Een initiatief van Judith Spijk & Annet van den Oord

Urban sketchen tijdens de coronacrisis, hoe doen andere sketchers dat?

Gerard Beekman woont in Arnhem met zijn vriendin en zoon van 17 jaar en dochter van 13 jaar. Jullie kennen Gerard vast van de Gelderland Urban Sketchers en de National Sketch Day in Arnhem in oktober vorig jaar. We vroegen Gerard wat hij zoal doet of laat tijdens de coronacrisis.

Wat is je woonomgeving?

Mijn woonomgeving is landelijk naar Elden en richting Driel de dijk. Maar ook direct bij het centrum Arnhem.

Maak je momenteel nog urban sketches?

Op dit moment maak ik nauwelijks urban sketchen. Maar ik heb mij des te meer gestort op virtueel sketchen (#VirtualSketch).

Vanaf het begin op 21 maart maakt Gerard bijna elke dag een tekening. “Een mooi initiatief van Anne Rose Oosterbaan, je reist virtueel de hele wereld rond”, vertelt hij. “Zo was ik in New York, Berlijn, Barcelona, Washington,Tokyo. Maar ook dichtbij in Sonsbeek Arnhem en in Haarlem.”

We vinden in deze dagen vaak nieuwe uitdagingen, welk onderwerp heb je getekend waaraan je nooit eerder had gedacht?

Gerard ziet het als een mooie uitdagingen om via google street view allerlei locaties te tekenen. En daarbij bewust soms diverse technieken of materialen te gebruiken; fineliner, Lamy Safari, bamboe pen, acrylinkt, Oost-Indische inkt. Daarnaast klein en groot formaat, zwart en wit. Een bijzondere virtueel uitstapje was Groenland Sisimiut Harbour. De schets die hij daar van maakte zie je op de foto. Gemaakt op A4 formaat met Lamy Safari en aquarel.

Hij vertelt: “ In deze tijd is het mooi dat we toch nog overal naar toe kunnen gaan virtueel. Ik heb weer wereldwijd veel vrienden gemaakt. Het is voor mij een mooi gelegenheid om te oefenen. Met het doel om uiteindelijk weer echt te gaan urban sketchen”.

Tips van Gerard voor andere urban sketchers

Blijf tekenen en oefenen en durf vooral met allerlei materialen aan de slag te gaan.

Ik hoop jullie allemaal snel weer buiten te ontmoeten om weer met elkaar te tekenen. Tot die tijd stay strong!

Je kunt alle tekeningen van Gerard Beekman zien op https://www.instagram.com/gerardbeekmanillustrator/