Kowloon (Hong Kong), oktober 2018
A5 Roberson schetsboek, Tombow calligraphy zwarte pen WS-BH 150


door Lijn Hof

Wie naar het buitenland gaat kan de stoute schoenen aantrekken en contact opnemen met de plaatselijke urban sketchers. De kans is groot dat een ontmoeting geregeld wordt en wie weet neemt iemand je mee naar een bijzondere tekenplek die je in je eentje niet zo snel gevonden zou hebben. En jij kunt, dat spreekt vanzelf, op jouw beurt urban sketchers ontmoeten die deze kant opkomen. Dat kan allemaal op een ongedwongen manier geregeld worden. Er is altijd wel iemand die tijd vrij weet te maken en zo niet, dan komt er ooit wel een volgende gelegenheid ergens anders. Dat ongedwongene is een van de grote charmes van urban sketching.

Natasha Maurits nam in de zomer van 2018 deel aan het symposium in Porto en wist toen al dat ze in oktober van dat jaar voor haar werk naar een congres in Hong Kong zou gaan.
Natasha: ‘Op de laatste dag in Porto, toen er groepsfoto’s gemaakt werden van schetsers per land, vielen de Hong Kong sketchers met hun grote vlag behoorlijk op! Ik heb toen al contact gezocht met Alvin Wong (contactpersoon voor de USK Hong Kong) en gevraagd of ik hen mocht benaderen als ik zou komen. En natuurlijk mocht dat.’
Helaas viel het bezoek van Natasha samen met een regionaal evenement waar veel sketchers naartoe gingen, maar gelukkig reageerden Victor Law en Laurence Lai op Natasha’s oproep op de Facebookpagina van de USK Hong Kong.

Natasha: ‘Ze hebben me een unieke en hele bijzondere ervaring bezorgd! Ze vroegen me mee naar Shum Shui Po, een drukke, dynamische volkswijk van Kowloon, waar toeristen eigenlijk niet komen. Eerst hebben we samen ontbeten, op zijn Hong Kongs. (Wat vooral vet en veel betekent.) Daarna hebben ze me rondgeleid en me onder andere op de typische lokale bouwstijl met afgeronde hoeken gewezen.
Op een relatief rustig plekje in de schaduw zijn we toen neergestreken en daar heb ik deze schets gemaakt.’
Natasha tekende in haar Roberson schetsboek.
‘Super papier. 190 grams en beide zijden zijn beschilderbaar. Helaas bijna niet te krijgen, Roberson schetsboeken worden mondjesmaat in Engeland gemaakt.’

Natasha: ‘We hebben ook weer afgesloten met een maaltijd. Er was genoeg tijd om met elkaar te praten en meer te leren over de Hong Kongse levensstijl. Natuurlijk heb ik de Hong Kong schetsers gevraagd om de naam van Shum Shui Po in Chinese karakters op mijn schets te zetten! Ik vond het een heel bijzondere ervaring.
Voor mij symboliseert deze schets het feit dat je als urban sketcher als het ware deel uitmaakt van een grote wereldwijde familie.’

Wie meer werk van Natasha wil zien kan een kijkje nemen op haar Instagram pagina: @winter600.

Natasha Maurits