Door de corona-crisis kunnen wij als urban sketchers niet meer samen tekenen. Zoals jullie wel gezien hebben, zijn er diverse leuke initiatieven genomen om toch aan het tekenen te blijven. Eén daarvan is #VirtualSketch: een interessant alternatief voor urban sketchers die noodgedwongen dicht bij huis moeten blijven. Gezien de razendsnelle groei voorziet het in een grote behoefte! #VirtualSketch werd gestart door Anne Rose Oosterbaan, bij de meesten van jullie wel bekend van haar vele werken voor Urban Sketchers Nederland – het meest in het oog springend zijn haar ontwerpen van alle uitingen rond het Symposium in Amsterdam. Hieronder het verhaal van Anne Rose.


door Anne Rose Oosterbaan

Afgelopen 11 maart werd de infectieziekte COVID-19 als pandemie in Nederland vastgesteld; er werd meteen actie ondernomen. Ik begreep dat dit lang kon duren en dacht na over mogelijkheden voor mijn lokale groep, de Haarlem Urban Sketchers. Rond diezelfde tijd kreeg ik een uitnodiging van Pedro Villarrubia uit Gran Canaria om op 20 maart virtueel in Reijkjavik (IJsland) te komen tekenen. Ik vond het idee geweldig en heb de uitnodiging graag aangenomen. Het evenement was georganiseerd met behulp van Google Street View, waar Pedro links bij plaatste. Als je op zo een link klikte stond je in Reijkjavik en kon je rondlopen en uitkijken naar een fijne tekenplek.

In overleg met Pedro heb ik de Haarlem Urban Sketchers uitgenodigd om op 23 maart virtueel op de Grote Markt te komen tekenen. Omdat niemand daarvoor hoefde te reizen, heb ik de uitnodiging ook op de Nederlandse Facebookpagina gezet. Misschien hadden meer mensen zin in een virtueel uitje.

De belangstelling was overweldigend. Het was grappig, je moest je aanmelden voor het evenement en er hing een tijd aan. Iedereen tekende dus tegelijk. In de loop van de middag rolde de ene na de andere tekening binnen, ook uit het buitenland, met name Spanje en Duitsland. De een na de ander vertelde hoe fijn het was om even het gevoel te hebben om samen te tekenen en even naar buiten geweest te zijn. Ze spraken zelfs af voor een virtuele Drink & Tell achteraf. Inspirerend om te zien wat iedereen op datzelfde plein had uitgezocht om te tekenen.

Wat ik niet voorzien had, is dat het merendeel van de tekenaars hun tekening op de Facebookpagina van Urban Sketchers Nederland plaatste; dat was niet de bedoeling bij een virtuele tekening, zelfs in tijden van corona.
Daarom heb ik de volgende dag een aparte groep opgezet, waar dit soort tekeningen wel kan worden geplaatst; #VirtualSketch. Dat is inmiddels mijn virtuele reisbureau en dagelijks vertrekt een aantal bussen naar een mooie tekenlokatie. Voor de weekenden nodig ik als gastheer steeds een lokale tekenaar uit, meestal een van de organisatoren van een lokale groep, die ons rondleidt in de eigen plaats.

Een van de eerste grote tekensessies was in Kuala Lumpur: zowel de lokale groep tekenaars als onze deelnemers tekenden vrijwel tegelijk het station van die stad. Aan het eind van de sessie plaatste onze gastheer een foto met alle deelnemers uit Kuala Lumpur.

Afgelopen weekend zijn we in Seoul en Kansas City geweest; de weekenden ervóór in Barcelona, Manchester, Madrid en Boedapest. Bijzonder om om deze manier door een stad te wandelen.

Inmiddels staat er elke dag een virtueel reisje op de pagina; soms deelt een andere groep een eigen evenement bij ons. Vanaf het begin heb ik contact met twee Spaanse organisatoren die af en toe een evenement in hun eigen regio organiseren; we delen vaak elkaars evenementen. En tekeningen. Het verbaast me keer op keer hoe hoog het niveau van die tekeningen is.

Het aantal deelnemers van mijn reisbureautje groeit snel, we hebben bijna 1500 deelnemers. Ik heb de groep opgezet om een alternatief te bieden, nu we niet naar buiten kunnen. Zodra we weer naar buiten gaan, stopt de groep wat mij betreft.
Ik vind het een uitkomst, bij gebrek aan beter. Als je de link in een evenement volgt, vraagt het best nog wel wat zoekwerk om een goede tekenplek te vinden. Het perspectief van de beelden wordt soms vertekend, wat grappige effecten op kan leveren als je het in je tekening gebruikt en ik vind het een fijne methode om risico’s te nemen met materialen en kleuren. Handig, want je hebt nu – thuis – alles bij de hand. Ik probeer mijn eigen visie op de plek te geven, zonder de lokatie geweld aan te doen. Voor mij is het een inspirerende tekenreis.
 
Wil je meedoen, kijk dan eens rond op #VirtualSketch of meld je aan en ga mee op reis.

Anne Rose verzamelde de resultaten van de eerste #VirtualSketch in een document: download hier de pdf.