Een initiatief van Judith Spijk & Annet van den Oord

Wij vroegen ons af hoe het met iedereen gaat nu we elkaar niet meer ontmoeten tijdens sketchmeetings overal in Nederland. Erg jammer dat dit voorlopig niet kan doorgaan, zeker nu de winter voorbij is en we normaal gesproken het hoogseizoen ingaan.

Om er achter te komen hoe jullie omgaan met de situatie vroegen we een aantal urban sketchers naar hun ervaringen. Wellicht helpt dit jullie aan nieuwe inspiratie. In onze eerste aflevering: Ilse Kleijne

Mijn naam is Ilse Kleijne en ik woon in het dorp Maurik, in het Betuwse rivierengebied, met mijn man en twee zoons (10 en 8).

Maak je momenteel nog urbansketches?

Niet of amper, als je het bekijkt volgens de strikte regels der urban sketch wetten. Ik ga er niet op uit om te tekenen op dit moment. De dagen zijn gevuld met werk van mezelf en schoolwerk van de kinderen, daarna ben ik vaak gesloopt en er is geen tijd voor alles. De beperkte beweegruimte buitenshuis die ik neem, gebruik ik voor een wandeling of om hard te lopen. Wat ik nu wel doe, is hetgeen ik daarbij onderweg heb gezien thuis op papier zetten. De indrukken, de sfeer en wat ik erbij voelde. Maar dat is dus niet direct uit observatie, maar met enige vertraging naderhand thuis uit mijn herinnering. Voor mij voelt dat overigens wel als urban sketching.

Misschien heb je een andere uitdaging gevonden?

Ik maak tekeningen om mijn indrukken, gevoel, emoties over deze periode te verwerken. Het zijn tekeningen die op de een of andere manier te maken hebben met wat er die dag is gebeurd. Al is het maar door middel van een selfie die mijn gemoed weergeeft. Ik heb een sterke drang om deze tijd vast te leggen, als uitlaatklep voor nu en als houvast voor later. Maar er zijn ook dagen dat er niks uit mijn handen komt en dat vind ik ook prima.

Neem je deel aan bijvoorbeeld #uskthuis #USkAtHome #VirtualSketch?

Ik doe af en toe mee aan #uskvirtual. Ik vind dat een fantastisch initiatief. Het voelt toch als me-time, en een kort uitstapje verder de wereld in, ook al zit ik in mijn huiskamer. En het is leuk om te beseffen dat andere tekenaars even met hetzelfde bezig zijn.

Heb je misschien een onderwerp getekend waaraan je nooit eerder had gedacht?

Ik vind het troostrijk dat ik hier op het platteland de ruimte heb om zoveel mooie luchten te zien, op verschillende momenten van de dag. En dat die er altijd zijn om te tekenen -daarmee kan ik altijd iets maken wat past bij de dag.

Heb je een foto die je met ons wil delen?

Dit is een foto van een spread die ik heb gemaakt in een hele drukke werkweek. Ik werk voor een vakblad voor artsen dus het zijn soms tropendagen met alle coronaverhalen die er zijn te maken. Ik had me voorgenomen elke werkdag even te wandelen om de boel in evenwicht te houden, en van elke wandeling een klein tekeningetje te maken. Het werd uiteindelijk een spread met schetsjes waar de luchten de hoofdrol kregen omdat ze voor mij het verhaal van die dag vertelden.

Nog tips voor andere Urban Sketchers?

Het geeft me ook wel rust om te tekenen wat voorhanden is, in plaats van koortsachtig te zoeken naar dat ene bijzondere plekje waar het ‘moet gaan lukken’. Dat is voor mezelf een goede eyeopener geweest.