door Roger Klaassen

Afgelopen zaterdag, 5 oktober, kwamen er maar liefst 125 urban sketchers samen in Arnhem voor de National Sketch Day, georganiseerd door Urban Sketchers Nederland en de Gelderland Urban Sketchers.

De weergoden hadden er ook zin in deze zaterdag. Ingeklemd tussen twee vreselijke regendagen beleefden we een prachtige, zonnige dag. Op de schets van Annette Vlasveld voel je de zon.

We begonnen en eindigden de dag bij Momento, het café-restaurant in De Rozet. Daar ligt een enorm aardvarken voor de deur, ook hij (of zij) lekker languit genietend van de zon. Een geliefd schetsonderwerp voor velen van ons, hieronder een collage van aardvarkens.

Van linksboven tot rechtsonder: aardvarkens van Ivy Au Yeung PUi, Nino van Vuuren, Natasha Maurits, Gwen Glotin, Gertie van der Weiden, Annet Meulman, Desiree Dirix en Sas Kia.

Carrousel

De Arnhemse organisatoren Ingrid Terpstra, Dineke Romeijn en Gerard Beekman hadden een mooi idee: een carrousel. In drie groepen liepen zij naar drie mooie locaties in Arnhem. Na een uur schoof elke groep door. Ik hoorde er heel veel positieve reacties op, dus we gaan dit vast en zeker vaker doen.

Ingrid wist dat ze als organisator en gids misschien weinig tijd had om zelf te tekenen. Dus ze was voorbereid: ze tekende vooraf drie kleine, ronde kadertjes, die ze op elk van de haltes voltekende. Een idee dat we gaan onthouden!

Duivelshuis

Eén van de trekpleisters in de carrousel was het Duivelshuis. Anke van Doorne beet haar tanden stuk op het perspectief, verloor naar eigen zeggen het overzicht, maar desalniettemin: een mooie tekening met oog voor de kleine details en versieringen van dit oude huis.

Peter Flohr laat met zijn tekening van het Duivelshuis zien dat je het perspectief ook naar je hand kunt zetten en het kan ombuigen tot een tekening die indruk maakt.

René Fijten leverde dit kunstwerkje af: hij is sinds een tijd aan het experimenteren met bamboepennen, tamponneren en met aquarel. Met dit prachtige resultaat.

Er waren behoorlijk wat Belgen op onze Sketch Day afgekomen: fijn! Chris Perdieus is één van hen, en we zien haar vaker op onze schetsdagen. Haar tekening laat goed het contrast tussen oud en nieuw zien in Arnhem, dat in de Tweede Wereldoorlog flink beschadigd werd.

Bij Dineke Romeijn (ook één van de organisatoren) zien we dat ook: zij zat net aan de andere kant van het Duivelshuis.

En wat te denken van dit wijdse panorama, getekend door Ivy Au Yeung Pui? Imposant! Ze was zelf niet helemaal tevreden met het golvende plein, maar ik denk dat het de tekening juist extra vaart en dynamiek geeft.

Ik blijf nog even bij het Duivelshuis. Deze tekening van Richard Venema kon ik niet laten liggen. Afgaand op de precisie en nauwkeurigheid waarmee deze tekening is gemaakt, vermoed ik dat Richard bij zijn eerste halte uit de carrousel is gestapt en daar de hele dag is gebleven.

Rijnkade

De Rijnkade was een andere halteplaats van de carrousel.

Marike Stokker tekende het Airborne Museum aan de oever van de Rijn, met op de achtergrond de Nelson Mandelabrug. Mooi en vlot getekend, met effectief gebruik van een witte gel-pen.

Nick, de zoon van Lia Hooijenga, was met zijn elf jaar ongetwijfeld de jongste deelnemer afgelopen zaterdag. Hij gaf zijn eigen draai aan het begrip ‘urban sketching’ en vertelde een waargebeurd verhaal in zijn strip.

José Graafsma vond een kleurrijk plekje op Rose’s Beach bij de Foodhall aan de Rijnkade. Een oude Amsterdamse bekende kwam er ook een kijkje nemen.

