door Anne Rose Oosterbaan en Linda Toolsema

Twee weken geleden werd hier op het blog het partnerschap aangekondigd met Winsor&Newton. Hoewel dit partnerschap officieel in mei 2019 van start gaat, werd Urban Sketchers Nederland uitgenodigd om met een kleine delegatie deel te nemen aan het Winsor & Newton Watercolour Event op 4 april jl. in het CODA Museum in Apeldoorn. Onze stichting werd vertegenwoordigd door René Onclin (Amsterdam), Anne Rose Oosterbaan (Haarlem) en Linda Toolsema (Groningen). Verder waren er vooral winkeleigenaren en docenten/kunstenaars aanwezig.

De introductie werd verzorgd door Jasper van der Wurff, Commercial Director Nordics & Benelux bij Colart. Hij vertelde iets over Colart, een groot internationaal bedrijf dat actief is in maar liefst 120 landen, en verschillende merken van kunstenaarsmaterialen omvat. Naast Winsor & Newton zijn dat bijvoorbeeld ook Arches, Conté à Paris en Liquitex.

Robert Rost, Resident Artist bij Colart, gaf een boeiende presentatie over het merk Winsor & Newton. Hij stelde de heren William Winsor (chemicus) en Henry Newton (kunstenaar) aan ons voor, vertelde over de invloed van uitvindingen als tubes met schroefdop, en liet zien hoe de kleurenkaart van Winsor & Newton aquarelverf over de tijd werd uitgebreid tot de huidige selectie van 109 kleuren. [Noot van de redactie: Robert Rost zal de W&N workshops in Middelburg op 18 mei verzorgen]

Ook presenteerde Robert een aantal nieuwe kleuren. Ten eerste, een selectie van vijf prachtige kleuren professionele aquarelverf die eerder verkrijgbaar waren als limited edition, maar nu aan het standaard assortiment zijn toegevoegd. En ten tweede een wel heel bijzondere uitvinding, namelijk een serie van acht kleuren die de cadmium-kleuren in het assortiment kunnen vervangen. Cadmium pigmenten zijn populair bij kunstenaars en geven de meest prachtige gele, oranje en rode kleuren. Maar cadmium is giftig, en erg slecht voor het milieu. Colart neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus, en heeft daarom nieuwe pigmenten ontwikkeld die de acht cadmium-kleuren in het assortiment op alle aspecten (kleur, granulering, mengen enz.) perfect nabootsen. Op de nieuwste kleurenkaart zie je nu naast iedere cadmium-kleur een corresponderende ‘cadmium-free’ variant.

Tot en met 2 juni as. is in het CODA Museum een expositie, getiteld ‘Spiegelingen’ te zien van de Duitse kunstenares Bettina van Haaren. Ook zij was deze middag aanwezig en gaf een presentatie over haar werk.

Following Pontormo (Bettina van Haaren, 2016)

CODA omschrijft het als volgt: “De werken van Bettina van Haaren grijpen je aan en blijven branden op je netvlies. Ze zijn volstrekt authentiek in hun handschrift terwijl de kunstenaar een eigen interpretatie van figuratie heeft. De schilderijen en werken op papier van Bettina van Haaren vormen een geheel waarin geen rangorde aan te brengen is. Voor de kunstenaar zijn het manieren om de wereld te begrijpen: haar oeuvre weerspiegelt haar innerlijk leven én de wereld om haar heen.” Het was interessant om naast haar grote, zeer gedetailleerde werken (in ei-tempera en olieverf) ook haar schetsen in aquarelverf te zien.

De tentoonstelling in CODA (foto: René Onclin)

Ten slotte was er via een video-verbinding met Londen gelegenheid om vragen te stellen aan Mark Cann, Development Specialist. Mark heeft als chemicus gewerkt aan de ontwikkeling van de nieuwe ‘cadmium-free’ kleuren. Met veel humor beantwoordde Mark onze uiteenlopende vragen, variërend van de manier van werken (o.a. zijn nauwe samenwerking met een kunstenares, waarop het tweetal gekscherend ‘de nieuwe Winsor en Newton’ genoemd werd) tot technische vragen over pigmenten.

In de pauze en na afloop was volop gelegenheid om ook persoonlijk met elkaar kennis te maken. Zo hadden we kort de gelegenheid om Robert Rost te spreken over de workshops die hij gaat geven bji de aankomende Sketch Day in Middelburg, en hoorden we van Jasper van der Wurff dat hij aanwezig zal zijn bij het Urban Sketchers Symposium in Amsterdam om iedereen daar nader te informeren over de producten van Winsor & Newton. Het enthousiasme straalde ervan af deze middag en het is duidelijk dat we nog veel van Winsor & Newton gaan zien de komende tijd!

Een tip voor de geïnteresseerde lezer: de gehele maand april vind je in veel winkels de aquarelproducten van Winsor & Newton met 20% korting. Dit betreft het gehele assortiment Professional watercolour, aquarel mediums, aquarelmarkers en marter- en eekhoornpenselen, alles van Winsor & Newton. Ook zijn er kortingen op de 4-zijdig gelijmde Arches aquarelblokken.


Illustraties bij dit verslag: ©Anne Rose Oosterbaan, 2019