Beste Urban Sketchers,

2019 was een enerverend jaar voor de Stichting Urban Sketchers Nederland. De organisatie van het 10de International Urban Sketchers Symposium in Amsterdam bracht heel veel bloed, zweet en tranen met zich mee. Door de gedegen voorbereiding van het lokale team en de inzet van ruim 70 vrijwilligers werd het Symposium een groot succes. Voor al diegenen die zo lang bezig zijn geweest met het plannen en voorbereiden van het Symposium was het elke ochtend van het Symposium een geweldig gezicht als een grote groep ‘red army’ – vrijwilligers zich verzamelde op het pleintje bij de Zuiderkerk. We willen nogmaals iedereen hartelijk danken voor de enthousiaste inzet!

Begin 2019 slaagden we erin een partner te vinden voor onze stichting. Winsor & Newton sponsorde ons met een mooi bedrag en verzorgde workshops op onze Sketch Days. Onlangs evalueerden we dit eerste samenwerkingsjaar met Winsor & Newton, en zowel zij als wij zijn heel erg blij over hoe het partnerschap is verlopen. We werken met Winsor & Newton aan afspraken over de voortzetting van onze samenwerking.

Naast het Symposium organiseerden we dit jaar drie Sketch Days, in samenwerking met lokale groepen. Op 23 maart waren we te gast in het jubilerende Stoommachinemuseum in Medemblik. Een mooie locatie, zowel binnen als buiten. Roger Klaassen verzorgde een workshop ‘urban sketching’ voor kinderen, die fanatiek en energiek aan de slag gingen. Onze tweede Sketch Day was op 18 mei in Middelburg. Samen met Christien van Driel (Middelburg Urban Sketchers) organiseerden we een mooie dag: een prachtige stad, leuke workshops (Winsor & Newton, ‘Boekbinden’ door Gertie van der Weiden en ‘Maak een sfeerreportage’ door Agnes den Hartogh) en prachtig zonnig weer, zoals ons in januari al beloofd was door Christien. Prachtig zonnig weer hadden we ook op 5 oktober in Arnhem, waar we werden ontvangen door de Gelderland Urban Sketchers (Ingrid Terpstra, Dineke Romeijn en Gerard Beekman). Ook hier een workshop van Winsor & Newton, en een vernieuwde aanpak van de sketchwalk: een carrousel. Drie geslaagde dagen! Hartelijk dank aan alle organisatoren en workshop-instructeurs.

Aan het eind van het jaar maakte Ruud Otten bekend dat hij in 2020 wil terugtreden als voorzitter. Op een winterse dag in 2013 startte Ruud de Facebook-groep ‘Urban Sketchers Nederland’, en de rest is geschiedenis. We zijn uitgegroeid tot een levendige gemeenschap van enthousiaste tekenaars, waar iedereen welkom is, van beginner tot ervaren tekenaar, van jong tot oud. Ruud’s taken als voorzitter zullen worden overgenomen door Roger Klaassen. We bedanken Ruud voor al zijn jaren van inzet en ideeën!

Collage van foto’s van Marleen Dambrink, Harry Bles, Ruud Otten en Marc van Liefferinge

Dat brengt ons bij de toekomst van de Stichting.

We deden een oproep voor het samen organiseren van Sketch Days in 2020. We kregen een mooi aantal reacties, waardoor we een mooie agenda konden maken voor 2020. Met enkele van de ‘afgevallen’ kandidaten houden we contact voor het organiseren van Sketch Days in 2021.

Het bestuur van de Stichting Urban Sketchers Nederland is de afgelopen tijd op zoek gegaan naar nieuwe bestuursleden. We hebben inmiddels een aantal enthousiaste mensen gevonden die tot het bestuur willen toetreden. Begin volgend jaar zullen deze nieuwe bestuursleden zich langzaamaan inwerken in het bestuur en dan zullen we ze aan jullie voorstellen. We zijn er in elk geval heel blij mee, nu al.

Zoals al gezegd, werken we aan de voortzetting van de samenwerking met Winsor & Newton. We zullen jullie binnenkort ook berichten over samenwerking met een nieuwe partner. Door deze partnerschappen komt de Stichting Urban Sketchers de komende jaren op stevige voeten te staan. We zien de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet.

We willen alle vrijwilligers die zich het afgelopen jaar voor ons hebben ingezet hartelijk danken – zonder vrijwilligers zijn onze evenementen ondenkbaar. Onze dank gaat uit naar de schrijvers van de artikelen op onze website. We bedanken ook alle mensen van de lokale urban sketchers groepen in het land – jullie zorgen ervoor dat er vrijwel geen weekend voorbijgaat waarop urban sketchers niet ergens terecht kunnen. En ten slotte bedanken we alle urban sketchers die onze evenementen bezochten, die hun schetsen en verhalen deelden op onze sociale media, en die ons motiveren door hun enthousiaste reacties, hun positieve verhalen en de ideeën die ze ons geven.

Hou je urban sketching-voornemens voor het nieuwe jaar haalbaar en beleef vooral veel plezier.

Fijne feestdagen en een gelukkig 2020!

Het bestuur van Stichting Urban Sketchers Nederland,
Ruud Otten
René Fijten
Judith Spijk
Roger Klaassen