– door Ruud Otten –

Sinds 1 maart 2020 is Roger Klaassen de nieuwe voorzitter van Stichting Urban Sketchers Nederland. Hij is mijn opvolger en het leek me een goed idee dat ik Roger eens aan de tand ging voelen, zodat we wat meer over hem te weten komen. Bescheiden als hij is, had Roger zo zijn bedenkingen bij een interview, maar hij begreep dat hij de dans niet kon ontspringen. Om met de deur in huis te vallen, beginnen we met zijn gezinssituatie. 

Zijn je gezinsleden ook zo creatief als jij bent?

“Janneke en ik wonen met onze twee dochters in Culemborg. De jongste (nu 14) tekent enorm veel en is ook een paar keer mee geweest naar Urban Sketchers-uitjes. Destijds vond ze het wel erg lang duren. Ze is nu wat jaartjes ouder en de afgelopen voorjaarsvakantie hebben we een hele dag getekend in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.

Een paar dagen daarna heeft het hele gezin getekend in het Louwman Museum in Den Haag. Sinds een tekenmiddag met de Urban Sketchers Den Haag in dat museum maak ik er veel reclame voor en nu wilden ze er allemaal een keer heen. Alle vier aan het tekenen, dat is wel een absolute zeldzaamheid.”

Wat zijn je dagelijkse werkzaamheden en bezigheden?

“Ik ben illustrator van beroep. Ik heb van jongs af aan altijd getekend, met name strips en cartoons. In mijn studietijd tekende ik strips voor de studentenvakbond. In mijn eerste baan tekende ik voor het personeelsblad. Rond mijn dertigste heb ik besloten om het serieus te proberen als tekenaar en na een aantal jaar ging dat zo goed dat ik full time als illustrator aan het werk kon.”

Roger staat ook klaar voor mensen die wel wat afleiding kunnen gebruiken. Hij vertelt verder:

“Een enorm dankbare activiteit is dat ik elke twee weken tekeningen maak voor kinderen in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, het nationale centrum voor behandeling en onderzoek naar kinderen met kanker. Ik doe dit als vrijwilliger bij de Stichting Tekenen voor Kinderen. Omdat kinderen voor lange periodes en vaak in het ziekenhuis zijn, zie ik sommige kinderen al heel lang. Gelukkig zie ik de meeste kinderen opknappen, maar er zijn ook zware dagen bij als het slecht gaat met een patiëntje.”

Rotterdam, kubuswoningen: “Als je een perspectivische uitdaging wil hebben als tekenaar, ga dan naar de kubuswoningen in Rotterdam. Het mooie is: als je perspectief niet wil lukken, dan nog herkent iedereen wat je getekend hebt aan de gele kleur.”

Heb je nog andere hobby’s naast urban sketching?

“Ik lees veel, strips, fictie, non-fictie… van alles. Ik ben ook een fanatieke volger van de wielersport. Ik heb zelf ook veel gefietst, maar ik ben best wel vaak gevallen en dat is één van de redenen dat ik dat nu niet meer doe.

Wat strips betreft, ben ik een groot Kuifje-liefhebber. Ik heb enkele jaren in het bestuur van het Hergé Genootschap gezeten, en schrijf nog steeds stukjes voor de website. Naast Hergé, ben ik ook liefhebber van heel veel andere tekenaars. Als fan ben ik ooit een website gestart over de Zwitserse striptekenaar Cosey. Daardoor ben ik met hem in contact gekomen en hebben we een leuke ontmoeting gehad tijdens het stripfestival van Angoulême.”

Hoe en wanneer kwam je in aanraking met urban sketching?

“Als kind tekende ik al op vakantie: het landschap in de buurt van het vakantiehuisje waar we verbleven of het huisje zelf. En dat ben ik altijd blijven doen. Ik had en heb altijd wel een schetsboekje op zak.

Via Facebook kwam ik op het spoor van urban sketching. Ik weet niet meer wanneer dat was, maar in elk geval al vrij lang geleden. Voor het eerst kwam ik in contact met andere mensen die net als ik graag op straat tekenden.”

Roger in Gränna, Zweden, juli 2019

Welke gebeurtenissen zijn je bijgebleven van je schetsavonturen?

“Ik werkte een tijdje voor een Zweeds bedrijf en was voor een cursus een week in Stockholm. Na het diner met mijn medecursisten ging ik nog wat tekenen in de stad. Het was rond 21 juni en de zon ging maar niet onder, dus ik bleef maar tekenen. Ik had niet door hoe laat het al was. Pas om één uur ’s nachts kreeg ik in de gaten dat het toch wel heel erg laat was. Het was nog klaarlicht!

