Beste urban sketchers,

Zoals gebruikelijk, kijken we ook dit jaar weer terug op het afgelopen jaar en vooruit naar het volgende jaar.

Het jaar 2020 begon zo voorspoedig met het toetreden van twee nieuwe bestuursleden. Christien van Driel werd onze nieuwe penningmeester en Annet van den Oord wilde zich gaan bezighouden met het organiseren van onze Sketch Days. Ikzelf nam de voorzittershamer over van Ruud Otten (die ik hier voor een laatste keer bedank voor al zijn goede werken). Judith Spijk en Rene Fijten zijn de andere twee oudgedienden die hun werk in het bestuur voortzetten. Ook mooi: in januari hadden we de eerste bijeenkomst met de organisatoren van de lokale urban sketchers groepen in Nederland.

Ik vertel niets nieuws als ik zeg dat het vanaf maart helemaal anders liep dan we hadden gehoopt. We moesten al onze Sketch Days en ons Sketch Weekend afgelasten. Alle lokale teams die met ons deze dagen voorbereidden, hadden op het moment van annuleren heel veel werk verzet, dus het besluit om af te gelasten deed pijn. Het annuleren van de Sketch Day in Almere kwam zelfs pas vijf dagen voor de geplande datum, toen strengere maatregelen werden aangekondigd.

Maar ik heb me voorgenomen de lichtpuntjes van 2020 te benadrukken: geen van de organiserende teams heeft de moed verloren en we gaan het in 2021 opnieuw proberen. Hartelijk dank!

Natuurlijk moesten ook de lokale Urban Sketching-groepen heel veel van hun geplande bijeenkomsten afgelasten. Ik heb veel waardering voor de flexibiliteit die ze aan de dag legden om zo goed en zo kwaad als het kon binnen de regels toch schetsmiddagen te organiseren. Ook initiatieven als VirtualSketch, bedacht door Anne Rose Oosterbaan, hebben velen van ons aan het tekenen gehouden.

Judith Spijk nam het initiatief voor Virtual Sketch Meetings: digitaal bij elkaar komen en dan in je eigen omgeving gaan tekenen. In juni deden we een proef en in november een grotere Virtual Sketch Meeting – ik vond het een leuke ervaring. Rene Fijten bedacht voor beide gelegenheden eenvoudige maar uitdagende opdrachten waarmee de urban sketchers enthousiast aan de slag gingen. In november werd die opdracht in samenwerking met Winsor & Newtons Robert Rost bedacht, en Robert verzorgde een paar dagen van te voren een demo die we via Facebook in de huiskamers kregen. Ook voor 2021 denken we aan Virtual Sketch Meetings, afhankelijk van de corona-maatregelen.

Op onze website konden jullie ook dit jaar weer elke maand kennis maken met een urban sketcher. Linda Toolsema en ik wisselen elkaar elke maand af om zo’n USK Interview te maken – inmiddels al 37! De geïnterviewden weten dat zij flink aan het werk worden gezet. Iedereen die er aan meewerkte: bedankt!

Een zeer gewaardeerde bijdrage aan onze website leverde Anne Rose Oosterbaan met haar inspirerende serie ‘Zo kan het ook!’. Uit de reacties en uit de bezoekersaantallen weten we dat deze artikelen flink worden gelezen. Dank je wel, Anne Rose!

Ik wil ook graag onze twee sponsoren bedanken: Winsor & Newton en Gerstaecker. Door alle annuleringen hebben we hen niet het podium kunnen bieden dat ze van ons mochten verwachten, maar beide reageerden vol begrip. Gerstaecker en Winsor & Newton sloegen de handen ineen voor een mooie campagne rond urban sketching, met livestreams en speciale video’s. De demo van Winsor & Newton voorafgaand aan onze Virtual Sketch Meeting werd ook erg gewaardeerd.

Ten slotte wil ik even stilstaan bij onze enthousiaste, lieve tekenvriendin Gwen Glotin. In september kreeg zij te horen dat ze acute leukemie had en daar bovenop werd Gwen zwaar getroffen door corona. Laten we hopen dat ze in 2021 voldoende opknapt en de energie vindt om voorzichtig weer te gaan tekenen. We wensen haar, Bert en hun kinderen heel veel sterkte en beterschap!

Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2021! Ik hoop jullie weer te zien!

Namens het bestuur van Stichting Urban Sketchers Nederland,
Roger Klaassen – voorzitter