Gertie van der Weiden maakt haar eigen schetsboekjes: een mooie stoffen omslag met daarin een katern tekenpapier. De katernen zijn eenvoudig te vervangen als ze vol zijn. Gertie bindt al haar volgetekende katernen elk jaar weer samen tot een ‘jaarboek’.

Op Facebook zagen we haar handleiding om zelf zo’n mooi schetsboekje te maken en wij mochten de handleiding hier overnemen. Gertie, Bedankt!


Benodigdheden

Wil je Gerties schetsboek maken, dan heb je dit nodig:

  • 2 stukken stevig karton plus één strook dik karton
  • 2 stukken dunner karton
  • 2 stukken gekleurd papier (dik)
  • lapje stof, liefst katoen
  • 2 of 3 haarelastiekjes
  • duct tape
  • boekbinderslijm

Stap A

Plak met de duct tape de drie stukken stevig karton (op de tekening bruin) aan elkaar. Aan weerszijden tape, vooral boven- en onderkant wat extra. De twee stukken dunner karton (op de tekening oranje) rondom een halve centimeter kleiner snijden en op de omslag lijmen.

Het dunnere karton zit uiteindelijk aan de buitenkant van je schetsboek. Het dunnere karton zorgt ervoor dat je de duct tape niet door de stof heen ziet.


Stap B

De kant met het dunne karton insmeren met boekbinderslijm, op de stof leggen , omdraaien en glad strijken. Aan de andere kant (binnenkant van het omslag) een stukje stof op de rug plakken. Knip de hoekjes van de stof, sla naar binnen en lijm vast, ook op de rug (zie ook de afbeelding c hieronder, de rechterkant van het boekje).

Gertie gebruikt boekbinderslijm omdat die geen vlekken achterlaat op de stof.


Stap C

De twee stukjes gekleurd papier als afwerking aan de binnenzijde plakken en de elastiekjes om het omslag heen doen.


Stap D

Papier (ongeveer 4 vel) op maat snijden, vouwen en onder het elastiekje schuiven (varieer met het soort papier, kleur of maat).

Klaar! Veel plezier ermee!

De maten
De maten van je boekje hangen af van de maten van het tekenpapier dat je wil gebruiken. Je kunt het dus in alle maten maken die je maar wilt.
Het stevige karton moet een paar millimeter rondom groter zijn dan je tekenpapier.

Voorbeeld: een A5-formaat schetsboek (je katern bestaat dan uit dubbelgevouwen A4-vellen). A5 is 148 x 210 mm; snijdt de kartonnen covers dan op ongeveer 155 x 215 mm. Houdt voor het strookje (de rug van het boekje) een breedte van 10 mm aan. Als je A5 schetsboek een staand formaat heeft, wordt dat strookje dus 215 x 10 mm.

Op de foto links: de boekjes van Gertie zoals je die nu zelf kunt maken. Op de foto rechts: de katernen samengebonden tot kloeke jaarboeken.