door Roger Klaassen en Gwen Glotin

Gwen Glotin was één van de officiële correspondenten tijdens het Urban Sketchers Symposium in Amsterdam. Elke dag trok zij erop uit met haar schetsboek om het Symposium zelf vast te leggen. ’s Avonds maakte zij een verslag voor het blog van Urban Sketchers. In vier afleveringen publiceren wij haar tekeningen nu op onze site; voor de tekst heb ik natuurlijk ook gebruik gemaakt van Gwens verslag.


Alweer de laatste dag van het Symposium!

Gwen begon de dag met de workshop van Charline Moreau, met de titel ‘Compose A Sketch As A Theatre Stage – Give Depth To Your Front Views’. De deelnemers zaten op aan een rustige gracht en moesten het zicht voor hen analyseren: uit welke ‘lagen’ kunnen ze hun schetsen opbouwen, de kade tegenover hen, de boten, de gracht zelf, een lantaarnpaal. In de volgende stap keken ze dan naar het licht en donker en hoe ze dat konden gebruiken om diepte te suggereren in hun schets.

Workshop van Charline Moreau.

Op naar het Rembrandtplein voor de workshop van LK Bing ‘Exploration of Classical Moods through Dramatic Composition’ – een hele mond vol. Het idee was om de deelnemers ‘classical moods’ mee te laten geven aan hun schetsen. Je moet erbij zijn geweest om dit te begrijpen, ben ik bang. Toen Gwen arriveerde, was LK juist bezig met een indrukwekkende demo.

Workshop LK Bing.

Een eindje verderop gaf Karen Jiyun Sung haar workshop ‘Growing A Drawing: Making Sketches Beyond the Dimensions Of the Papers’. In de praktijk kwam dat neer op stukken papier aan je tekening toevoegen om alles te laten passen. De deelnemers hadden er veel plezier in, en het werkte bevrijdend – je hoeft je niet meer druk te maken of die ene toren nog op je papier past: gewoon een stukje papier er aan plakken. Hoe simpel wil je het hebben?

Workshop Karen Jiyun Sung.

Intussen werd in de Zuiderkerk de art supply market afgebroken. De hele kerk werd door een kleine groep vrijwilligers opgeruimd en schoongemaakt. Binnen twee uur konden we de kerk netjes achterlaten.

In de loop van de middag groeide de groep schetsers bij Nemo aan voor het begin van de laatste Sketchwalk. Schetsers in alle soorten en maten, vanuit 47 landen. Gwens oog viel op Dipti uit de Verenigde Arabische Emiraten in haar gele jurk. Ook ontmoette ze daar een online tekenvriendin uit Zweden, die ze voor het eerst in levenden lijve zag – een mooi aspect van het Symposium.

Dipti.

Na de Sketchwalk: de groepsfoto. Na de groepsfoto: de Closing Reception in het Muziekgebouw. Wat? Is het nu al voorbij? We zijn toch pas net begonnen?

Nog een paar laatste schetsen: Linda aan het diner (ze at niet alles helemaal zelf), een schets van de loterij (Gwen had prijs!) en de aller-allerlaatste schets van Gwen: de band Zorita.

Linda at niet alles op.
Zorita.

Dag 4 zit erop. Sterker nog: het Symposium zit erop.

Volgend jaar: Hongkong. Tot die tijd hebben we onze schetsen nog om het Symposium opnieuw te beleven.