Een initiatief van Judith Spijk & Annet van den Oord

Laatste aflevering Urban Sketching in tijden van Corona

Iedereen is getroffen door de Corona pandemie, de een meer dan de ander. De afgelopen periode hebben veel urban sketchers hun persoonlijke ervaringen en tips met ons gedeeld en daarvoor willen we iedereen hartelijk bedanken. We zullen alle tips verzamelen in een aparte blogpost zodat deze tips makkelijk te vinden zijn als je dringend op zoek bent naar inspiratie.

In het afsluitende verhaal van de serie komt Andie Wieringa aan het woord. Ze vertelt openhartig over de voor haar heftige periode waarin ze meerdere tegenslagen opliep, tijdelijk niet aan urban sketchen toekomt maar ondertussen continu creatief bezig is. Zoals ook uit eerdere verhalen is gebleken; creativiteit kent geen grenzen.

We hopen dat de lezers van dit blog de afgelopen periode ook creatief bezig zijn gebleven in hun eentje op welke manier dan ook. De corona-pandemie is niet voorbij maar het is nu weer mogelijk om buiten te urban sketchen dankzij de hogere temperaturen en langere dagen. En dit kan ook in klein gezelschap met social distancing. Daarom sluiten we deze serie voor nu af (en er komt ook geen nieuwe lijst met thema’s voor #uskthuis), maar als je jouw verhaal wil delen kan dat nog steeds, mail dan naar info@urbansketchers.nl.

Annet van den Oord & Judith Spijk

Deze laatste aflevering laten we Andie Wieringa aan het woord. Andie is kunstenaar en ze woont alleen, in Rotterdam.

In de periode van corona heb ik mijn laatste urban sketches gemaakt in Valencia, op de dag dat Valencia te horen kreeg dat de Fallas niet doorging vanwege corona, op 12 maart 2020. Gelukkig kon ik nog wel op tijd terugvliegen.

Voor de Fallas worden grote poppen gebouwd… links wordt aan het lijf gebouwd, rechts staat het hoofd al klaar.
De Fallas ging niet door… het hoofd kreeg een mondkapje.

Er zijn wel ‘virtuele schetsen’ door Urban Sketchers Rotterdam (USR) georganiseerd, maar ik heb er zelf niet aan meegedaan. In die periode werkte ik nog veel en hadden wij de zorg voor een moeder die achteruit ging en daarnaast teken ik het liefst op locatie. Maar echt geweldig wat er door anderen is opgezet zoals Anne-Rose en door Anke van onze eigen USk Rotterdam om mensen ideeën te geven om te blijven tekenen.

De coronatijd heb ik besteed aan de genealogie van mijn familie. Na het overlijden van mijn vader in 2016 kreeg ik dozen met foto’s en ik wilde al lang voor mijn kinderen de stamboom duidelijk maken met portretjes. Nu hadden wij al een geschreven stamboom van de Wieringa’s die teruggaat tot +/- 1800 maar ik wilde graag proberen om de meeste zwart/wit foto’s in aquarellen om te zetten, zodat de persoon meer gaat leven.

Op 12 april 2020 is mijn moeder overleden. Een week voor haar overlijden had ik haar getekend, deze tekening hebben we gebruikt voor de rouwkaart. Een heftige periode waarbij het afscheid nemen in tijd van corona verschrikkelijk is geweest.

Andie’s moeder

Ik ben altijd bezig met meerdere mediums en ik werk ruimtelijk, ik schilder en ik ben met meerdere mixed media bezig. Als kunstenaar ben ik betrokken bij Stichting Kunstwerkt (zie ook onderaan dit bericht) in Schiedam. Op 15 maart zou de opening zijn van ‘Maximaal 100’ naar aanleiding van het verlagen van de maximum snelheid op veel snelwegen naar 100 km per uur. Deze opening liep dus in het 100 door de corona en is helaas niet open gegaan voor publiek. Mijn werk was een fifty-fifty project met Yvon Koopman met als thema ‘Schuif een tafeltje bij’. Ieder had de helft van een tafeltje bewerkt en samen werd dit weer een geheel.

‘Schuif een tafeltje bij’ van Andie Wieringa en Yvon Koopman

Daarnaast heeft de corona mij bezig gehouden met ruimtelijk werk voor de Molendagen te Schiedam met als thema ‘Gewiekste kunst’, wat nu te zien is in galerie Jaques Tange. Mijn werken hebben namen gekregen als ‘Tik van de molen’ en ‘Tik van corona’. Afgelopen weekend was de ‘opening’, nu te zien als etalagekunst in Schiedam.

‘Tik van corona’ en ‘Tik van de molen’

Tevens vroeg het Stedelijk Museum Schiedam mij om mee te doen met een project in het kader van 75 jaar bevrijding: De Vrijheidsrok. Ik maakte hiervoor een rok met bloemen voor mijn oma. Deze rok kun je zien in de online tentoonstelling van het museum. Vanaf 1 juni gaat het museum weer open.

Zelf heb ik altijd ‘last’ van periodes dat ik met één soort werk bezig ben, en dan weer met wat anders, net wat voor handen komt of om mijn idee beter uit te laten komen. Laat je niet afschrikken doordat er misschien niet buiten getekend kan worden maar kijk om je heen. Misschien is er nu juist tijd voor andere projecten of manieren van werken die je al langer eens had willen onderzoeken. Gebruik deze ‘vrije tijd’ daarvoor!

Stichting KunstWerkt opent haar deuren weer op 1 juni en je kunt de expositie Maximaal 100 bekijken tot en met 21 juni. Er is wel een maximum van 10 bezoekers, check de website.