Een initiatief van Judith Spijk & Annet van den Oord

Wij vroegen ons af hoe het met iedereen gaat nu we elkaar niet meer ontmoeten tijdens sketchmeetings overal in Nederland. Erg jammer dat dit voorlopig niet kan doorgaan, zeker nu de winter voorbij is en we normaal gesproken het hoogseizoen ingaan.

Om er achter te komen hoe jullie omgaan met de situatie vroegen we een aantal urban sketchers naar hun ervaringen. Wellicht helpt dit jullie aan nieuwe inspiratie. Vandaag het verhaal van Ellen Schoumacher.

Mijn naam is Ellen Schoumacher (online@ellentekent), ik ben een geboren en getogen Eindhovense (en een van de initiatiefnemers van de FB groep Urban Sketchers in Eindhoven). Op de foto zie je me samen met José Graafsma. Begin 2020 hebben we het plan opgevat om een Eindhovense groep op te starten. Onze eerste bijeenkomst zou elke eerste zaterdag van de maand plaatsvinden, om te beginnen in april. Begrijpelijk, gezien de huidige situatie, zijn de edities voorlopig even uitgesteld.

Wat is je woonomgeving? En met wie deel je je woning?

Ik woon alleen in Stratum, normaliter woon ik 7 minuten op de fiets van het centrum af en ook dichtbij veel groen. Voor de zelfisolatie logeer ik tijdelijk bij mijn vriend Maurice. Dat is gezelliger dan alleen. Maar dat betekende wel dat ik sinds onze ‘lockdown’ sinds 7 maart al heel wat schetsboeken en tekenmaterialen deze kant uit gesleept hebt. Omdat ik denk dat ik het wil gebruiken ?.

Maak je momenteel nog urban sketches?

Ik val in de risicogroep en daarom kom ik nu zo min mogelijk buiten. Ik teken wel, maar het zijn kleine dagelijkse avonturen die ik vastleg in een A6 notitieboek met tekeningen, steekwoorden en poëtische schrijfsels. Als herinnering voor later. Wel doe ik mee aan challenges via social media. Dat brengt ook meer oefening, daardoor zie ik ook wat progressie in mijn tekeningen. Ik heb een druk leventje en urban sketching doe ik vooral tijdens vakanties en op ‘klapstoelmomentjes’ in de stad tussen afspraken door. Nu zijn mijn zakelijke activiteiten bijna helemaal stilgevallen helaas.

Of maak je iets anders?

Ik neem nu meer tijd voor youtube kanalen van andere urban sketchers die zijn leerzaam en inspirerend! Ik probeer me ook te bekwamen in het tekenen op de windows surface. Dingen waar ik normaal weinig tijd voor neem. Of ik probeer andere technieken uit.

Ik ben ook bezig mijn vaardigheden zakelijk tekenen (visual drawing/thinking) verder te ontwikkelen en dat is juist heel minimalistisch tekenen, dat is een heel andere manier van tekenen.

Neem je deel aan bijvoorbeeld #uskthuis #USkAtHome #VirtualSketch?

Usk at home/thuis is een leuke die ik al had opgepikt via instagram en sta echt versteld van de mooie sketches die voorbijkomen. Ik heb er ook een paar gemaakt. Als beginnende sketcher vind ik dat vooral heel inspirerend. VirtualSketch wil ik nog uit proberen via Google maps. Heel leuk bedacht, geeft weer mogelijkheden. En vooral andere perspectieven gebruiken een uitdaging!

We vinden in deze dagen vaak nieuwe uitdagingen, welk onderwerp heb je getekend waaraan je nooit eerder had gedacht?
Ik had niet meegedaan aan de dagelijkse uitdagingen van de objecten, maar ben zo verrast door al die mooie tekeningen van anderen. Daar geniet ik enorm van.

Ik ben nu ook recepten aan het tekenen, dat is ook leuk, kleine verhaaltjes. En wat op mijn pad kwam; een politieke prent. Weer eens iets heel anders!

Wat zien we op je foto?

Het uitzicht van af de eettafel waar ik zit te tekenen. Ik teken met vulpen zonder vooraf te schetsen met potlood.

Nog tips voor andere Urban Sketchers?

Ik heb vooral een tip voor beginnende urban sketchers, laat je niet ontmoedigen door al die mooie kunstwerken van andere sketchers. Begin gewoon en geniet van het tekenen, het ontdekken van de materialen en heb vooral veel plezier! Doe mee aan challenges om snelheid in het tekenen te krijgen en verschillende objecten. Laat je gum en potlood in je etui, direct met inkt zorgt ervoor dat je losser en met minder ‘kramp’ tekent omdat het ook ene beetje mag mislukken, dat maakt urban sketching zo leuk en toegankelijk. Jouw interpretatie van het dagelijks leven om je heen.

Groetjes uit Eindhoven!