door Linda Toolsema

Zoals eerder aangekondigd organiseert Urban Sketchers Nederland op 14 november een Virtual Sketch Meeting. Drijvende kracht achter deze dag is bestuurslid Judith Spijk en dit is een goed moment om haar wat beter te leren kennen.

Judith in actie

Schetsen op afstand

Eerst nog maar even over die aankomende Sketch Meeting. De afgelopen jaren hebben veel urban sketchers plezier beleefd aan landelijke schetsevenementen. Dit jaar zijn helaas alle geplande evenementen afgelast: Delft, Maastricht en Almere. Om iedereen toch een mogelijkheid te bieden samen te schetsen in 2020 doen we dit op afstand.

Vanuit het bestuur van Urban Sketchers Nederland heeft Judith in juni al eens een schetsmeeting op afstand georganiseerd voor een kleine groep om mee te experimenteren. “Binnenkort doen we het dus met een grotere groep, best spannend trouwens!”

Aan de Amsterdamse grachten, juli 2015 – Judith’s eerste urban sketch met aquarel.

Workshops

Tekenen vond Judith als kind al leuk, met potlood, inkt of verf. Maar na de middelbare school kwam het er meestal niet meer van. Op vakantie nam ze vaak wel papier, potlood en aquarelverf mee en maakte dan soms een tekening, maar vaak ook niet.

Pas toen ze urban sketching leerde kennen, is ze veel vaker gaan tekenen, schetsen en aquarelleren. Judith legt uit hoe dat ging: “Ik heb urban sketching bij toeval ontdekt via Twitter. Een schets trok mijn aandacht en vanaf dat moment ben het account van de internationale organisatie gaan volgen. Daar zag ik in de zomer van 2015 een tweet voorbij komen over workshops in Amsterdam en daar heb ik me toen spontaan voor aangemeld.” De workshopinstructeurs waren Simone Ridyard en Norberto Dorantes. Die namen zeiden Judith op dat moment niets, maar achteraf prijst ze zichzelf gelukkig dat “deze twee toppers” haar de eerste beginselen hebben bijgebracht. Judith herinnert zich nog goed het begin van de workshop: Simone liet de deelnemers vanaf het pleintje voor Atheneum het American Book Center tekenen. “Het was echt een sprong in het water.”

Tijdens de workshops maakte Judith kennis met de Amsterdam Urban Sketchers en later via een aankondiging van de eerste nationale schetsdag ook met Urban Sketchers Nederland. Hierdoor heeft ze inmiddels op vele plekken in Nederland met andere urban sketchers geschetst. Sinds begin 2018 is Judith bovendien bestuurslid van Urban Sketchers Nederland. Het is duidelijk dat ze inmiddels een fanatiek schetser is geworden. Of zoals ze het zelf zegt: “Het urban schetsen bleek bij mij te passen, ik ben niet zo van de details en van te lang aan een tekening werken word ik ongeduldig.” Bovendien vindt ze het samen schetsen gezellig en brengt het haar vaak op nieuwe ideeën.

The Long Walk in Galway. “In 2016 heb ik workshops gedaan in Ierland met o.a. Róisín Curé. Dit uitzicht wilde ik vanaf de eerste dag al schetsen.”

Een kast en een tasje

Judith vindt kleur belangrijk en heeft dus voor het schetsen altijd iets met kleur bij zich, meestal aquarel maar ook fineliners en markers. In het begin gebruikte ze zwarte fineliners maar inmiddels is Judith zoals veel schetsers een echte vulpen-fan. Haar favoriete vulpen is van Super5 met watervaste inkt in de kleur Atlantic blue. “Ik heb veel keuze want ik ben dol op kunstenaarsbenodigdheden en heb een kast vol spullen!” Wat ook belangrijk bleek om regelmatig te gaan schetsen was een handige tas met alle spullen. Judith kwam uit op een handig licht schoudertasje dat ze makkelijk kan meenemen, bijvoorbeeld naar het werk voor een schetsje in de pauze of op de weg naar huis.

Favoriet: gebouwen in aanbouw

Vrijwel altijd tekent Judith buiten en ze probeert dan ter plekke de schets helemaal af te maken. Gevraagd naar haar favoriete onderwerpen geeft ze aan dat er veel interessante motieven zijn, maar als ze speciaal op pad is om te schetsen zoekt ze naar iets wat haar aantrekt én om praktische redenen geschikt is. “Ik heb een lichte voorkeur ontwikkeld voor gebouwen in aanbouw of renovatie.” De afgelopen jaren heeft Judith in Amsterdam regelmatig bij het Olympisch Stadion getekend en de laatste tijd bij de Zuidas. Rondom de Zuidas was en is altijd bouwactiviteit en er zijn altijd mensen onderweg, dus voor schetsers die daarvan houden is dat een interessante locatie.

Bouwactiviteiten rondom het Olympisch Stadion Amsterdam.

Nog een nieuw gebouw aan de Zuidas, het spectaculaire Valley.

Waar ze ook naartoe gaat, Judith heeft vrijwel altijd een klein schetsboekje (Moleskine watercolour A6) bij zich met een vulpen, waterpenseel en mini aquarelsetje. Zo kan ze altijd en overal tekenen. “Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat het motief is, als ik ergens moet wachten teken ik gewoon wat er te zien is. Ook al kan ik het niet afmaken, dat is dan maar zo. En dan heb ik ook lol.”

“De laatste schets die ik heb gemaakt want de laatste schets is natuurlijk altijd bijzonder! Dit is vlak bij mijn huis in Amstelveen in de kantorenwijk Kronenburg. De afgelopen jaren zijn diverse leegstaande kantoren omgebouwd naar hotel maar er zijn nog lege vlaktes en gebouwen in verval. In verband met Schiphol mogen hier geen nieuwe woningen worden gebouwd. Ik ben benieuwd hoe het er hier over vijf jaar uitziet.”

Bedankt voor je verhaal, Judith! En succes met de Virtual Sketch Meeting. De volgende keer gaan we naar het zuiden van ons land.