In Honfleur tekende ik het rijtje huizen aan de beroemde binnenhaven. Ik zat op de grond aan de kade, mijn gezin zat achter mij spelletjes te doen. Toen ik klaar was, vroegen ze of ik geen last had gehad van de Chinese toeristen. Ik had geen toerist gezien… maar kennelijk waren er busladingen vol toeristen aangekomen en hadden veel van die toeristen over mij heen foto’s gemaakt van mijn tekening – niets van gemerkt.”

Wat weet je nog van je eerste kennismaking met Urban Sketchers Nederland?

“Ik meende dat ik voor het eerst kennis maakte met USk NL tijdens de eerste National Sketch Day in Utrecht, maar toen ik afgelopen week checkte, bleek ik al ongeveer een jaar eerder mijn eerste stukjes te hebben geschreven voor het blog van Urban Sketchers Nederland.

Ik weet wel wanneer ik jou en René Fijten voor het eerst heb ontmoet. Ik had via Facebook al enige tijd contact met René – over vulpennen en inkt – en hij was organisator van een schetsmiddag in de Rolduc Abdij in Kerkrade. Ik ben daar toen heen gegaan om René eens in levenden lijve te ontmoeten. Ik heb daar toen ook jou en jouw partner Peggy ontmoet, en Gaston Graaf. Maar geen idee of ik toen wist dat jullie achter de Facebook-pagina USK-NL zaten… maar verdorie, nu ik het nakijk: die middag in het Rolduc was in januari 2016, toen ik dus al een half jaar stukjes schreef voor de website.

Kortom: ik weet het antwoord op deze vraag gewoon niet precies – mijn herinnering komt niet overeen met de data.”

Utrecht, Mariaplaats: “Ik tekende dit terwijl ik op weg was naar een schetsmiddag van de Utrecht Urban Sketchers. Soms leiden haast en snelheid tot een resultaat dat ik met een hele middag tijd voor me niet gehaald zou hebben.”

Wat is jouw eigen favoriete schets en kun je er meer over vertellen?

“Mijn favoriete schets is een tekening van de Binnenpoort in Culemborg. Ik maakte hem op een zomeravond. De toren en het rijtje winkels eronder lichtten prachtig op in de ondergaande zon. Omdat het licht zo snel veranderde heb ik de tekening vrij snel gemaakt met een pocket brush. Soms heb je zo’n avond dat bijna elke lijn spot-on is. Daarna heb ik de hele tekening lichtgeel gekleurd, en daaroverheen de schaduw gemaakt met een grijs-blauwe kleur. Ten slotte heb ik de kleuren van de dakpannen en de stenen aangebracht. Deze schets is mijn favoriet omdat hij zo goed de sfeer van een zomeravond op mijn favoriete plek in Culemborg weergeeft.”

Binnenpoort, Culemborg: Roger’s favoriete schets.

Waardoor wordt jij geïnspireerd?

Er zijn heel veel tekenaars die ik bewonder: striptekenaars, illustratoren en urban sketchers. Als ik me beperk tot urban sketchers, dan ben ik liefhebber van urban sketchers die heel goed de sfeer van een bepaalde plek kunnen neerzetten.

Wat mij in urban sketching zo ontzettend aantrekt is niet zozeer het zelf tekenen, maar dat tekenen een groepsactiviteit is geworden. Ik ga er tijdens schetsdagen graag alleen op uit, maar het mooiste moment van een schetsdag vind ik het bij elkaar komen aan het eind van de dag, de schetsboekjes rond laten gaan en lekker over verf en papier en pennetjes kletsen.

Wat ik ook echt inspirerend vind aan urban sketching is dat iedereen welkom is. De sfeer is er een van elkaar aanmoedigen, stimuleren en verder helpen. Beginners en ervaren tekenaars lopen door elkaar en kunnen van elkaar leren. Je ziet beginnende tekenaars enorme sprongen vooruit maken.

In de loop van de jaren heb ik veel urban sketchers leren kennen: een groep gezellige, enthousiaste en positieve mensen. Ook als ik ergens in mijn eentje sta te tekenen, kijken ze over mijn schouders mee en hoor ik de aanmoedigingen.”

Sluizencomplex Hagestein: “Dit sluizencomplex is gewoon een lekker ding om te tekenen. Je weet eigenlijk niet precies wat je aan het tekenen bent.”

Wat heeft je doen besluiten om de rol van voorzitter op je te nemen?

