Een initiatief van Judith Spijk & Annet van den Oord

Wij vroegen ons af hoe het met iedereen gaat nu we elkaar niet meer ontmoeten tijdens sketchmeetings overal in Nederland. Erg jammer dat dit voorlopig niet kan doorgaan, zeker nu de winter voorbij is en we normaal gesproken het hoogseizoen ingaan.

Om er achter te komen hoe jullie omgaan met de situatie vroegen we een aantal urban sketchers naar hun ervaringen. Wellicht helpt dit jullie aan nieuwe inspiratie. Vandaag: Rietje Veltkamp.

Ik ben Rietje Veltkamp. Ik woon in het buitengebied van Steenwijkerwold samen met mijn partner.

Maak je momenteel nog urban sketches?

Ik schets af en toe buiten, alleen, langs rustige weggetjes. Aankomende week wil ik met iemand uit de buurt op gepaste afstand een uurtje gaan schetsen.

Of misschien helemaal niet meer en doe je iets anders?

Ik merk wel dat ik allemaal klussen in huis ontdek, dus ik voel daarvan ook enige druk!
Ik was bovendien juist begonnen met sketchcrawls te gaan organiseren als nieuwe schetsgroep: Kop van Overijssel. Dat ligt nu stil. Ik probeer wel via facebook te posten en leden aan te sporen dat ook te doen.

Neem je deel aan bijvoorbeeld #uskthuis #USkAtHome #USkVirtual?

Nee, ik kan ook buiten gaan schetsen, onderwerpen genoeg.

We vinden in deze dagen vaak nieuwe uitdagingen, welk onderwerp heb je getekend waaraan je nooit eerder had gedacht?

Nee, geen nieuwe onderwerpen. Ik zoek wel uitdagingen in materiaal en werkwijze: werken op verschillende ondergronden, zoals rijst- en gekleurd papier, met Chinese penselen en mijn nieuwe Sailorpen enz. Ook stel ik wel beperkingen in, zoals bijvoorbeeld alleen lijnen of alleen vlakken. Ik snuffel ook weer eens in mijn kast naar materiaal wat er al langer ligt…

Op de foto zie je een huis, dit ligt vlakbij. Ik liep er naar toe via een zandpad en heb fijn in de zon zitten schetsen met nieuw materiaal: panpastel.

Heb je nog andere tips voor urban sketchers?

Een tip zou kunnen zijn, maar die geldt zeker ook voor mezelf, om elke dag een schets(je) te maken van hooguit een half uur om de gang erin te houden. Door te delen heb je toch contact met andere schetsers en dat geeft voldoening.