Musis Sacrum

Laatste halte: het Musis Sacrum. Ik kwam vrij weinig tekeningen tegen van het Musis Sacrum, gek genoeg, want ik denk dat er toch veel schetsers een poging hebben gewaagd om dit imposante bouwwerk op papier te krijgen.

Xiaoling Huang speelde een thuiswedstrijd in Arnhem. Zij maakte deze zonnige tekening van het Musis Sacrum. Een lekkere, vlotte tekening.

Workshop

Winsor & Newton verzorgde voor de tweede keer een workshop op een Sketch Day. Instructeur Robert Rost liet de deelnemers kennismaken met enkele tekenmaterialen en gaf een aantal goede tips over het tekenen en schilderen van luchten en atmosferisch perspectief – allemaal in een volgepakt anderhalf uur. Ik hoorde alleen maar goede en enthousiaste verhalen over de workshop van verschillende deelnemers.

Foto’s: video stills uit de film van Thomas de Windt

Het station

Veel tekenaars kwamen met de trein naar Arnhem en het NS-Station was hun eerste en laatste stop in Arnhem. Dit station, ontworpen door Ben van Berkel, heet in de volksmond ‘De Wokkel’. Ik pikte er een paar geweldige schetsen uit.

Nathalie Renotte tekende het station in trefzekere, glasheldere lijnen. De tekening verraadt geen enkele twijfel en er is geen correctie te bespeuren. Een tekening waar de architect zelf jaloers op kan zijn.

De tekening van Sonia Vande Velde laat prachtig zien hoe duizelingwekkend alle krommingen in het station zijn. Gelukkig helpt de richtingaanwijzer met de klok linksonder ons gevoel voor boven en onder terug te vinden.

René Onclin maakte ook een aantal schetsen van het station. Ik koos voor deze schets, waarop de draaiing en welvingen van het stationsgebouw zo mooi te zien zijn, nog benadrukt door de beweging van de wolken op de tekening. Het maakt op mij de indruk van zo’n draaikolkje in de gootsteen dat het hele station de diepte in dreigt te sleuren.

Schetsers geschetst

Tijdens een schetsdag worden ook de schetsers zelf geschetst. Soms zitten ze in een hoekje van een tekening, soms zijn ze ook het hoofdonderwerp.

Annet van de Oord tekende twee collega-tekenaars. Wie het zijn weet ik niet, maar elke schetser zal zich wel enigszins herkennen in deze twee geconcentreerde tekenaars, vermoed ik.

King Wullur tekende een half boekje vol met heel snelle schetsen van mensen in Arnhem. Links is een ijverige schetser aan het werk, kritisch gadegeslagen door een voorbijganger. Uit diens houding lijken we te kunnen opmaken dat hij het zelf allemaal beter denkt te kunnen. Wie de tekenaar op de rechter schets eens aan het werk heeft gezien, herkent de hem direct (ik verklap het niet).

De film en de foto

Na afloop van een mooie dag wordt wel eens verzucht: ‘Gelukkig hebben we de foto’s nog!’ In ons geval kunnen we daaraan toevoegen ‘… en de tekeningen.’ Maar in Arnhem werd er ook nog eens een film gemaakt, door Thomas de Windt. Neem daar maar eens rustig de tijd voor! Klik hier voor de film.

En dan de gebruikelijke groepsfoto. We zijn heel blij met Marc van Liefferinge, ‘married to an urban sketcher’, die gelukkig vaak naar onze schetsdagen toe komt met zijn vrouw Chris (de urban sketcher in kwestie). Hij dirigeert de deelnemers met zachte hand naar de goede plek en drukt op het juiste moment af, of iedereen er op tijd is of niet.

Dank

Ik wil in de eerste plaats Ingrid, Dineke en Gerard bedanken voor de fijne samenwerking en voor de organisatie van deze Sketch Day. Dank aan de mensen van Momento voor de fijne ontvangst. Speciale dank ook aan Thomas en Marc voor de film en de foto. Dank aan Robert Rost en Winsor & Newton voor het verzorgen van de workshop. En, ten slotte, dank aan alle deelnemers – jullie maakten er een prachtige, gezellige dag van!

Tot een volgende keer!