door Roger Klaassen

Sinds twee weken zijn de corona-maatregelen versoepeld, dus het mag weer: samen tekenen! Op verschillende plaatsen kwamen urban sketchers de afgelopen weken al weer voorzichtig – op anderhalve meter afstand – bij elkaar. Ik pikte er een paar gezellige tekenuitjes uit van de afgelopen week.

Deze coronaproof groepsfoto maakte Melda Wibawa in Garnwerd, Groningen. Zij ging er tekenen met Christiaan Afman, Linda Toolsema en Wiltfried Pathuis. Een locatie waar genoeg ruimte was voor de anderhalve meter afstand. En het was fijn elkaar weer te zien: ‘Ouderwets gezellig’, volgens Christiaan. Wiltfried ondervond ook weer hoe genadeloos urban sketchers blootstaan aan de elementen. ‘Ik ben weer ouderwets verbrand tijdens het tekenen!’

Het weer liet zich van een heel andere kant zien toen Gertie van de Weiden met twee tekenvriendinnen afsprak in Amsterdam. Gelukkig zaten ze droog onder een luifel op een terrasje. En als je zo lang niet samen hebt mogen tekenen, is een regenbui slechts een klein nadeel bij een groot voordeel, ofwel: ‘Lekker weertje.’

Een hecht clubje urban sketchers uit de omgeving van Arnhem kwam na lange tijd ook weer bij elkaar. Leideke Steur van der Werf maakte deze foto op de Stadsblokkenwerf in Arnhem: ‘Coronaveilig de show and tell organiseren is even nieuw.’ Ook hier klinken de bekende reacties: het is leuk weer bij elkaar te komen, van ouds gezellig.

Dat we als urban sketchers niet bij elkaar konden komen de afgelopen weken was al niet leuk, maar stel je eens voor dat je net in die periode een start wilde maken met een nieuwe professionele activiteit. Dat overkwam Jeffrey de Bruin, die we kennen van Urban Sketchers Rotterdam. Hij wilde dit voorjaar starten met ‘I Draw’-tekentours in Rotterdam en Schiedam (zie ook de website). Het afgelopen weekend kon hij eindelijk proefdraaien in het historische Delfshaven.

Kortom: het mag weer! Voorlopig zijn we gehouden aan de anderhalve meter afstand, en of dat mogelijk is zal afhangen van de schetslocatie en de groepsgrootte. We wensen de lokale Urban Sketchergroepen veel succes en sterkte toe bij het opstarten van hun activiteiten en we wensen iedereen heel veel plezier!