door Roger Klaassen en Gwen Glotin

Gwen Glotin was één van de officiële correspondenten tijdens het Urban Sketchers Symposium in Amsterdam. Elke dag trok zij erop uit met haar schetsboek om het Symposium zelf vast te leggen. ’s Avonds maakte zij een verslag voor het blog van Urban Sketchers. In vier afleveringen publiceren wij haar tekeningen nu op onze site; voor de tekst heb ik natuurlijk ook gebruik gemaakt van Gwens verslag.


Na twee jaar van voorbereiding was het 24 juli dan D-Day: eindelijk begon het 10de Urban Sketchers Symposium in Amsterdam. Daags voor het Symposium waren verschillende vrachtwagens met goodies en artikelen voor de markt gebracht en door een klein team van vrijwilligers gesorteerd. Ruud Otten sloot alle apparatuur aan: beeld en geluid, laptops, printers. De eerste workshopinstructeurs en het internationale bestuur kwamen de Zuiderkerk bekijken. Klaar voor de start!

Al in de vroege ochtend van 24 juli begonnen de vrijwilligers hun werk in de dan al flink warme Zuiderkerk. Op het plein voor de kerk verzamelden de eerste schetsers zich, hetgeen Gwen deed denken aan vroeg gearriveerde fans bij een popconcert – alleen hadden deze allemaal een schetsboek bij zich.

De goodiebags staan klaar.

Rond 10 uur kwamen de workshopinstructeurs aan. Ze kregen hun (extra gevulde) goodiebags en na een welkomstwoord van Amber Sausen vertrokken zij naar het hoofdkwartier van hoofdsponsor Royal Talens in Apeldoorn.

Daarna volgde de eerste briefing van de vrijwilligers, die al snel de bijnaam ‘Red Army’ kregen vanwege de rode T-shirts. Marleen Dambrink vertelde de vrijwilligers wat er van hun werd verwacht en gaf ze enkele goede tips om de hitte te overleven.

De eerste briefing van de vrijwilligers.

Op het plein voor de kerk tekende Gwen enkele schetsers uit Warschau, Polen. Voor Anna Maria was dit haar tweede Symposium na Porto vorig jaar. Ze vindt zichzelf geen echte urban sketcher, want ze tekent vooral mensen en bloemen. Maar ja, urban sketchers bestaan in alle soorten en maten! Haar vriendin Juka is in Amsterdam voor haar eerste Symposium. Zij heeft iets met… meubilair. Later komt Renée erbij, een tekenaar uit Dallas. Zij doet mee aan haar derde Symposium, en past meer in de standaard mal van urban sketchers: ze tekent graag architectuur en mensen.

Schetsers op het plein.

Van heet buiten naar nog heter binnen: inmiddels wordt op het ‘balkon’ in de Zuiderkerk de Art Supplies Market ingericht. Gwen is een van de eerste bezoekers van de markt en kan dan nog kiezen uit de Adam-merchandise op onze eigen stand – binnen twee uur zijn alle buttons met Adam uitverkocht, en vrijwel alle Adam-etuis. Als penningmeester van de Stichting kan ik niet anders dan tevreden zijn!

Bij de stand van Kremer, een Duitse fabrikant van pigmenten en aquarelsets, weerstaat Gwen de neiging om nog meer te kopen en neemt ze haar taak als correspondent weer op. Andrea, de verkoopster, vertelt hoe je zelf verf kunt maken door het mengen van pigmenten met arabische gom – voor de echte doe-het-zelvers onder de schetsers.

De Kremer-stand op de markt.

Het plein voor de kerk staat intussen vol met schetsers: schetsers die elkaar kennen van vorige Symposia of schetsers die elkaar alleen online kennen en elkaar nu in het echt ontmoeten. Gerrit, de beheerder van de Zuiderkerk is het ook al opgevallen: er wordt flink geknuffeld en er worden enthousiast kreten van herkenning geslaakt op het plein.

Eindelijk! De deur gaat open!

Om drie uur gaan de deuren dan eindelijk open voor de registratie van de deelnemers. Maanden van voorbereiding betalen zich hier uit: het loopt allemaal als een zonnetje. Een beetje flauwe opmerking met deze hitte, maar de rij wachtenden smelt als sneeuw voor de zon.

De opening en de registratie van de deelnemers.

Tijdens de openingsceremonie tekent Gwen de blogger Parka, wereldberoemd in de schetserwereld vanwege zijn website met product reviews.

Parka aan het werk.

Uiteindelijk sluit Gwen, net als veel schetsers, de dag af in de Draw & Drink Venue. Ze kan daar even lekker in haar moederstaal praten met twee Franse schetsers, Bérengère and Béatrice (op de tekening).

Béatrice bij Amstelhoeck.

Dag 1 zit erop.