Een groepstentoonstelling van urban sketchers in Schiedam – waarschijnlijk hebben jullie er al verschillende aankondigingen van gezien op Facebook. Op ons verzoek schreef Andie Wieringa een verhaal over de totstandkoming van deze tentoonstelling.

door Andie Wieringa

Sinds ik in maart 2018 lid ben van ‘Stichting Kunstwerkt’ (in Schiedam) en door de ballotagecommissie gerold ben, ben ik terecht gekomen in een ‘warm nest’ met gelijkgestemde kunstenaars. Zij zetten zich gezamelijk in voor zo’n 10 exposities per jaar.

Vorig jaar zomer werd er gevraagd om ideeën in te leveren voor tentoonstellingen in 2019. In Porto was toen net aangekondigd dat het 10de Urban Sketchers Symposium in Amsterdam zou worden gehouden. Aangezien ik al lang actief ben bij Urban Sketchers Rotterdam en Urban Sketchers Nederland, was mijn idee om, in dezelfde periode als het Symposium in Amsterdam, een tentoonstelling te wijden aan werk van Urban Sketchers. Een tentoonstelling met urban sketches gemaakt in Schiedam.

Jeffrey de Bruin

Omdat er in Schiedam zelf is geen aparte Urban Sketchers-groep is, heb ik met Peter Flohr en Jeffrey de Bruin het jaarschema van Urban Sketchers Rotterdam zo in elkaar gezet, dat we zo vaak mogelijk in Schiedam konden tekenen. Dit heeft geresulteerd in meer dan zeven sketchscrawls in Schiedam (en met de harde kern nog wat extra keren) om zoveel mogelijk tekeningen te hebben om te kunnen tentoonstellen.

Via Facebook hebben we tekenaars opgeroepen om mee te doen: uiteindelijk hebben 15 personen werk aangeleverd, op losse vellen van A4 tot A3. Een groot deel van de deelnemers kennen jullie al van hun deelname aan de Nationale Sketch Days, maar er doen ook mensen mee die urban sketching pas kort geleden hebben ontdekt.

Andie Wieringa

Het organiseren van een expositie geeft veel spanning, want je weet niet of je wel voldoende werk binnen krijgt om daarmee een volwaardige tentoonstelling in te kunnen richten. Sommige mensen zegden werk toe maar zagen er later weer vanaf… dus ja, enige stress van mijn kant is niet gek.

Uiteindelijk hangen er op de tentoonstelling ruim 80 tekeningen. Weer en wind is getrotseerd het afgelopen jaar en we hebben nu tekeningen van zeven districten in Schiedam, die toch door iedereen weer anders worden verbeeld op papier. En dat is het leuke van de expositie: zo veel variatie aan materiaalgebruik, aan diverse manieren van kijken en op papier zetten, maar ook variatie aan vaardigheden van de deelnemers – kunstenaars, designers, amateurs en beginners.

Peter Flohr

We hebben ook een speciale etalage met schetsen ingericht tegenover het Stedelijk Museum in Schiedam. Museumbezoekers worden zo richting onze tentoonstelling gelokt.

Iedereen is van harte uitgenodigd om te komen kijken (en tekenen) in Schiedam!

Wanneer?
Van 21 juli tot en met 4 augustus – vrijdag t/m zondag 13.00-17.00 of op afspraak
Waar?
Ruimte in Beweging, Boterstraat 81 te Schiedam.