“Dat begint eigenlijk in 2017. Ik schreef al stukjes voor de website, maar ik was niet betrokken bij de organisatie op zich. In 2017 deden jullie een oproep voor donaties. Ik had al eens gedoneerd, dus ik wierp de vraag op wat er met die eerdere donaties gedaan was. Het antwoord was: niets. Al het geld stond nog op de rekening, alle kosten waren tot dan toe door de oprichters zelf betaald. Ik weet nog dat ik dat niet acceptabel vond: als er zoveel mensen plezier beleven aan schetsdagen, dan kan het niet zo zijn dat de organisatoren voor de kosten opdraaien. Dat was voor mij een grote motivatie om mee te denken over een organisatievorm en over een financiële basis. Uiteindelijk leidde dat tot de oprichting van de Stichting Urban Sketchers Nederland.

Nu het antwoord op je vraag: ik wil dat de stichting blijft bestaan en op een prettige manier haar werk kan blijven doen. Ik heb heel nauw met jou samengewerkt rond zaken als sponsoring en de schetsdagen van 2019. Ik wilde per se een ‘normale’ nationale agenda naast het Symposium. Liefst was ik op diezelfde voet doorgegaan, maar ja… ik heb besloten de rol van voorzitter op me te nemen omdat ik met jou degene was die het meeste overzicht over al onze activiteiten en afspraken had, denk ik. In elk geval wilden we iemand van binnen het bestaande bestuur als voorzitter.

Maar ik moet nog steeds wennen aan het idee dat ik nu voorzitter ben. Ik hoop dat ik het leuk ga vinden.”

“Tijdens het Symposium in Amsterdam was ik aan het werk in de Zuiderkerk en was er geen tijd om te tekenen. Mijn oplossing: heel vroeg opstaan. Ik maakte elke dag tussen zeven en acht uur ‘s ochtends een tekening, op weg van Amsterdam Centraal naar de Zuiderkerk. Deze maakte ik op de Kloveniersburgwal, net om de hoek bij de Zuiderkerk. Bijkomend voordeel: op dat tijdstip was het nog net onder de dertig graden.”

Hoe zie jij de toekomst van Urban Sketchers Nederland en urban sketching in Nederland?

“Ik zie onze toekomst zonnig in. We hebben twee fijne sponsoren, die voor een gezonde financiële basis vormen. We zijn begonnen om de lokale groepen meer bij elkaar te brengen en elkaar te helpen. Mensen zijn nog altijd enthousiast om als vrijwilliger mee te werken aan de organisatie van schetsdagen of om bij te dragen aan onze website.

De USk NL groep op Facebook blijft groeien. Eén van onze uitdagingen zal zijn om onze schetsdagen ondanks de groei even gezellig en laagdrempelig te houden.

We zijn afhankelijk van onze vrijwilligers om samen met ons evenementen en activiteiten voor elkaar te krijgen. Ik hoop dat we kunnen blijven rekenen op actieve urban sketchers.”

Welke boodschap zou je beginnende urban sketchers willen meegeven?

“Laat je niet afschrikken door de mooie tekeningen die gemaakt zijn door ervaren en getalenteerde tekenaars – ook zij begonnen met bibberige, kromme of schots-en-scheve lijntjes.

Leer jezelf zo snel mogelijk om foutjes of onvolkomenheden te accepteren. Tip: werk direct met pen of verf. En als je met potlood werkt, neem geen gum mee.

Als je niet in je eentje met je tekenspullen de straat op durft, doe dan mee met een urban sketchers bijeenkomst – bij ons of bij een lokale groep. In een groep is alles makkelijker.”

Is er is er nog iets anders dat je aan ons kwijt wilt?

“Ik wil jou bedanken voor een heel fijne samenwerking de afgelopen jaren – het was bijzonder! Ik ben blij dat we nog een beroep op je mogen doen als dat nodig is. Ik wil ook Peggy bedanken voor het op de been houden van onze voorzitter de afgelopen jaren.

Ten slotte: ik heb van ongeveer half mei tot half juni een tentoonstelling van mijn urban sketches in Culemborg. Ik weet de exacte openingsdagen en tijden nog niet, maar volg mij op Facebook of houd mijn website in de gaten en je komt het te weten. Op 23 mei wil ik een schetsmiddag organiseren in Culemborg, samen met de Utrecht Urban Sketchers en de Gelderland Urban Sketchers.”

Dank je wel voor dit openhartige interview, Roger. Hartelijk dank dat je zoveel tijd en energie wilt steken in de Nederlandse Urban Sketchers community die ons allemaal zo lief is.

Roger en ‘interviewer’ samen schetsend in Breda