Haarlem, april 2019
Handbook Travelogue Watercolour Journal (8 x 8 inch), Velpon lijmstift, collagepapier, conté potlood, Schmincke en Winsor & Newton aquarelverf, Platinum Carbon watervaste inkt, Lamy inkt (niet watervast), Lamy Safari vulpen, Tombow marker.


door Lijn Hof

Lichtgewicht, handig en snel te gebruiken. Dat zijn de eigenschappen waar de meeste urban sketchers op letten bij het kiezen van hun materiaal. Soms is het een hele toer om alles bij elkaar te houden bij het schetsen, dus hoe simpeler hoe beter.
Losse papiertjes en een lijmstift liggen niet voor de hand. Toch gebruikt Kitty van den Heuvel die op locatie voor haar collages, die ze combineert met andere materialen.

Kitty: ‘Ik werk meestal in een watercolor journal van Handbook, een Travelogue. Ik vind het vierkante formaat erg prettig, als je het schetsboek openklapt, heb je een dubbel formaat landscape pagina. Ze zijn in Nederland helaas niet te verkrijgen, dus ik bestel ze meestal via het internet of neem ze mee uit Amerika.’
Voor de collages die ze maakt gebruikt Kitty papier uit boeken die ze op rommelmarkten koopt. Verder gebruikt ze de binnenkanten van enveloppen, scrapbookpapier en bedrukt ze zelf papier. En ze krijgt veel van anderen.
Kitty: ‘Ik ga nooit de deur uit zonder papier en mijn lijmstift! De papiertjes bewaar ik in de envelop achter in mijn schetsboek.’
Soms gaat ze van huis met voorbewerkte pagina’s. Dat kan een gekleurde ondergrond zijn of een pagina met willekeurige stukjes papier als begincollage.

Kitty maakte deze schets tijdens een sketchcrawl van de Haarlem Urban Sketchers.
‘We zaten op het terras van restaurant ML, aan de voet van de Bavo. Ik plakte dit keer ter plekke de papiertjes op de pagina’s. Na de ondergrond ben ik begonnen met tekenen. Natuurlijk had ik mijn schetsboek kunnen draaien om de hele toren van de Bavo erop te krijgen, maar dit leek mij leuker. Die hele kerk, met toren, is wat mij betreft te groot om op één pagina te krijgen; chapeau voor iedereen die dat toch is gelukt!
Ik heb geschetst met een zwart Conté potlood, daar krijg je goede zwarte lijnen mee, en omdat het een soort krijt is, kun je er niet te gedetailleerd mee werken. Daarna heb ik met aquarelverf de schets ingekleurd. Ik doe dat niet te nauwkeurig en als de lijnen een beetje doorlopen vind ik dat geen probleem. Het geeft weer wat diepte aan de schets. Ik meng aquarelverf zowel op mijn palet als op papier. Met wateroplosbare inkt in een Lamy vulpen en een zwarte Tombow marker heb ik nog wat schaduw aangebracht.

Het mag speels zijn, vindt Kitty.
‘Voor mij is schetsen ook echt schetsen. Niet het maken van het perfecte staat voorop, maar het experimenteren met materialen en vooral het lekker bezig zijn zonder me af te vragen of het wel mooi wordt en of alle lijntjes wel goed of recht staan. Voor mij is de combinatie van collage en schetsen een natuurlijk gevolg van het werk dat ik voor de verkoop maak.

Buiten mijn werk als project manager maak ik ook vooral mixed media werk met papier, textiel en collage. Ik verkoop via exposities en het internet. Daarnaast maak ik ook illustraties en patronen die ik via art licensing ‘uitleen’ aan voornamelijk buitenlandse bedrijven voor het bedrukken van bijvoorbeeld kaarten, giftbags en home decor producten.’

Wie Kitty ziet werken, krijgt de neiging om papier te sparen, op rommelmarkten in oude boeken te snuffelen, pakpapier te bewaren. Kitty heeft een ruime voorraad, zegt ze. Dus verzamel vooral voor jezelf. Het is aanstekelijk.

Kitty van den Heuvel