lastig vind om te tekenen op plaatsen waar veel mensen op je vingers kijken, zijn de reacties eigenlijk altijd heel leuk. “Ik vind het heerlijk om op de fiets te stappen met mijn tekenspullen en gewoon af te stappen als ik een leuk plekje tegenkom om te tekenen. Gelukkig gaat het met het weer de goeie kant op!”

Sketchcrawl Schiedam. “Ik was er niet eerder geweest maar wat is Schiedam een leuke plaats! Bovendien werkte het weer goed mee, het was februari maar het leek wel voorjaar!”

Eigenlijk is (bijna) alles het waard om getekend te worden, vindt Gertie. Je moet gewoon beginnen. Dat realiseerde ze zich nadat ze eens met een tekenvriendin bijna twee uur door Delft had gelopen op zoek naar het perfecte plekje om te tekenen. Toen ze eindelijk een plekje hadden gevonden, begon het te regenen! Daarop hadden de dames geen tekening – maar gelukkig wel een hele gezellige middag én een flinke workout!

“Het was nog steeds heerlijk weer, dus even op de fiets naar de Waterleidingduinen en daar op een bankje in de zon het bezoekerscentrum getekend, op 25 februari 2019.”

Workshop 18 mei: boekbinden

Gertie heeft, zo zegt ze zelf, best veel hobby’s. Daarvan staat urban sketching op de eerste plaats, maar vlak daarna komt boekbinden. En dat is natuurlijk de perfecte combinatie! Wat is er nou leuker dan schetsen in je zelfgemaakte schetsboek. En als je je schetsboek zelf maakt, kun je het helemaal naar je eigen wensen samenstellen, dus met je favoriete formaat, papier en uiterlijk.

Voorbeeldboekjes voor de workshop op 18 mei in Middelburg.

Na heel wat uitproberen heeft Gertie een manier gevonden om een sterk schetsboek te binden wat mooi openvalt en er ook nog eens leuk uitziet! Tijdens de workshop in Middelburg wil ze heel graag met jullie delen hoe leuk (en eigenlijk best makkelijk) het is om zelf zo’n persoonlijk schetsboek te maken. Gertie stuurde een foto mee van de voorbeeldboekjes die ze heeft gemaakt voor de workshop, zien ze er niet prachtig uit?

Bedankt voor je verhaal en voor het geven van een workshop op 18 mei, Gertie!

Informatie over de Schetsdag in Middelburg kun je over enkele dagen vinden op deze website. Op Facebook kondigen we dat aan. Dan laten we jullie ook weten wanneer de inschrijving start.