In aanloop naar de Sketch Day in Arnhem op 5 oktober as. maken we kennis met één van de organisatoren vanuit Urban Sketchers Gelderland: Ingrid Terpstra.


door Linda Toolsema

Ingrid Terpstra

Enthousiaste schetser

Ingrid Terpstra is een urban sketcher uit Dieren in Gelderland. Ingrid hield al lang van tekenen, maar zoals bij veel mensen kwam het er lange tijd niet van. In Ingrid’s geval heeft het tekenen “toch wel twintig jaar trappelend in een laatje gelegen”. Toen haar kinderen de deur uit gingen, heeft Ingrid het tekenen weer opgepakt.

Inmiddels is ze ongeveer vier jaar bezig met urban sketching. Ze plaatste een tekening op Facebook, daar kwamen reacties op van andere tekenaars en zo ging het balletje rollen. Al gauw deed ze voor het eerst mee aan een sketchcrawl van de groep in Gelderland. Ingrid zit tegenwoordig samen met Gerard Beekman in de organisatie van deze groep en vindt dat erg leuk om te doen.

Deze schets van het Airborne Museum in Villa Hartenstein in Oosterbeek is gemaakt tijdens een sketchcrawl met USk Gelderland in mei 2019. Gemengde technieken, met een zwart-wit stukje refererend aan de periode van WOII.

Het was een aangename ontdekking voor Ingrid om andere mensen te ontmoeten met dezelfde passie voor tekenen. Sommige waren zelfs zo enthousiast dat ze samen een groepje opzetten dat maar liefst elke week samen komt! Dat doen ze inmiddels bijna vier jaar. Je kunt je goed voorstellen dat je zo als groep samen heel wat meemaakt. Ook is het een mooie gelegenheid om elkaars materialen te bespreken en de eigen specialiteiten op te merken.

Vijf-minuten schets in een woonwinkel.

Niet in een hokje

Qua materiaalgebruik was Ingrid “vanaf het begin al niet in één hokje te stoppen” zoals ze zelf zegt. Ze werkte elke week weer anders, gebruikte allerlei materialen door elkaar, en plakte en knipte er van alles bij. Haar creativiteit was (en is!) niet te stuiten! Dat geldt niet alleen voor materialen maar ook voor locaties. Zo stond Ingrid eens in een toilet van een restaurant te tekenen, want daar stond zo’n leuke scooter. Ook met de groep tekent ze op bijzondere plekken – zo deden ze eens een oefening in snel schetsen in een woonwinkel. “Oeps, wat was dat spannend! Maar oh zo leuk en met elkaar durf je alles en krijg je vleugels.” Ook tekenden ze eens in het depot van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, in het donker! “Dat gaf het tekenen wel een extra dimensie!”

Depot van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, getekend in het donker.

Soms lukt het tekenen even niet, maar dat gaat altijd weer over en soms op verrassende manieren. Zo deed Ingrid mee aan de Sketch Day in Den Haag in april 2018. Ze ervoer de grote stad als overweldigend en het tekenen kwam niet op gang. Gelukkig wist Ingrid van de wekelijkse tekengroep dat iedereen dat wel eens heeft en dat het meestal van korte duur is. Ze maakte zich er dus niet druk om. Zo wandelde ze zomaar een mode-expositie binnen en trof daar een wonderbaarlijke collectie bruidsjurken aan. Dat was zó inspirerend dat Ingrid meteen begon te tekenen! “Het is één van mijn mooiste tekeningen van dat jaar geworden.” Ingrids conclusie uit deze ervaring is een tip voor alle tekenaars: “Geef nooit op, maar ga op zoek naar iets wat je aandacht trekt en ga dat tekenen. Met oefenen ga je gestaag vooruit en als je veel oefent, maak je grote sprongen!”

Bruidsjurken op de mode-expositie in Den Haag.

Ingrid’s favoriete locaties om te schetsen zijn in de natuur. Sinds ze niet meer werkt, trekt ze er dagelijks op uit om te tekenen. “En dat is héérlijk om te doen. Mijn broer zei vorig jaar tegen mij: ‘Het tekenen is je nieuwe werk.’ Dat was echt een eye-opener voor mij en een nieuwe invalshoek van mijn creativiteit.”

Beek bij Brummen
Grove den op de Posbank.

Sketch Day Arnhem

De ervaring in Den Haag bracht Ingrid op een idee voor de Sketch Day in Arnhem. Om te voorkomen dat je niet meer weet wat je zult tekenen door het overweldigende gevoel dat je kunt hebben in een (wellicht onbekende) stad, kun je meedoen aan een ‘carrousel’. Het idee daarbij is dat je met een relatief kleine groep een wandeling maakt langs drie ‘hotspots’ in de stad. Op elk van de drie plekken wordt gepauzeerd om een tekening te maken. “Zo hoef je niet verdwaald te raken in alles wat er te zien is en kom je toch met drie tekeningen thuis.” Er gaan drie groepen tegelijk op pad, dus er is voldoende gelegenheid om aan te sluiten voor wie dat leuk vindt. Ingrid heeft er nu al zin in: “Ik hoop jullie te ontmoeten op 5 oktober in Arnhem. We gaan er gezamenlijk een feestje van maken!”

Dank je wel voor je verhaal, Ingrid!

Over Arnhem gesproken: anderhalf jaar geleden hadden we een interview met één van de andere organisatoren, Gerard Beekman. Dat kun je hier lezen. Dineke Romeijn is het derde lid van het Arnhemse organisatieteam – om haar beter te leren kennen zul je naar Arnhem moeten komen!