door Linda Toolsema

Bijna een jaar geleden maakten we op dit blog al kennis met Kitty van den Heuvel, toen ze Lijn Hof vertelde over haar mixed-media schets van de Sint Bavokerk in Haarlem. In dit interview leren we Kitty wat beter kennen.

Kitty van den Heuvel

Illustrator

Kitty van den Heuvel (50) woont in Bilthoven en is één van de coördinatoren van Utrecht Urban Sketchers. In het dagelijkse leven is zij werkzaam als zelfstandig interim (project) manager en als illustrator.

Als illustrator maakt Kitty afbeeldingen en patronen voor voornamelijk buitenlandse bedrijven die haar werk gebruiken voor het bedrukken van bijvoorbeeld mokken, kussentjes, t-shirts, maar ook papieren cadeautasjes en inpakpapier. Ze werkt voornamelijk met handgetekende en -geschilderde motieven die ze verder bewerkt op de computer.

“Ik werk op het moment voornamelijk in gemengde technieken, dat wil zeggen het combineren diverse technieken en materialen, zoals collage, papier, textiel, verf, inkt, aquarel, potlood, markers, conté potloden, enzovoort. Ik houd van experimenteren.” Kitty exposeert regelmatig en je kunt miniversies van haar werk aantreffen in de Pakje Kunst automaat in de Stayokay in Utrecht.

Torre dos Clerigos in Porto, mijn eerste internationale Urban Sketchers symposium. Mooie herinneringen!

Urban sketching in Californië

Op de vraag hoe Kitty is begonnen met schetsen op locatie antwoord ze: “Ik ben altijd creatief geweest. Maar Urban Sketching heb ik voor het eerst ontdekt in Amerika.” Kitty ging regelmatig voor het werk en ook privé naar Californië, waar ze zich heeft aangesloten bij sketch events van diverse groepen. “Ik vroeg me op een gegeven moment af waarom er niks in Nederland was. En toen vond ik de groep in Den Haag, die net actief was geworden. Ik heb me vanaf de tweede sketchcrawl daar aangesloten. En later hebben Richard Venema en ik de groep in Utrecht opgezet.”

Windansea beach in San Diego. Ik ben hier in 2015 een paar weken geweest, ik huurde een kleine cottage ongeveer 50 meter van dit strand. Heerlijk wakker worden met het geluid van de golven! Deze schets is trouwens van 2017, toen ik er met mijn zus de Kerstdagen heb doorgebracht.

Ruige zeeman, hangjongeren en Rik Felderhof

Kitty heeft tijdens het schetsen de meest leuke gesprekken met de meest uiteenlopende mensen. “Ik kan me een gesprek herinneren met een man die naast me kwam zitten op een bankje in het parkje tegenover de Laurenskerk in Rotterdam. Hij zag er in mijn ogen nogal ruig uit, iemand waar ik normaal geen contact mee zou hebben. Hij vroeg zich geïnteresseerd af wat ik aan het doen was en begon mij te vertellen over zijn vader, die kunstschilder was en schepen in de Rotterdamse haven schilderde. En over zichzelf, dat hij over de wereld had gevaren en dan zijn vrouw in Brazilië woonde, en hij parttime in Rotterdam woonde omdat hij altijd heimwee kreeg.”

Een ander leuk voorval vond afgelopen september plaats in Utrecht. De Utrecht Urban Sketchers waren aan het tekenen bij het St. Marie Pandhof, achter het conservatorium. Daar komen regelmatig hangjongeren. In de vroege ochtend hadden de schetsers daar weinig last van, maar op een gegeven moment kwamen er diverse jongeren naar het pleintje. “En daar zaten we dan, een hele groep Urban Sketchers en meerdere (blowende) hangjongeren door elkaar heen. En er werd heel wat afgepraat. Ik denk dat er meer schetsers zijn die leuke gesprekken hebben gevoerd die dag.” Bij de throw-down van alle schetsen kwamen de jongeren even kijken en spraken ze hun bewondering uit.

Pandhof Utrecht, mijn favoriete plekje in Utrecht. Het is de kloostertuin naast de Domkerk, midden in de stad, maar een oase van rust.

En dan is er nog de hilarische ervaring van Kitty met Monique Kemp en Minny Timmer op een mooie zomerdag in Gorinchem. “We zaten een stadspoort te tekenen en een man, vanaf een afstand leek hij op Rik Felderhof – hij had net zo’n hoed op – zat ons te bekijken met een verrekijker, vanaf de poort. Ondertussen zakte Minny met een pootje van haar krukje steeds verder weg in een molshoop, ik kreeg bijna een hartverzakking van een loslopende hazewindhond die voorbij kwam sjezen en Monique werd bijna geraakt door ‘een zegen van boven’ van een overvliegende reiger. Dat was wel genoeg! Maar toen we onder de poort doorliepen, kwam Rik Felderhof naar ons toe en gaf ons alle drie een vergeelde ansichtkaart van de poort met de mededeling ‘dat we dan thuis nog eens het perspectief konden checken, want dat deed iedereen verkeerd’. HAHAHA, we lachen er nog om! Minny heeft een hele leuke tekening gemaakt van dit voorval.” De dames zijn nooit meer terug geweest naar Gorinchem…

De tekening van Minny Timmer.

Utreg

Net als veel andere schetsers tekent Kitty graag op vakantie. Ze is gek op de kust van Californië en vind het heerlijk om te schetsen met het geluid van de golven op de achtergrond. “En natuurlijk in Utreg, me stadsie. Ik ben in Utrecht geboren en vind het een hele leuke knusse stad, met hele leuke plekjes om te tekenen. Eén van mijn favoriete plekjes is, zoals al gezegd, het Pandhof naast de Domkerk. En het leukste museum vind ik het Universiteitsmuseum.”

Het Universiteitsmuseum in Utrecht, mijn favoriete museum. Een museum vol potjes met rare dingen op sterk water. Je kijkt ernaar, gaat aan het tekenen, kijkt nog eens goed en dan denk je “hè gatsie, die neus zit vast, met een draadje, aan het dekseltje van het potje…”. LOL.

Bedankt voor je verhalen, Kitty! We zijn voortaan op onze hoede voor mannen met hoedjes. De volgende keer is het woord aan kersvers bestuurslid Annet van den Oord.

Onze vorige interviews teruglezen? Je vindt ze makkelijk terug op onze ‘Vind-pagina‘!