door Roger Klaassen en Gwen Glotin

Gwen Glotin was één van de officiële correspondenten tijdens het Urban Sketchers Symposium in Amsterdam. Elke dag trok zij erop uit met haar schetsboek om het Symposium zelf vast te leggen. ’s Avonds maakte zij een verslag voor het blog van Urban Sketchers. In vier afleveringen publiceren wij haar tekeningen nu op onze site; voor de tekst heb ik natuurlijk ook gebruik gemaakt van Gwens verslag.


Hitte, dat is het woord van de dag op 25 juli. Iedereen begint de dag fris en fruitig, iedereen eindigt de dag moe, overhit, nat van het zweet en ruikend naar warm mens.

Als correspondent ga je van Symposium-activiteit naar Symposium-activiteit en maak je heel veel mee van het Symposium zonder er ‘echt’ aan mee te doen. Gwen bezocht op deze tweede dag een aantal workshops en demo’s.

Ze begon met een workshop van Veronica Lawlor, over reportages: hoe kun je de verhalen die zich in Amsterdam afspelen vangen in een schets? Je kijkt en kijkt, naar de iconische dingen (zoals grachten, bruggen, gevels) maar ook naar de kleine dingen die gebeuren, naar wat de mensen doen en hoe ze eruit zien. Maak er kleine tekeningetjes (thumbnails) van. Daar gingen de deelnemers mee aan de slag toen Gwen weer bij een andere workshop ging kijken.

Workshop van Veronica Lawlor.

Dat was de workshop van Jim Richards, met de welluidende titel ‘Drawing with Abandon’ (‘Tekenen vol overgave’). Gelukkig vond de workshop plaats in de schaduw. Jim liet een heleboel voorbeelden van schetsen zien, vertelde er wat bij over de opbouw van een scène… en dan moesten de deelnemers zelf aan de slag en werden ze persoonlijk geadviseerd door Jim.

Jim Richards aan het werk.

En hop! op de fiets naar de volgende workshop. Eduardo Bajzek gaf zijn workshop ‘Hidden Amsterdam: Atmosphere and Character’. De locatie was goed gekozen voor dit thema, een rustig schaduwrijk doorgangetje – zoals alle locaties uitgezocht door René Fijten en Gail Howard. Gwen tekende één van de kleurrijkste deelnemers aan het Symposium, de Engelse Amy. Amy was bijzonder enthousiast over de workshop. Ikzelf sprak Amy een aantal keer tijdens haar bezoeken aan de art supplies market, en ‘enthousiast’ is een understatement om haar toestand te beschrijven: ze was opgelaten, opgetogen en opgewonden. Eén van de vele leuke ontmoetingen die ik had tijdens het Symposium.

De Engelse Amy.

’s Middags tekende Gwen tijdens de Skit Sketches in de Zuiderkerk: korte presentaties van tekenaars over hun tekeningen.

Skit Sketches in de Zuiderkerk.

En weer verder op de fiets, nu op weg naar één van de Sketchwalks. De wandeling zou starten bij de Magere Brug, maar daar was niemand te vinden vanwege de onverbiddelijke zon. Waar de schaduw begon, daar trof Gwen de eerste schetsers aan. De Sketchwalks – uitgezet door Peer Wolkers en Gail Howard – waren open voor iedereen dus tijdens de Sketchwalks trof je schetsers aan met een pas, zonder pas en ook workshopinstructeurs.

Schetsers bij de Magere Brug.

Laurent en Samantha uit België vertelden dat ze graag tekenden, maar professioneel doen ze heel wat anders: de een werkt in de IT, de ander in de communicatie. Je hoeft echt geen architect of kunstenaar te zijn om naar buiten te gaan en te tekenen wat je ziet!

Aan het eind van de dag was iedereen gaar. Na een hele dag in de Zuiderkerk te hebben gewerkt was ik ook uitgeput. Maar op weg naar het station ervoer ik de magie van het Symposium: ik zag wat tekenaars aan het werk, raakte in gesprek en er kwam nog een schetser bij staan – Niraj Gupti uit Delhi. Hij vertelde met zoveel enthousiasme over zijn dag in Amsterdam dat ik opnieuw energie kreeg en toch nog een schetsje maakte voordat ik in de trein sprong.

Dag 2 zit erop.