door Roger Klaassen

Afgelopen zaterdag hadden we onze ‘Virtual Sketch Meeting’. Urban Sketchers uit het hele land ontmoetten elkaar via Zoom. Na een korte introductie gingen de tekenaars daarna in hun eigen omgeving aan de slag. Het was een poging om in corona-tijden toch ‘samen’ te tekenen – en ik denk dat het een geslaagde poging was.

Opdracht

We stuurden de deelnemers op pad met een opdracht. Samen met Winsor & Newton instructeur Robert Rost bedacht Rene Fijten een uitdagende opdracht: maak je tekening op basis van neutrale tinten (grijzen). Probeer diepte in je schets te bereiken door gebruik te maken van ‘warme’ en ‘koele’ grijzen.

De opdracht sloot aan bij een demonstratie door Robert Rost die een paar dagen van tevoren live werd uitgezonden op onze Facebook-pagina. Wie wil kan de demonstratie nog terugkijken: klik hier.

De meesten van jullie gingen er dapper mee aan de slag!

Ruud

Voordat we aan de slag gingen, greep ik de gelegenheid aan om Ruud Otten te bedanken. In maart nam ik de voorzittershamer van Ruud over en door alle annuleringen was het er nog niet van gekomen hem in het zonnetje te zetten. Ruud richtte USk Nederland op in 2013, was een van de oprichters van de Stichting in 2017 en was daarvan de eerste voorzitter. Een groot deel van zijn werk was de organisatie van het internationale USk Symposium in Amsterdam. Ruud blijft nog bij ons betrokken, onder andere om volgend jaar het Sketch Weekend in Maastricht een nieuwe kans te geven. Ruud is tegenwoordig ook actief met zijn Neverending Workshop, waaraan je kunt meedoen via zijn website The Sketch.co.

En dit is de schets die Ruud maakte afgelopen zaterdag, in Elsloo.

De resultaten

Jullie deelden weer veel tekeningen op onze Facebook-pagina. Ik pikte er een paar uit.

Chantal Wentink tekende bij haar in de buurt in ’s Graveland. Aan haar tekening kun je goed zien dat een tekening met overwegend neutrale tinten de kleur er echt uit laat spatten.


Jaap van der Meij deed voor het eerst mee aan een urban sketch meeting. Hij vond het leuk om uitgedaagd te worden om te werken met verschillende grijstinten. Het resultaat mag er zijn. We hopen natuurlijk allemaaal dat er volgend jaar weer ‘echte’ urban sketch meetings zijn!


Het gebruik van neutrale tinten leidde vaak tot zachte, ietwat weemoedige tekeningen, waarbij je zachtjes weg kunt dromen. Deze schets uit Amsterdam van Johanna Grönqvist is daar een prachtig voorbeeld van.


Ook hadden sommige van de tekeningen in grijstinten de nostalgische uitstraling van oude zwartwit-foto’s, zoals is te zien op deze tekening van Koosje Koene. Koosje vroeg tijdens de afsluitende zoom-meeting om even te stil te staan bij onze zieke tekenvriendin Gwen. De urban sketchers denken aan je, Gwen!


De demonstratie van Winsor & Newton instructeur Robert Rost ging over aquarelverf, maar natuurlijk is elk materiaal toegestaan. Lucienne Kleisen maakte haar urban sketch met acryl- of gouacheverf. Ook hier knalt de kleur van het papier.


Yvonne Roijen ging in Culemborg met een tekenvriendin aan het werk bij een vintage designzaak – ik denk dat de grijstinten heel goed passen in zo’n omgeving. Locaties als dit zijn natuurlijk ook fijn om de koude wintermaanden door te komen, zeker als de horeca nog lang gesloten moet blijven.


Ik sluit mijn selectie van tekeningen af met dit sfeervolle tafereel, gemaakt door Evelien Weijmers-Ruizendaal. Zij tekende op het voormalige Florida-terrein in de Haarlemmermeer. Het werken met grijstonen vond ze lastig, maar het resultaat is prachtig!

Groepsfoto

Traditioneel sluiten we onze schetsdagen af met een groepsfoto. Annet van den Oord maakte dit alternatief – ook leuk. Het was leuk om veel bekende gezichten weer eens te zien!

Ik wil hier graag wat mensen bedanken. Judith Spijk nam het initiatief voor de Virtual Sketch Meeting en zorgde voor de techniek. Annet van den Oord verzorgde de administratie rond de inschrijvingen. Robert Rost (Winsor & Newton) en Rene Fijten bedachten de opdracht. Allemaal hartelijk dank!

Ruud, nogmaals dank voor al het werk dat je hebt gedaan voor Urban Sketchers Nederland! En Koosje Koene, bedankt voor een lieve bijdrage aan de zoom-meeting.

En natuurlijk: alle deelnemers hartelijk dank voor jullie enthousiasme. We hopen jullie in 2021 ook weer in het echt te mogen ontvangen!