door Roger Klaassen

Afgelopen zaterdag heeft Urban Sketchers Nederland een experiment uitgevoerd. Omdat we al een tijd niet meer bij elkaar kunnen komen, deden we een proef met een ‘virtuele sketch meeting’.

Het idee was om via Zoom bij elkaar te komen, waarna elke deelnemer in zijn eigen omgeving ging tekenen (we stuurden ze op pad met een opdracht). Na een tijdje kwamen we dan weer online bij elkaar voor een volgende ronde: een nieuwe opdracht en dan terugkomen om de meeting online af te sluiten.

Judith Spijk had de online bijeenkomst goed voorbereid: de techniek werkte prima. Rene Fijten had twee opdrachten bedacht, waarmee we aan de slag konden.

De eerste opdracht was om in onze eigen omgeving iets te gaan tekenen, waarbij we slechts een klein deel van de tekening van kleur voorzagen: de eye-catcher van de tekening.

Marja Verweij maakte deze tekening op het Zuiderkerkhof in Amsterdam. Door de twee kleuren ontstaat er een mooie suggestie van diepte… Het is bijna niet voor te stellen dat we bijna een jaar geleden met bijna duizend tekenaars bij elkaar kwamen op dit plein.

Linda Toolsema bleef in huis voor haar tekening. Ze tekende dochter Sanna die een spel speelde op de Wii – en zo te zien ging dat er heftig aan toe. De meeste tekenaars bleven dicht bij huis, en dat benadrukte het verschil tussen een ‘normale’ schetsdag en deze virtuele.

Onze Limburgse tekenaars hadden er een ‘echt’ schetsuitje van gemaakt. Desiree Dirix-Olivers, Ruud Otten en Rene Fijten kwamen bij elkaar in Sittard. We konden online meegenieten van de gezellige sfeer op een Sittards terras. Desiree maakte deze vrolijke tekening, waarop de meesten van ons de tekenaar rechtsonder wel zullen herkennen.

In een tweede online samenzijn maakte Rene de volgende opdracht bekend: maak een tekening die bestaat uit uitsluitend kleine lijntjes, stippeltjes, sterretjes – dus niet eerst een lijntekening maken, maar al stippelend en arcerend de tekening opbouwen.

Dit is Rene’s eigen invulling van die opdracht: de markt in Sittard. Het is lang geleden dat ik open parasols op een marktplein heb gezien!

Ik maakte deze tekening van een huis in mijn eigen straat. Ik begon vol goede moed, maar werd gaandeweg hypernerveus van al die streepjes. Van anderen hoorde ik dat ze er juist behoorlijk ‘zen’ van werden – die staat van verlichting probeer ik een volgende keer dan maar te bereiken…

Judith Spijk had gelukkig ook tijd om naast de techniek en het leiden van de online-meeting te gaan tekenen. Je ziet haar resultaten van zowel de eerste als de tweede opdracht. Ik weet niet of Judith ‘zen’ werd van de streepjes-oefening, maar ze bewaarde alle rust in de afsluitende online samenkomst.

Daarin peilde Judith de bevindingen van de deelnemers. De meeste deelnemers waren positief, maar we kregen ook voldoende suggesties ter verbetering. We zullen in het bestuur bespreken hoe we kunnen voortbouwen op deze eerste ervaring.

Natuurlijk moest er ook een groepsfoto worden gemaakt.

Hartelijk dank aan alle ‘proefkonijnen’ en natuurlijk speciale dank aan Judith voor de organisatie en aan Rene voor de opdrachten!